In de Suite | brocanteshoppen in Frankrijk

SAMSUNG CAMERA PICTURESHeerlijk, na wat jaartjes vol tegenslagen werden er weer voorzichtig vakantieplannen gemaakt. Bestemming Frankrijk. Met de stiekeme hoop op wat brocantevondsten. En daar ben ik royaal in geslaagd…

Eerst een weekje ‘vakantiefabriek’ in het zuiden van Frankrijk met zwembaden, miniclubs, animatieteams, glijbanen, stacaravans en zon. Leuk voor de kinderen en lekker om een boek te lezen. Maar daarna naar het noorden; stuk groener en iets minder warm en meer aktie. Wil je aktie, krijg je aktie: eenmaal onderweg treft ons het noodlot, wat later een grote zegen blijkt te zijn. We zijn met twee auto’s onderweg en de mijne begeeft het. Ik word opgesleept en de auto blijkt niet binnen de gestelde termijn gemaakt te kunnen worden. Ik krijg een vervangende auto: bijna dubbel zo groot als de mijne. Dat is een mooie beloning voor een hele dag stil staan. Ik zie de voordelen van de megagrote kofferruimte! En ik hoef er maar alleen met mijn dochter in, dus de achterbank hebben we ook vrij…

Door de vertraging komen we midden in de nacht aan op ons vakantie-adres waar de soep voor ons klaarstaat en het haardje nog voor ons brandt. Wat een heerlijk warm welkom. (lees de Passie van Chris en Gerrie, eigenaren van ons vakantie-adres hier). De nederlandse eigenaar vertelt dat er de volgende morgen een grote ‘vide-grenier’ is in een stadje, zo’n 30 km verderop, een mooi ritje door de bergjes. Mijn vakantiegezelschap moet er na zo’n dag niet aan denken, maar ik ben die volgende morgen meteen klaar voor vertrek! En mijn dochter ook. We gaan naar de bekende brocantemarkt van Saulieu in de Morvan.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Heerlijk…gratis parkeren en een heel groot plein met de prachtigste dingen. Meteen bij het eerste kraampje kopen we een prachtige schaal op voet, en een paar leuke oude theekopjes gedecoreerd met kleine bloemetjes. Ik kijk met het oog van een verkoper, maar weet nu al dat de schaal en de kopjes voorlopig op mijn buffetkast blijven staan … Ik word hier heel hebberig van.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

En als ik eenmaal in de shoppingmood ben dan gaat de rest vanzelf. Zeker met mijn dochter aan mijn zijde. Zo moeder zo dochter. Ze begint al op precies dezelfde manier naar de dingen te kijken: is het verkoopbaar, is er veel vraag naar, ziet het er nog goed uit, is de prijs goed, moeten we er over onderhandelen? Zo komen we bij een prachtige kraam met allemaal oude limonadeflessen en zoeken de mooiste exemplaren eruit. Mooie beugelflessen met porseleinen doppen. Ik weet al precies in welk kratje ze bij thuiskomst komen te staan ;)

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Gelukkig staat de auto lekker dichtbij want we slepen en we sjouwen meer en meer mee. In tassen aan onze schouders en om onze nek. Bij een kraampje vinden we deze geweldige kist. Hup, alles in de kist lijkt heel handig, maar nu sjouwen we ons helemaal een breuk en passen niet meer tussen de rijen met kraampjes. Eerst naar de auto dan maar en even een lekkere lunchpauze. Al hebben we geen geduld om lang te blijven zitten.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Niet alleen op het grote plein van Saulieu maar ook in de straten wordt eens per jaar de grote brocantemarkt opgesteld. Zo komen we in een van de straatjes bij een kraampje waarbij we allebei een beetje onze bedenkingen hebben. De twee beheerders van het kraampje zijn minstens zo ‘brocant’ als de spulletjes die ze hebben uitgestald. Tussen de (veel te) moderne spullen vinden we enkel wat mooie oude apotherkersflesjes.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Tijdens het in kranten wikkelen van de flesjes begint het flink te regenen en we worden uitgenodigd om even in de schuur achter het kraampje te schuilen. En dat is precies wat je hoopt te vinden op je strooptocht….een schuur vol met oude luiken, laddertjes, mooie stukken van oude trappen, mooie oude tegeltjes, emaille en noem maar op! Wat eerst een kraampje van niks lijkt te zijn, blijkt de verrassing van de dag…

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Naast alle kraampjes en dekentjes met uitgestalde brocante en andere zoldervondsten zijn tijdens de marktdagen de brocantewinkeltjes in Saulieu ook geopend. En dat zijn er best een aantal. Ook op de wegen rond het stadje kun je zomaar een bordje ‘brocante’ bij een huis zien staan en kun je achterom lopen waar je vervolgens vaak je ogen uitkijkt. Zo ook hier in Villeneuve sous Charigny, dat trouwens nauwelijks een dorpje te noemen is. Een klein huisje met een oud poppenwagentje in de berm. Brocante. Op de rem … het zal mij benieuwen. Nou, een adresje om te onthouden! In de achtertuin vier grote boerenschuren met zolders en waar je ook kijkt allemaal oud spul. SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Je begrijpt dat we hier ook niet met lege handen vertrekken… Een heel oud vogelkooitje, een escargotmandje, enkele hele oude franse emaillen kannen, een setje gebaksvorkjes in een doosje, een oud houten stempelsetje, houten schoenmallen …

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

Na al die dagen waarop we bewust op zoek zijn gegaan naar brocante, maar ook bij toeval op heel veel plekjes belandden met de prachtigste spullen, begint de auto toch aardig vol te raken en kunnen we die mooie luiken die we overal zien helaas niet meer mee naar Nederland nemen. Dan zullen we een keertje terug moeten met een aanhangwagen. Helemaal niet erg want de omgeving is prachtig. De Morvan is een natuurgebied met prachtige kleine dorpjes en stadjes die zeker de moeite waard zijn om even doorheen te lopen. De huizen zijn op zichzelf al in brocantestijl met hun verweerde poorten en begroeide gevels. Prachtig.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Dus als je wil weten of ik een leuke vakantie heb gehad…ja, best wel!;)

Wil je meer informatie over de adresjes waar De Barones is geweest? Informatie is bij onze redactie bekend: huisjekijkenredactie@outlook.com
Wil je meer weten over In de Suite kijk dan even op In de Suite op Facebook
Officieel Natuurpark
In 1970 werd de Morvan uitgeroepen tot een officieel natuurpark, het ‘Parc Naturel Régional du Morvan’. De 64 deelnemende gemeenten wilden met dit initiatief enerzijds de fauna en het natuurschoon beschermen en anderzijds de oude tradities van deze zo dunbevolkte streek van Bourgondië behouden. In het Parc du Morvan wonen ongeveer 36.000 mensen op een oppervlakte van 175.000 ha. Dat is nog geen 5 inwoners per ha (10.000 m).
 9782751405884-1
bron info Morvan: www.romaansbourgondie.nl

 

 

OVER Sandra van den Brandt
Sandra van den Brandt

Hoi, ik ben Sandra. Getrouwd, drie kinderen en pas verhuisd naar ons droomhuis. Ik geniet van klussen, lekker eten en eigengemaakte limoncello ;) Onder de naam De Barones zal ik regelmatig columns schrijven over wonen, DIY en klussen.

Bekijk alle artikelen van

GERELATEERDE ARTIKELEN

5 reacties op “In de Suite | brocanteshoppen in Frankrijk

  1. Pinkback: Dit is de passie van | Chris & Gerrie | Huisjekijken

  2. Pinkback: andrew

  3. Pinkback: Neil

  4. Pinkback: Andrew

  5. Pinkback: Redactioneel | brocanteshoppen in Frankrijk? Adresjes! | Huisjekijken

Geef een reactie