de Theesommelier | de herkomst van Pu Erh Thee

Afbeelding4Elizabeth vertelt je wat je altijd al graag wilde weten over thee. De uit China afkomstige Pu Erh thee heeft diverse reinigende werkingen. Ook tegen overtollige en schadelijke lichaamsvetten is deze thee een aanrader. Een editie van de theesommelier die velen van ons zal aanspreken…

Afbeelding2Pu Erh Thee komt oorspronkelijk uit China, uit de provincie Yunnan. Al zeventien eeuwen lang wordt de thee gedronken door de Chinese bevolking, zoals zij zoveel dranken en kruiden gebruiken die bekend staan als zeer gezond en voedend. In Chinese provincie Yunnan werd de thee voor het eerst gedronken. Nog steeds is het deze provincie waar de allerbeste Pu Erh vandaan komt. Door de biologische kweek en het juiste fermentatie proces waar men hier gebruik van maakt, kunnen zij topkwaliteit blijven garanderen. In China zelf zweren de inwoners dan ook uitsluitend bij thee uit de provincie Yunnan. In die regio bepalen de theevelden en plantages dan ook het beeld. De uitgestrekte heuvels aldaar zijn perfect gelegen voor de verbouwing van de Pu Erh Thee.

 

Onderzoek naar Pu Erh Thee

Zhao Xuemin is een arts uit China die in de 18e en 19e eeuw leefde en zelf zeer oud geworden is. Tevens is hij auteur van een bekend Chinees medische tijdschrift. In dit geschrift schreef hij al over de befaamde Pu Erh thee: “Pu Erh thee is de meest werkzame thee tegen overtollige en schadelijke lichaamsvetten. Mensen die Pu Erh thee drinken leven langer en gezonder.” Zelf was Zhao een drinker van de thee, en het heeft hem zeker geen windeieren gelegd, want hij werd meer dan een eeuw oud! Daarnaast is er uiteraard door veel wetenschappers onderzoek gedaan naar de werking van Pu-Erh. In Parijs bijvoorbeeld heeft een groep proefpersonen deelgenomen aan een test waarbij ze vier weken lang dagelijks de thee de dronken. Het resultaat was dat zij tussen de 5 en 11 kilo afvielen. Dit ging om mensen met uiteenlopend lichaamsgewicht. De proefpersonen aten drie gezonde maaltijden per dagen die overeenkomstig hun normale eetpatroon waren, het enige verschil was dat ze dit nu met een kopje van de Chinese thee deden. De Franse onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de Pu erh thee een gedeelte van het overtollige vetten kan verwijderen uit het lichaam van een mens.

Publicatie4

De verschillende Pu-erh theesoorten

 

Afbeelding1Pu-erh thee zou onderscheiden kunnen worden in twee verschillende soorten echter is er weinig verschil tussen deze twee Pu-erh soorten. Beide officiële Pu-erh theesoorten uit Yunnan worden gemaakt van Máochá een groene theesoort uit Yunnan. Men maakt onderscheid uit Raw Pu-erh ook wel Sheng genoemd en Ripe Pu-erh ook wel Shu of Cooked Pu-erh genoemd. Raw Pu-erh wordt direct na het productieproces geperst in verschillende vormen. De thee bladeren van Ripe Pu-erh worden eerst een aantal maanden gerijpt voordat de bladeren geperst worden.

Ripe Pu-erh is een half gefermenteerde theesoort. Raw Pu-erh kan beschouwd worden als een groene theesoort. Beide Pu-erh theesoorten kunnen een lange tijd bewaard worden. Pu-erh wordt vaak zelfs lekkerder indien het langer bewaard wordt.  Pu-erh thee wordt voornamelijk van bladeren gemaakt afkomstig van oude theeplanten. Pu-erh thee wordt al sinds de Han Dynasty (206 v.Chr. – 220 na Chr) in Yunnan geproduceerd.

Afbeelding5

Het is zeker de moeite waard om eens te googlen op deze fijne en veelzijdige theesoort.

Proost!!

groet, Elizabeth

je vindt Elizabeth op www.teamarket.nl en op Facebook

 

De Theesommelier nog bewerken

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie