Ninneke’s Corner | Kip met groenten in zoet zure saus

Kip met groenten in zoet zure saus

IMG_8078 watermerk

Bord vol smaak en kleur

Zelf hou ik wel van de Aziatische keuken of het nu Thais of Chinees is,als er maar veel groenten aan te pas komen,dit is nu een gerecht dat ik nooit bij de afhaal chinees zou nemen,omdat ik mijn zoet zure saus prefereer,omdat ik er ook veel meer groenten in verwerk,bij de meeste afhaal chinezen zit er overwegend  veel ui en wortel in en enkele stukjes rode paprika en wat champignons dat is het dan zowat. Ben dan in het verleden zelf wat gaan experimenteren om zoet zure saus te maken met dit als resultaat,dit recept maak ik al verscheidene jaren, word in dank afgenomen bij manlief, genodigden en mezelf.

WAT HEB JE NODIG:

8 kippenfilets

2 uien in grove stukken gesneden

1 Bleekselder in stukken van een 3 cm gesneden

3 a 4 wortelen in diagonale dikkere plakjes gesneden

2 rode paprika’s in stukken gesneden

1 groene paprika gesneden

500 gram champignons in plakjes

250 gram peultjes ( sluimererwten)

1 komkommer ontdaan van zaadlijsten en in stukken gesneden

1 Chinese  kool in stukken gesneden

500 gram sojascheuten ( taugé )

1 blik bamboe spruiten

1 blik ananas op sap

8 a 10 teentjes knoflook

2 liter kippenbouillon

2 eetlepels azijn

honing

sambal

ketchup

maizena

arachideolie

IMG_8082 watermerk

Oosters gerecht

Bereiding

Snij de kippenfilets in kleine reepjes en bak ze aan in wat arachideolie in een grote wok op hoog vuur in delen, doe telkens de gewokte kip in een grote pot over , wok dan één voor één de groenten in de wok in arachide olie,zo moet bijvoorbeeld de bleekselder wat langer wokken als paprika, je ondervind dat zelf wel, wat langer in de wok moet of niet,ze moeten ook niet helemaal gaar zijn , gewoon even wat van hun smaak vrijgeven en enkele minuten wat bakken,doe de groenten steeds bij de kip in de grote pot tot al de groenten zijn gedaan, de peulerwten en Chinese kool wok je wel maar die hou je even apart ,die doe je niet bij de kip( die worden gauw te gaar ) met de sojascheuten(taugé) doe je hetzelfde of hoef je zelfs niet echt  te wokken, dan wok je heel kort de geperste knoflookteentjes aan,best is dat je de teentjes knoflook op voorhand perst op een bordje en alles ineens in de pan kan,want als je ze gaat persen boven de pan is het al gauw te hard gebakken tegen dat je het laatste teentje knoflook hebt geperst en krijgt de knoflook een bittere smaak,doe dit dan ook bij de kip/groenten,schenk de kippenbouillon erbij,de azijn,het sap van het blik ananas(de ananas hou je ook apart bij de peultjes) doe dan flink wat ketchup erbij,wat eetlepels honing,3eetlepels sambal, laat een 15 a 20 minuten zacht sudderen(tot de groenten beetgaar zijn), proef of de smaak goed zit voeg eventueel meer honing,ketchup,sambal toe of azijn, je moet dat echt proeven tot het goed is , ik kan echt niet zeggen hoeveel eetlepels honing of ketchup , ik doe dat telkens op het zicht en blijf proeven tot het perfect is,doe dan de peultjes,Chinese kool en de ananas erbij( je kan ook verse ananas nemen,gebruik wel echter het sap van de ingeblikte ananas),laat goed mee doorwarmen,bind de saus aan met maizena in water opgelost tot de gewenste dikte.Serveer met rijst,geef de sojascheuten in porties gewoon bij onder de saus op het bord , zodat ze wat knapperig blijven,doe ze niet onder de saus in de grote pot,ze worden vlug slap en geven veel water af.Nu heb je een zeer grote pot vol is wel voor een  6 personen. Je kan zelf wat experimenteren welke groenten,je kan in plaats van kip ook rundsreepjes of varken nemen of scampi’s ( grote rauwe tijgergarnalen,ontdaan van pel en darmkanaal) kies je voor de garnalen,bak die dan gewoon kort in de wok met knoflook en goed gekruid(cayennepeper,paprika,zwarte peper uit de molen) doe ze echter dan niet bij de groenten in de saus die 20 minuten moet pruttelen,maar doe op het allerlaatste voor het opdienen gewoon onder de saus , hoe korter de baktijd van de garnalen hoe beter , anders worden ze taai.Rest me alleen nog jullie smakelijk eten te wensen.

 

 

Groeten Jeannine alias Ninneke

Je kan me ook steeds vinden voor nog meer inspiratie op facebook:Ninneke’scorner

GERELATEERDE ARTIKELEN

2 reacties op “Ninneke’s Corner | Kip met groenten in zoet zure saus

  1. Pinkback: randy

  2. Pinkback: Doug

Geef een reactie