Winnie van Kins …kort lontje

Wat te doen? Lijdzaam de dag uitzitten, of misschien zelfs linea recta terug naar je bed?

KORT LONTJE

Half zeven, de wekker gaat. Pfff…ben voor de wekker wakker meestal, maar blijf iedere keer onaangenaam verrast door het kreng. Ik ben een ochtendmens met een aanloopje. Dit wil zeggen dat ik wel een ochtendmens ben, maar liever niet teveel herrie en gedoe aan mijn hoofd wil, zo vers mijn bed uit. Lekker ‘infietsen’, rustig de dag starten dus. Zodra ik de deur uit ben of de eerste klus begonnen, maakt het niet meer uit, laat maar komen!

Zover zo goed. Totdat je vagelijk de lucht van een kort lontje begint te ruiken. Je kijkt eens om je heen of er ergens iets aan- of doorbrandt. Langzaam begin je te beseffen dat er niks afkomstig is uit je directe omgeving en je tot de chagrijnige ontdekking komt dat je vandaag waarschijnlijk niet te genieten, niet fris en fruitig en als kers op de taart, niet vooruit te branden bent.

Waar je op een goede, doorsnee dag vrolijk en vriendelijk iedereen gedag zegt, loop je nu met een nors hoofd en voel je zelfs het onweer op je eigen gezicht staan. Die ene persoon waar je je chronisch aan ergert, kun je meestal wel laten en je schouders ophalen met de gedachte dat hij/zij eigenlijk best heel erg sneu is (en dit dan in jouw eigen woorden ;-)).
Op deze ‘kort-lontje-dag’ echter,  is dat een onmogelijke opgave en zie je met een aan agressie grenzende ergernis de uit graniet gehouwen arrogantie van jouw rondwandelende achilleshiel voorbij komen. Waar je voor een doorsnee klusje normaliter je hand niet omdraait, lijkt het of alles tegenzit. Je krijgt het idee  dat het (kopieer-) apparaat, de slecht startende auto, mede-weggebruiker, collega of het weer,  er alleen op uit  is om jou dwars te zitten.

Wat te doen? Lijdzaam de dag uitzitten, of misschien zelfs linea recta terug naar je bed?

Tegen de tijd dat jouw persoonlijke weersverwachting uitbarstingen van een vulkanische hoogte voorspelt, kun je eens wat anders dan anders proberen.

We kennen natuurlijk allemaal het bekende kinderversje: “Ben je boos….”.
Beetje jammer alleen dat je ‘morgen pas goed bent’. Wat ook jammer is, is  dat je misschien helemaal geen rozen in je tuin hebt om te plukken, je buren waarschijnlijk niet op de hoogte zijn van jouw rozennood en je daar niks uit de tuin mag rauzen…. en om nou een bosje rozen te kopen…doe dan maar gelijk een heel boeket! Afijn…het versje is niet echt werkbaar in de praktijk.

Wat wel kan werken en soms zelfs lachwekkend kan zijn, is  om je eigen variant te maken.
Bijvoorbeeld zoals het onderstaande, deze heb ik ooit eens ergens opgepikt en vrij bewerkt:

Ben je boos
Pak een doos
Geef ‘em een flinke trap
Vergeet je boze bui rap!

Of:

Ben je boos
Pak een doos
Scheur ‘em aan stukken
Boos zijn gaat niet meer lukken!

(Ik ga lekker tukken?)

Het is natuurlijk het leukst en de bedoeling dat je je eigen ‘boosrijmpje’ maakt. Je hoeft niks of niemand te sparen, het blijft van jou en in jouw hoofd! Wordt jouw rijmpje heel lollig? Voel je vrij om het hieronder te posten, wie weet doe je er een ander ook nog een plezier mee.

Klinkt kinderachtig of raar? Probeer het maar eens. Ga los op een rijmpje of elfje*. Een ander idee is om op een bestaand liedje je eigen tekst te maken. Zoek iets dat bij jouw boosheid past. ‘Raggen en rocken’ op dat refrein!  Door op deze manier bezig te zijn worden je hersenen anders aangesproken en geef je jezelf vrolijke energie. Boos zijn altijd vermijden kan toch niet, dus doe er dan maar wat leuks mee! Ondertussen daadwerkelijk een doos verscheuren, je huis stofzuigen, de tuin snoeien of andere fysieke activiteit mag natuurlijk altijd.

Als dat geen  “total body & mind workout” is…

Succes!

  • Elfje: dichtvorm van 11 woorden  over vijf regels verdeeld. In de volgorde van één, twee, drie, vier woorden en de laatste regel is weer één woord.

Bijvoorbeeld:

Boos

Zo boos

Als een donderslag

Bij een heldere hemel

BAM!
Vind je deze en andere dichtvormen leuk om te doen of uit te proberen: kijk eens voor een workshop op www.mensnova.nl. Elke workshop is ‘op maat’ en kan naar eigen wensen en doeleinden aangepast worden. Bel voor info: 0648015443.

 

mens nova

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

2 reacties op “Winnie van Kins …kort lontje

    • Bedankt Sandra! Ja je moet er misschien even aan wennen, maar deze ‘truc’ kun je ook bij andere negatieve emoties uithalen! Werkt verrassend!

Geef een reactie