Buiten | Havermoutkoekjes #cacaonibs #cruesli

Christel, trotse moeder van drie kids, passie voor fotograferen en koken, hou van buiten zijn, creatieve uitspattingen en genietmomentjes, liefhebber van verse muntthee, zelfgebakken koekjes en witte chocola.

Vandaag trakteert Christel op een heerlijk recept met rauwe stukjes cacao met een intense chocoladesmaak. Wist je dat deze cacaonibs ook nog goed voor je zijn? Lees hier het recept : havermoutkoekjes met cacao nibs-twist >>

 

Havermoutkoekjes met cacao nibs-twist Collage1c

 Raw food it is! Uit vroegere tijden en weer helemaal van nu én dus een hit om te gebruiken in de keuken. Superfoods, heerlijk! Er is genoeg aan variatie en ook steeds makkelijker te verkrijgen in iedere supermarkt. Wil je het zekere voor het onzekere, breng dan een bezoekje aan de natuurwinkel om de hoek. Een paradijs voor rawfoodfans.

Deze keer kies ik voor cacao nibs en verwerk het in smaakvolle koekjes. Cacao nibs, oftewel rauwe stukjes cacao met een intense chocolade smaak. Voor iedere ‘chocolate addicted’ een must voor in het keukenkastje! Ongeraffineerd, geen suiker, geen zuivel, geen chemische toevoegingen, plantaardig en een heerlijke smaaksensatie. Vitamines, mineralen, vetzuren, vezels en een goede energiebron. Het is niet voor niets dat cacao nibs lang geleden al werden gebruikt in de Chinese en de Ayurvedische geneeskunde.

Cacao nibs worden gemaakt van cacao bonen. Door de koude persing van de bonen wordt de olie van de vaste stoffen in de cacao gescheiden. Alle goede stoffen worden zo behouden. Anders dan bij de reguliere producten waarbij er juist gebruik wordt gemaakt van verhitting en het grootste gedeelte van de waardevolle stoffen verloren gaat.

De cacao nibs in koekjes geeft een heerlijke bite en is een goede smaakversterker. Als extra ingrediënt voeg ik havermoutvlokken en cruesli toe, dan krijgt het koekje wat meer power.

2c

Wat heb je nodig?

250 gram bloem

200 gram boter

150 gram kristalsuiker

Ei

Snufje zout

50 gram cruesli (met rozijnen)

50 gram havermoutvlokken

25 gram cacao nibs

Mengkom (eventueel deeghaken)

(Koek)uitstekers

Bakpapier

Deegroller

Bakplaat

3c

En nu?

Voeg de bloem, boter, kristalsuiker, het ei en de zout bij elkaar in de mengkom en kneed goed door (of gebruik de deeghaken als je een keukenmachine hebt). Doe tenslotte de crunch, havermout en cacao nibs er door en kneed door totdat er een mooie compacte bal ontstaat.

Leg de deegbal een half uur in de koelkast. Op deze manier wordt het deeg harder en is het makkelijker om mee te werken.

Verwarm de oven alvast voor op 175 graden (heteluchtoven)

Haal de bal uit de koelkast en rol uit tot een plak van ongeveer een cm dikte.

Leg het bakpapier op de bakplaat.

Gebruik (koek)uitstekers om vormpjes uit de plak deeg te halen en leg deze op het bakpapier.

Doe de koekjes 20 – 25 minuten in de oven. Haal ze er pas uit als ze een mooi licht bruin kleurtje hebben.

Laat de koekjes goed afkoelen, dan zijn ze lekker knapperig.

1c

Geniet ervan!

 

Wil je meer blogs van mij lezen? Neem een kijkje op ‘ChristelblogtBUITEN

GERELATEERDE ARTIKELEN

3 reacties op “Buiten | Havermoutkoekjes #cacaonibs #cruesli

  1. Pinkback: Roberto

  2. Pinkback: chester

  3. Pinkback: otis

Geef een reactie