All Seasons | oma’s knopendoosje

Afbeelding1Ik ben Patricia, woon samen met mijn man en twee puberkinderen in een Limburgs, klein dorpje. Daar leef ik me uit met het maken van kransen en andere groendecoraties, prachtig in combinatie met brocante. Ik ga regelmatig schrijven over mijn leven met brocante…

In mijn tienerjaren maakte ik regelmatig mijn kleding zelf. Broeken, shirtjes, rokjes en bloesjes. Veel van de technieken heb ik van mijn moeder en van mijn oma geleerd. Oma werkte in de jaren ’30 en ’40 als coupeuse in een zaak midden in het centrum van Nijmegen. Daar kwamen de vrouwen van directeuren, artsen, tandartsen ofwel het goed gesitueerde volk en zij lieten hun kleding daar op maat maken. Oma maakte de kleding vaak nog met de hand, later kwam er de naaimachine aan te pas. De naaidoos van oma met alle kleine spulletjes zoals het meetlint, de schaar, het raderwieltje en de oude naalden, heb ik van haar gekregen. Net als de oude knopendoos.

Afbeelding1

De oude knopendoos was in de oorlogsjaren een van de biscuittrommels die uit de vliegtuigen werden gedropt gevuld met biscuitjes voor het volk. Mijn vader, toen 2 jaar, heeft deze biscuittrommel als trommel gebruikt Op de onderzijde is dit nog steeds goed zichtbaar. Jaren daarna heeft oma al haar knopen in deze trommel bewaard. In de oorlogsjaren knipte men de knopen van slopen en overhemden om deze te kunnen hergebruiken. Al deze knopen zijn te vinden in de knopendoos.

Afbeelding2

Zoals ik al schreef, heb ik vanaf mijn 15e veel kleding zelf gemaakt en als ik dan een leuk bloesje af had, stapte ik op mijn oude opoefiets om bij oma ik de knopendoos te kijken of zij nog iets leuks had. De trommel werd op tafel gezet en omgekeerd op een krant. Het was iedere keer weer een leuke zoektocht naar de mooiste knoopjes.

Sommige knoopjes kan ik me nog zo goed herinneren, ze leken wel op snoepjes zo mooi…

Afbeelding3

Oma’s knopendoos staat nu hier mijn huis en zo af en toe gaat de doos even leeg om alle herinneringen op te halen en te genieten van ieder klein knoopje…

Afbeelding4

 groet, Patricia

Wil je meer zien of lezen van Patricia, kijk dan even op haar blog: www.pjallseasons.blogspot.nl—–dit is een bewerking van een eerdere publicatie op Huisjekijken ‘oude stijl’—–
GERELATEERDE ARTIKELEN

3 reacties op “All Seasons | oma’s knopendoosje

  1. Pinkback: Richard

  2. Pinkback: Mark

  3. Pinkback: max

Geef een reactie