Winnie van Kins …Wat op je pad komt

Winnie’s Tip: schrijf eens wat van jouw positieve eigenschappen, persoonskenmerken op. Ja, ook als je dat moeilijk vindt, neem er gerust de tijd voor. Je hebt ze echt! Schrijf er daarna ‘te’ voor en zie daar…je minder leuke kanten en eventuele valkuilen!

Wat op je pad komt…is een column gaan schrijven!

En daar kies ik helemaal zelf voor. Spannend, leuk maar ook vreemd en onwennig.  Ik gooi toch zomaar een hoop, meer of minder persoonlijk, gedachtegoed de wereld in. Een aantal jaren geleden zei een kennis me al eens om een column te gaan schrijven, nadat ik haar in geuren en kleuren én toeters en bellen, één en ander over een voorval had verteld. Ik wilde ooit als tiener stil en mysterieus zijn, is niet gelukt. Ik hou van verhalen, niet alleen om te vertellen, maar ook om te lezen en naar te luisteren!
In de afgelopen jaren hebben zich genoeg verhalen aangediend in welke vorm dan ook, vrolijke en minder vrolijke.  Heb zelf zeker niet stilgezeten en naast moeder en leerkracht, ben ik ook al weer een aantal jaar afgestudeerd in coaching en begeleidingskunde. Onlangs gespecialiseerd in de methode ACT (acceptance en commitment therapy) en mag mijzelf ACT therapeute noemen. Genoeg om over te schrijven dus. Maar dat valt nog niet mee. Een vlotte prater zijn is één ding, maar om het ook nog op een leuke en leesbare manier op papier te zetten…
Er zwemt een opmerking bij me binnen die ik onlangs ergens opgepikt heb van de miljonair Richard Branson , die allemaal leuke , spannende dingen doet met zijn geld:

“Als er een kans voorbij komt, pak die dan en begin gewoon. Hoe je het moet doen, leer je daarna wel!”. (vrij vertaald)

Dus hoppekee, doen! Gelukkig ben ik in het bezit van een tomeloze fantasie, een aardige dosis ongevaarlijke gekte en enigszins onorthodoxe ziens- en handelswijzen. Stop daar een dertigtal jaren onderwijservaring bij en kennis die ik in de loop van vele cursussen en korte of langere opleidingen heb opgeslagen en zie daar: mijn gereedschapskist als moeder van twee jong volwassen kinderen, dochter van een bejaarde moeder, juf en therapeut! Dit alles voege men samen met mijn behoefte aan ordening, structuur, overzicht en braafheid, maar dan toch nèt even anders, flink husselen… en daar ben ik.
Alles bij elkaar houdt het me flexibel met op gepaste tijden de broodnodige  terugtrek-relax-momenten. Kortom het houdt me MENS, met al mijn plussen en minnen*, met mijn in- en ontspanningen, mijn levenslessen, mijn liefdes en andere basisbehoeften. Er gebeurt altijd wel wat, thuis, in onderwijsland, in mijn praktijk of onderweg (heb ook nog een motorfiets genaamd ‘Cato’, waar ik erg verliefd op ben. Ja, ik weet het, een naam geven aan je motor…maar daarover later meer, alleen daarover al meer dan genoeg vertelstof).
Jullie komen dus op mijn pad en het is aan mij om daar mee om te gaan. Waarom? Gewoon, omdat ik dat leuk vind en absoluut een mensen-mens ben. En ja, ook omdat ik het delen en overdragen van kennis in de meest brede betekenis van het woord, fijn en belangrijk vind. Hoe? Door het aan te gaan en niet uit de weg te gaan. Met andere woorden: Wat op je pad komt, heb je gelukkig vaak wel om te kiezen en heb je de keuze gemaakt om een kans te pakken, iets leuks te doen, dan zit er maar één ding op: GAAN!

Winnie

 “Wat op je pad komt heb je niet altijd voor het kiezen, hoe je ermee omgaat wel!”

Winnie is net 50 geworden en woont soms alleen en soms samen met haar zeeman. Haar twee kinderen zijn jong volwassen en wapperen regelmatig bij hun mams langs. Ze is al heel wat jaartjes werkzaam in het onderwijs en heeft daarnaast een praktijk voor psychologische flexibiliteit of wel mentale fitness. Houdt o.a. van lezen, geschiedenis, verhalen, poëzie, kunst, films, sporten/hardlopen, en rijdt graag op haar motor, genaamd Cato. Regelmatig is ze te vinden aan de Nieuwkoopse plassen al of niet in een bootje. Met een beetje humor en hier en daar wat tips en weetjes, neemt ze jullie graag mee in haar belevenissen en omzwervingen.www. mensnova.nl

Afbeelding1

GERELATEERDE ARTIKELEN

4 reacties op “Winnie van Kins …Wat op je pad komt

Geef een reactie