De theesommelier, Thee en Afvallen

Thee is erg bevorderlijk voor afvallen. Daarnaast draagt thee bij aan een goede lichamelijke gezondheid.

Thee is goed om af te vallen.Hoewel alle thee van dezelfde plantensoort afkomstig is, namelijk de ‘Camellia Sinensis’ oftewel ‘Camellia Assamica’, is niet iedere theesoort hetzelfde. De verschillen per theesoort en de effectiviteit van thee voor afvallen wordt met name bepaald door:

  • Het stadium waarin de theeblaadjes worden afgeknipt (jong of oud)
  • De plek waar de theeplant groeit (Assam, Ceylon, Darjeeling etc.)
  • De manier waarop de theeplant wordt geteeld en gecultiveerd
  • De manier waarop de theeblaadjes worden geoogst, behandeld & verwerkt.

Doorgaans geldt: hoe jonger de theeblaadjes, des te meer antioxidanten en tannines, en des te beter thee is voor afslanken & gewichtsverlies. Ook het verweringsproces draagt bij aan de effectiviteit van thee voor afvallen. Zo zijn de voedingsstoffen in thee afhankelijk van het verflensen, oxideren, drogen, stomen, roken en branden van de theeblaadjes.

Soorten thee om af te vallen & af te slanken.

 Naast thee-melanges (mengsels van verschillende theesoorten) en theesoorten met toegevoegde smaakjes en stukjes fruit, onderscheiden we 4 verschillende soorten thee om af te vallen. De thee-soorten die bekendstaan om hun effectiviteit m.b.t. afslanken en gewichtsverlies zijn: zwarte thee, Oolong thee, groene thee en witte thee. We hebben het hier over de echte losse thee en niet de zakje thee uit de supermarkt. Die bevatten Dust thee en hebben een heel andere werking.slim-tea-cup-nb4459

“Gewone” zwarte thee is het minst effectief voor afvallen. Oolong thee zit tussen zwarte en groene thee in wat betreft afslanken & gewichtsverlies.  Groene thee is zeer effectief om af te vallen. En witte thee is de beste thee om af te vallen. Hieronder leggen we uit waarom groene en witte thee zelfs beter zijn voor afvallen dan Oolong thee…

Zwarte thee is niet zo goed om af te vallen.

 Veruit de meeste theesoorten die je in de supermarkt vindt, zijn varianten van de gewone, zwarte thee. Enkele voorbeelden hiervan zijn Assam, Darjeeling, English Blend, Earl Grey, kruidentheeën en vruchtentheeën. Al deze zwarte thee-soorten zijn slechts matig effectief om af te vallen, omdat zwarte thee doorgaans sterk wordt verflenst, geoxideerd, gedroogd, gerookt en/of gebrand. Bovendien wordt zwarte thee vaak gemaakt van relatief oude theeblaadjes. Zodoende bevat zwarte thee weinig antioxidanten, tannines en andere stoffen die werkzaam zijn voor afvallen. Maar vergis u niet, zwarte bevat toch wel veel gezondheidseigenschappen.>>

Oolong thee is redelijk effectief voor afvallengroene kop met thee

Oolong-thee is een traditionele Chinese theesoort. Oolong-thee zit tussen zwarte thee en groene thee in. Groene thee is helemaal niet geoxideerd; zwarte thee is volledig geoxideerd. De oxidatiegraad van Oolong-thee bevindt zich tussen de 10 en 75 procent. De lichtst geoxideerde Oolong-theeën zijn beter om af te vallen dan de sterkst geoxideerde oolong-theeën. Oolong-thee doet echter altijd onder voor groene en witte thee als het aankomt op afslanken & gewichtsverlies.

Afvallen met groene thee is zeer effectiefWeight Loss by Green tea

 Groene thee is in beginsel hetzelfde als zwarte thee, maar heeft geen fermentatie ondergaan. Bij de verwerking van groene thee worden de theebladeren direct na het plukken gestoomd en vervolgens bij een lage temperatuur verder gedroogd.

Door het achterwegen laten van fermentatie worden veel meer krachtige antioxidanten en tannines behouden, waaronder flavonoïden, alkaloïden en EGCG. Groene thee verhoogt het metabolisme zodoende veel effectiever dan zwarte thee en vergemakkelijkt en versnelt daarmee de vetverbranding. Daarom is groene thee beter om af te vallen dan de gewone zwarte thee-soorten

Afvallen met witte thee is nóg effectiever dan groene thee!groene thee

 Ook witte thee verschilt in beginsel niet van zwarte thee. Witte thee wordt simpelweg gemaakt van de allereerste jonge knoppen van de theeplant en is daarom véél zeldzamer en heilzamer dan zwarte thee en nóg beter dan groene thee. De thee-knoppen of de pas ontloken blaadjes worden geplukt binnen 48 uur nadat ze zijn gevormd. Hierdoor heeft witte thee een nogal bloemachtige smaak.

De thee-knoppen worden gedroogd en daarna in papier gewikkeld. Tot slot wordt de witte thee 2 dagen bewaard en tweemaal op een nóg lagere temperatuur gedroogd. Dankzij deze bewerking bevat witte thee opvallend weinig looizuur en juist veel meer antioxidanten en andere goede voedingsstoffen dan zwarte thee en groene thee.

Groene of witte thee dient wel in je dagelijkse drinkpatroon opgenomen te worden. Pas dan verbetert de thee je uithoudingsvermogen, versnelt het je metabolisme en zorgt het ervoor dat je lichaam gemakkelijker lichaamsvet verbrandt. Thee is bovendien extra werkzaam bij afvallen wanneer je het gebruikt als vervanger voor calorierijke drankjes zoals frisdranken en vruchtensappen!

Bron: pretty healthy.nl

 liefs Liesbeth

Meer lezen over thee en mijn activiteiten kijk dan op mijn facebook pagina en website  Teamarket.Logo teamarket

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie