De theesommelier… mismoedig gevoel?

Een verhaal uit het veld!

Aan de keukentafel zit ik wat te staren en heb toch een ietwat mismoedig gevoel. Vandaag heb ik mijn diploma ontvangen voor de opleiding Theesommelier.

Ik voel me super trots, maar tegelijkertijd voel ik ook een bepaalde leegte. Afscheid nemen van fijne collega’s valt me zwaarder dan ik dacht.

Ceylon thee test

 

Ongeveer 14 maanden geleden kwam ik in Zeewolde om eens kennis te maken met Richard Schukkink. De thee stond (bijna) klaar. Terwijl wij aan een kop thee zaten te mijmeren over thee en alles wat ik al wist en gedaan had, moest ik hem toch vragen wat hij mij nog zou kunnen leren. Ik wist immers al zoveel met tien jaar ervaring. Richard Schukkink zei dat je nooit genoeg over thee kan weten.

turks theedienblad

De eerste schooldag was een makkie. Ik wist alles wat ter tafel kwam en ik voelde mij het beste meisje van de klas. Ik kon zelfs hier en daar nog een aanvulling op het lesmateriaal geven. Met een gestreeld ego reeds ik ´s avonds weer voldaan naar huis. Wat een fijne klas! Dat gevoel van ik-weet-het-allemaal-wel, was de tweede les al snel verdwenen. Er ging ineens een hele nieuwe theewereld voor mij open. Nog nooit had ik mij zo verdiept in de geschiedenis van een bepaald theeproducerend land. Ook de filmpjes over het te bespreken land, zijn daar gemaakt. Heel uniek en niet te vinden op het internet. Ze zijn door de Teacher zelf gemaakt.

Tea mishu en theelikeur

Buiten al het lesmateriaal om, zat ik in een klas met mensen die allemaal net zo gepassioneerd zijn als ik. Ik dacht altijd dat ik heel erg was met mijn passie, maar er lopen er nog veel meer rond in Nederland. Allemaal vakmensen met een hele grote passie voor thee. Het is fijn om met gelijkgestemden op te trekken. Een schooldag vloog dan ook altijd zomaar voorbij.

Diploma

En hier zit ik nog steeds bij de keukentafel, met mijn diploma die naar me lacht. Gedachten die alle kanten opslingeren. En nog wat schaamte over de vraag wat Richard mij nog kon leren. Hoe arrogant was dat! Ik ben blij en niet blij. Trots maar weer eenzaam. Ik probeer mijn gevoel om te buigen naar iets positiefs. De opleiding heeft namelijk veel tijd in beslag genomen en nu heb ik tijd voor veel onafgemaakte zaken. Maar dat kleine stemmetje zegt toch..who cares! Ik zit veel liever bij een groep theesommeliers..want laten we eerlijk zijn, dat is veel belangrijker dan een deken die ik nog moet afhaken.

Het mismoedige gevoel is snel verdwenen. Want “ik hoef nu niets meer” geen huiswerk, geen theeopdracht, geen zoektochten naar een lekker gerecht bij een thee. Maar toch mis ik “iets.” Iets om te delen, te bespreken, te proeven met een groep vakidiooten. Dus beetje bij beetje kriebelt het alweer om toch het tweede jaar te gaan volgen bij ITC Academy. Het is alleen de ‘tijd’  die me nu nog even tegenhoud.

Het was in ieder geval het mooiste schooljaar in mijn leven en dat neemt niemand mij meer af!

ITC Academy  Bedankt!

liefs Liesbeth

Meer lezen over thee en mijn activiteiten kijk dan op mijn facebook pagina en website  Teamarket.

Logo teamarket

GERELATEERDE ARTIKELEN

2 reacties op “De theesommelier… mismoedig gevoel?

  1. Pinkback: De theesommelier | coffeeTcacao

Geef een reactie