BUITEN. … Homemade Aardbeienjam

Christel, trotse moeder van drie kids, passie voor fotograferen en koken, hou van buiten zijn, creatieve uitspattingen en genietmomentjes, liefhebber van verse muntthee, zelfgebakken koekjes en witte chocola

 Collage1CopyAardbeien zijn hot!

Mijn kids zijn gek op aardbeien, fan van die rooie vruchtjes en verslaafd aan het eten ervan. Ik kan niet over de markt lopen of langs de plaatselijke groenteboer om een tweetal bakjes aardbeien mee te nemen. Onderweg naar huis grijpen de eerste handjes al in het papieren zakje, zodat ik altijd met een minder vol doosje thuis aan kom.

Eenmaal thuis leg ik de aardbeien keurig in hun doosje op de fruitschaal, maar zie dan dikwijls in een oogwenk een kinderstoeltje naar de keuken verplaatsen. Ondeugende vingertjes die wat graaien in het zakje, vruchtjes die (dan wel weer netjes) afgespoeld worden onder de kraan, kroontjes die er van af gepeuterd worden en dan, hap! Volgende vruchtje…

Het zal je dan ook niet verbazen dat er hier, naast de bezoekjes aan de groenteboer, ook voor eigen productie wordt gezorgd. Er hangt inmiddels een heel aantal aardbeienplanten in diverse potten en balkonbakken. Blije kids als ze weer witte bloemetjes zien verschijnen en nog blijere kids als ze zien dat er groene aardbeitjes aan groeien, want nu gaat het niet lang meer duren. Yoepie! De verwondering is geweldig. Hoe leuk is het als kinderen zo enthousiast zijn en met grote verbazing kijken naar hoe ‘hun plantje’ groeit en bloeit. Als daar dan eindelijk (!!) de rode aardbei is verschenen, volgt hetzelfde verhaal als hierboven. Alleen dan zonder ze te wassen, want het geduld was al een beetje op natuurlijk.

Collage1Copy

Naast het eten van verse aardbeitjes zijn mijn kids ook gek op zelfgemaakte aardbeienjam. Geregeld staan we dan ook in de keuken om stapje voor stapje onze eigen jam te maken. Inmiddels weten ze ook al prima hoe dat moet, leuk! Daar geniet je toch van als moeder…

Wat hebben we nodig:

- 500 gram aardbeien

– 450 gram geleisuiker

– 40 ml citroensap

– Een glazen pot met deksel (maak deze goed schoon met zeep, spoel het grondig af met water en kook het tenslotte nog even uit)

Ter variatie gebruik ik zelf nog altijd een paar blaadjes munt uit eigen tuin en een scheutje dragon azijn.

En nu?

- Spoel de aardbeien goed af met water, verwijder de kroontjes en snijdt ze in stukjes.

– Voeg de suiker en de citroensap toe. (Als je voor de variatie gaat, voeg je nu ook de klein gesneden munt toe, net als de dragon azijn)

– Roer het mengsel door elkaar en zet het daarna voor een paar uur in de koelkast.

– Doe het mengsel in een pan en breng het aan de kook. Eenmaal goed aan de kook laat je het geheel 4 minuten lekker borrelen.

– Haal de pan van het vuur en doe het mengsel direct in de glazen pot. Deksel er op, pot op z’n kop zetten en laten afkoelen.

De jam is klaar!

Heerlijk voor in de yoghurt, voor op brood, op beschuit of als vulling in een caketje.

Geniet ervan!!

Dan doen wij dat ook.

CollageCopy

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie