BUITEN. …Homemade paardenbloemenjam

Christel, trotse moeder van drie kids, passie voor fotograferen en koken, hou van buiten zijn, creatieve uitspattingen en genietmomentjes, liefhebber van verse muntthee, zelfgebakken koekjes en witte chocola

Een zonnige zaterdagmiddag, ergens in april, neergeploft op een tuinstoel, nog zonder kussen overigens, want tot op heden niet toegekomen aan het verzamelen van de zomeruitrusting voor de tuin. Dat maakt het genieten echter niet minder genieten. De kids zijn druk aan het fietsen, met zijwieltjes en zonder zijwieltjes. Heerlijk, zo’n dag als vandaag. Rust!

Nu zou ik natuurlijk zo kunnen blijven zitten, genietend in de zon, van fietsende kids en de warme zonnestralen, maar ik besluit deze middag toch een andere wending te geven. De mamafiets tover ik uit de schuur, pak bij het naar buiten gaan nog even snel een plastic tas mee en verzamel de kids. Op de fiets, met z’n allen, klaar voor de start. Gaan!

In onze wijk ligt een park, een mooi park, een sfeervol park, een geweldig park, een park waar we regelmatig te vinden zijn. Deze keer fietsen we weer naar het park, deze keer met een (nieuw) doel, namelijk het vinden van paardenbloemen en dan het liefst een plekje met zo veel mogelijk van die vrolijk gekleurde bloemen bij elkaar!

1.2k

Ons doel voor vanmiddag; paardenbloemen plukken (let even op een hondenvrij-plekje)

Onze missie voor vanmiddag; het zelf maken van paardenbloemenjam! Yoepie! (Officieel is het gewoon gelei, want er zijn geen vruchten aanwezig in deze ‘jam’ en er wordt gewoon gebruik gemaakt van sap, maar voor kids klinkt jam toch veel leuker dan gelei, toch?)

We plukken rond de 125 paardenbloemen, alleen het gele bloemetje, de steel hoeft niet mee naar huis. Als we alle bloemetjes in de tas verzameld hebben en inmiddels alle vier gele handen hebben van het plukken, rijden we op weg naar huis nog even langs de supermarkt voor een pak geleisuiker.

Thuis verdelen we de taken en gaan we aan de slag! Hieronder volgt een beschrijving van wat we deden en hoe het eindresultaat van onze homemade paardenbloemenjam eruit kwam te zien!

Wat heb je nodig?

Rond de 125 paardenbloemen, scheutje azijn, 750 ml water, 2 limoenen, een eetlepel tijm, een eetlepel kaneel en 1 kg geleisuiker (één pak)

  • De groene ‘kontjes’ worden van de bloemen afgehaald en scheid je van de gele blaadjes. De gele blaadjes dompel je daarna even onder in water met azijn om ze schoon te maken.

1.3k

  • De schone gele blaadjes doe je in een pan met 750 ml water.
  • De limoenen snijd je doormidden. Het sap van de limoenen voeg je toe en daarna  doe je ook de twee limoenen in het mengsel.

1.5k

  • Doe de tijm en het kaneel er bij en meng het geheel door elkaar.

1.4k

  • Laat het mengsel 5 minuten goed doorkoken met de deksel op de pan. Begin echt pas te ‘tellen’ als het mengsel kookt! Na het koken laat je de pan met deksel 4 uur (of langer) staan, zodat alles er lekker in kan trekken. Psst, wat ruikt het al lekker!!
  • Na het wachten, zeef je de inhoud en druk je alles goed aan, zodat al het vocht eruit is. Controleer nog even hoeveel vocht er is overgebleven na het koken. Door het sap van de limoenen erbij, kom je als het goed is weer uit op ongeveer 750 ml.

1.7k

  • Voeg de geleisuiker toe en breng het geheel weer aan de kook. Laat het, deze keer zonder deksel, 4 minuten doorkoken. Haal de pan na deze 4 minuten meteen van het vuur en giet het mengsel voorzichtig in schone, glazen potjes. Vul ze tot de rand, draai de deksel er goed op en draai de pot om. Tadaa!! Laat het even rustig afkoelen, dan kun je daarna beginnen met proeven ;)

1.8k

Wij hebben het zelf alvast uitgetest en het is heerlijk! Heerlijk in de yoghurt, heerlijk op beschuit  en op brood en heerlijk op een lepeltje om zomaar even te snoepen! Smakelijk!

Oh, en vergeet de juffen op school niet te laten proeven. Doe wat ‘jam’ in een puntje van een boterhamzakje (of in een glazen potje als je die nog over hebt), laat je keukenprins of -prinses een labeltje schrijven, gaatje er in, touwtje er aan vast en klaar! Succes gegarandeerd!

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

3 reacties op “BUITEN. …Homemade paardenbloemenjam

Geef een reactie