Winnie van Kins … De duvel is oud!

Winnie’s tip: Neem eens maatje XLL, Xtra Licht en Lucht. Naar buiten en bewegen. Wandelen, fietsen, maakt niet uit. Veel aan het piekeren? Probeer eens mindful te lopen.

De duvel is oud!

Ik sta voor de spiegel en probeer uit alle macht dat ene toch heel duidelijk zwarte haartje te pakken en het duurt even voor ik in de gaten heb dat het geen haartje is, maar een rimpeltje. Weliswaar een mini, maar toch, een rimpeltje onder mijn wenkbrauw!

Nooit aan gedacht dat ze daar ook gingen zitten!

Ik sta ’s ochtends op en moet even mijn voeten draaien en eigenlijk ook heel wat andere draaibare onderdelen, voor ik soepel de trap af kom. Even voorgloeien zeg maar.
Vroeger dronk ik zwarte koffie, want beter voor de lijn. Nu is het extréém veel beter voor mijn lijn, maar zeker niet voor mijn maag! Gelukkig is er lang houdbare 0% vet melk in de super. Ik vind ondertussen koffie verkeerd toch echt het lekkerste bakkie!
Over drinken gesproken: waar ik nog geeneens zo lang geleden lekker een avondje door kon halen, moet ik nu bijkans eerst voorslapen en de glaasjes beperken, kan niet zomaar ongegeneerd ‘tetteren’ als voorheen. De alcoholinname is sowieso met het verstrijken der jaren ongemerkt afgenomen, zowel in behoefte als in het verdragen ervan. Waar ik vroeger na drie dagen feesten een dagje nodig had om bij te komen, heb ik er nu drie nodig om bij te komen van één avondje doorzakken. In het ergste geval lig ik minimaal een dag in staat van ontbinding op de bank. Tel daarbij op dat je mij na een gewone, gezonde nachtrust al uit elkaar moet vouwen ’s ochtends…na zó een avondje vermijd ik glashard elke spiegel, zelfs het deurtje van de magnetron.
Het moge duidelijk zijn dat dagen lang los gaan op een festival, in een puptentje, met zo min mogelijk sanitaire en andere luxe voorzieningen  tegenwoordig dus een regelrechte uitdaging van het kaliber ‘sterren springen’ voor mij is geworden. En dat heb ik toch altijd heel graag gedaan! Een dagje festivallen vind ik nog steeds heerlijk en dat ga ik ook echt niet laten, maar ben zo blij als ik volkomen gesloopt edoch voldaan ’s avonds onder mijn eigen douche sta en in mijn eigen mandje rol.
Ik verf al jaren mijn haar, dat vond ik gewoon leuk. Lekker experimenteren met glans, gloed en kleur. Nu vermijd ik te extreme en harde kleuren en wil mijn haardos, die ik gelukkig nog wel heb, er zo natuurlijk mogelijk uit laten zien. A natural brunette, jaja…

Ik merk aan alles dat ik en mijn lijf ouder worden. Ik heb er flink van gebaald, had er echt moeite mee, maar kwam gelukkig tijdig tot de slotsom dat ik er niet aan zou ontkomen en heb de tering naar de (fysieke, emotionele) nering gezet.
Er blijken zelfs voordelen aan te zitten, waarvan ik zelf de belangrijkste vind dat ik heel vaak kan denken: “Ja dahag, ben geen vijftig geworden om dit…. te pikken, aan te horen, te moeten, te doen..etc.”.

Mijn oma was een vrouw met een sterke geest, ik denk vaak aan haar. Ze is helaas al jaren niet meer bij ons, maar vraag me regelmatig af wat zij zou zeggen of doen in bepaalde situaties. Meestal komen er dan uitspraken naar boven die ik van jongs af aan heb gehoord, van haar of van mijn eigen moeder. Na toch aardig wat rond geneusd te hebben in spirituele, psychologische of pedagogische theorieën, komen er regelmatig uitspraken van oma boven drijven, die de spijker kort en duidelijk  op  de kop slaan.
Mijn oma zei gewoon: “Wie goed doet, goed ontmoet”.  Zij wist niets over positieve energieën die je het universum instuurt en die je dan terugkrijgt. Of in het tegenovergestelde geval moest je op de blaren zitten als je je gebrand had en kreeg je geen ellende in drievoud terug  als je ‘slechte energie’ de wereld in had gestuurd.

Zo antwoordde ze op iemand die op melodramatische wijze verzuchtte dat ze oud werd:

”Kind, natuurlijk word je oud! Kijk alleen uit dat je niet oud bènt!”

Natuurlijk had ze gelijk, wie wil er nou een oud wijf zijn? Ik ben blij met mij en mijn lijf. Het staat voor me klaar en draagt me al vijftig jaar, ben ook een spekkoper qua gezondheid. Ik kan met een gerust hart zeggen dat ik een sterk lijf heb, waar zeur ik eigenlijk over!  De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ik er ook mijn best voor doe. Ik ben met een clubje leuke vrouwen van diverse leeftijden aan het hardlopen, ga tussendoor nog wel eens extra sporten, verzorg mijn vel met lekker ruikende crèmes en ja, drink niet teveel, rook niet meer en slaap voldoende.
Wat blijft is een vrouw die inderdaad ouder aan het worden is, waar je dat ook best aan kan zien, maar zichzelf en de dingen weet te relativeren, nog steeds nieuwe dingen leert en om zichzelf kan lachen, leuke dingen doet en lol kan hebben! Dus…

Oud? Dacht het niet…

De duvel is oud!

Tip: Neem eens maatje XLL, Xtra Licht en Lucht. Naar buiten en bewegen. Wandelen, fietsen, maakt niet uit. Veel aan het piekeren? Probeer eens mindful te lopen.

Wil je daar meer over weten of vind je dit interessant? Mail voor info naar info@mensnova.nl.

Winnie is net 50 geworden en woont soms alleen en soms samen met haar zeeman. Haar twee kinderen zijn jong volwassen en wapperen regelmatig bij hun mams langs. Ze is al heel wat jaartjes werkzaam in het onderwijs en heeft daarnaast een praktijk voor psychologische flexibiliteit of wel mentale fitness. Houdt o.a. van lezen, geschiedenis, verhalen, poëzie, kunst, films, sporten/hardlopen, en rijdt graag op haar motor, genaamd Cato. Regelmatig is ze te vinden aan de Nieuwkoopse plassen al of niet in een bootje. Met een beetje humor en hier en daar wat tips en weetjes, neemt ze jullie graag mee in haar belevenissen en omzwervingen.www. mensnova.nlmens nova

GERELATEERDE ARTIKELEN

4 reacties op “Winnie van Kins … De duvel is oud!

Geef een reactie