Winnie van Kins | Laatste Loodjes

LAATSTE LOODJES

TiP:
Visualiseer eens letterlijk je (desastreuze) gedachten of overtuigingen en zie ze eens aan, maak er maar een (leuk) plaatje van. Je kunt ze ook letterlijk uitvoeren, bijv: Heb jij altijd een stok achter de deur nodig? Zoek een mooie tak/stok en zet deze eens daadwerkelijk achter de deur. Kijk eens wat het doet met je discipline…probeer vooral uit met je eigen ideeën en gedachten!

Ja, het is het eind van het jaar en dus ben ik moe en tel ik af naar de vakantie.
Met mij vele (onderwijs) mensen, schat ik. Grappig hoe we ons altijd precies instellen op het juiste aantal weken/dagen dat er nog gewerkt moet worden. Of soms niet…
Blijkbaar kun je jezelf toch sturen of iets dat daarop lijkt. In werkelijkheid bestaat ons sturen meestal uit het vermijden van nare, negatieve emoties en het zo lang mogelijk behouden van de positieve. Waarom eigenlijk? Mogen we geen negativiteit voelen? Boos, verdrietig, teleurgesteld, eenzaam, gefrustreerd of ons onmachtig voelen? Inderdaad: niet dus. Helaas is het ondanks alle nieuwe ‘happy’ stromingen en theorieën nog steeds niet slim, niet handig je zo te voelen en echt geaccepteerd wordt het nog steeds niet. Vooral niet je kwetsbaarheid tonen!.

‘Lijden hoort bij het leven’ zo leren we van Boeddha. Lijden? Brrrr, nee…dank u, geef mijn portie maar aan Fikkie.

(ook een leuke voor de visualisatie) Steeds meer mensen maken echter kennis met deze leer en haar grondslag. Nu nog ten uitvoer brengen!
Hebben we daar wel tijd voor? Wij zijn immers altijd zo druk? Druk met werk, sociale verplichtingen, onszelf en onze fysieke gesteldheid. Door sociale media als onder andere facebook, lijken mensen aardig last van manifestatiedrang te krijgen. Ik vind het persoonlijk soms allemaal wat veel. Weet je dat wij mensen de enige soort in de natuur zijn die niet aan iets van een winterrust doet? Laat staan een winterslaap!? Dit terwijl ik dit zoveel hoor roepen in het najaar. Wij jakkeren maar door. We gaan als de brandweer; we zijn continu aan het uitrukken.(Ja hoor, deze is ook leuk te visualiseren.)
Ik ontkom er ook niet aan hoor. Het zijn de laatste weken van het schooljaar en er moet nog zoooooveel! Als ik niet uitkijk, vliegt het me nog aan. Wat ik als plaatjesdenker ook wel weer leuk vind.

Ik projecteer direct een soort prehistorisch vliegbeest dat ik van mijn lijf sla.

Al eens geprobeerd? Dit soort uitdrukkingen letterlijk te visualiseren? Het is eigenlijk iets dat uit ACT (Acceptance en Commitment Therapy), maar ik vind het een enorm waardevol ‘instrument’ en wil daar graag eenieder kennis mee laten maken. Je gedachte krijgt vrij snel een geheel andere ‘lading’. Werkt goed en constant; ik heb er bijna een verslaving van gemaakt met dank aan mijn opleider van ACT. We hebben tijdens de opleiding dan ook erg gelachen ondanks de soms zware momenten.
Het beïnvloedt je stemmingen, gedachten en al of niet fysiek voelbare emoties. Ik leen mij heel makkelijk hiervoor aangezien ik nogal van de uitdrukkingen en de bloemrijke taal ben. Denk maar eens aan, of liever visualiseer eens;
‘Ik ben kapot’( scherven brengen geluk?) of: ‘Ik sta op instorten’ ( bouwput: pas op instortingsgevaar).
Zo kun je ook sommige uitdrukkingen, gedachten of overtuigingen letterlijk uitvoeren. Bijv: als je in een saaie bui bent en zin hebt om iets leuks te ondernemen. Je zou de bloemetjes wel eens buiten willen zetten…zie je het al voor je? Wedden dat je dag heel anders gaat lopen en zeker niet saai zal zijn?

Ik ben blij dat ik me mag voelen zoals ik me voel.

Oké, soms is het prettiger voor jezelf en voor anderen dat je dit in enige afzondering doet en soms is het fantastisch en fijn om je gevoel, je staat van zijn te delen of samen te beleven. Leuk hè: het kan gewoon allemaal. Als ik daar bij dan ook nog eens introduceer dat ik soms he-le-maal NIKS van iets of iemand hoef te vinden…., word ik een steeds blijer mens, verdrietig, eenzaam of welke stemming dan ook! En die stok achter de deur uit de tip? Is bij mij natuurlijk een bezemsteel, maar daarover later meer!
Ook een beetje ACT in huis halen? Kijk eens op de site van Mens Nova.
www.mensnova.nlmens nova

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie