Nathaly’s Trimsalon | gebitsproblemen

Dieren horen bij het leven en geven een Happy Feeling, daarom verdienen zij ook aandacht. Nathaly van Lammeren gaat de hondenbezitters informeren over de vachtverzorging en leuke verhalen uit de salon…

Preventie van gebitsproblemen bij hondenimages

Om problemen te voorkomen moet het gebit zo schoon mogelijk gehouden worden. Daartoe zijn meerdere manieren mogelijk.

Het zou mooi zijn als het gebit van de hond minstens een keer per dag zouden poetsen. Poetsen is de beste manier om plaquevorming tegen te gaan. Hoe minder vaak voedselresten in de mond achterblijven des te minder plaque zal er gevormd worden.

Daarom is het belangrijk het aantal voermomenten te beperken. Laat niet de hele dag brokken staan zodat de hond zelf bepaalt wat en wanneer hij eet. Pas hoeveelheden aan en voer een of twee keer per dag. Pups en reuzenrassen moeten vaker eten. Zorg dan dat bij deze dieren extra gepoetst wordt.

Er zijn diverse commerciële voeders op de markt die gebitsreinigend werken. Zij vormen een combinatie van mechanische reiniging door aangepaste brokvorm en –structuur en chemische reiniging door actieve stoffen die de omzetting van tandplaque in tandsteen tegen gaan.

Behalve aangepaste voeders bestaan er gebitsreinigende kauwkluiven of –sticks die door hun vorm en chemische samenstelling dezelfde werking hebben  als brokken.

Elke extra oefening die het gebit moet doen draagt bij aan een gezond gebit. Elk speelgoed komt daarvoor in aanmerking. Denk aan runderhuid (buffelhuid) waarvan allerlei speelgoed gemaakt wordt. Ook rubber ballen, kluiven en trekstangen trainen het gebit, kauwspieren en speekselklieren. Flostouwen en ook echte botten, varkensoren, bullepezen en rudderhoefjes blijken favoriet kauwspeelgoed.

Honden die niet met commerciële voeder, maar met vers vlees en slachtproducten gevoerd worden ‘eten’ hun gebit vanzelf schoon

Hoe meer antiplaque-maatregelen er genomen worden, hoe schoner het gebit en hoe gezonder het dier zal blijven.

teckel-met-tandenborstel Hoe tanden poetsen leren bij een hond.

• Eerst moet aanraking van de bek getolereerd worden. Strijk daartoe met vingers over de huid van boven- en onderkaak, waarbij door de lippen heen de tanden en het tandvlees worden gemasseerd

• Wordt dit getolereerd dan kan hetzelfde gebeuren maar nu ‘op de blote tand’ met een gaasje, vingerborstel of een gewone zachte borstel. Geleidelijk masseren we ook de binnenzijde van de tanden.

• Langzaam (bijvoorbeeld één kaakhelft tegelijk) gaan we tanden poetsen, met of zonder speciale tandpasta. Wennen aan tandpasta lukt vaak met leverpastei. Dierentandpasta’s zijn afgestemd op de smaak van de hond.

Is het poetsen aangeleerd dan is minstens een keer per dag verzorging van het gebit van belang.

 

groetjes,

Nathaly’s Trimsalon

 

nathaly-aangepaste-ding

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Een reactie op “Nathaly’s Trimsalon | gebitsproblemen

  1. Pinkback: leonard

Geef een reactie