Huisjekijken Extra | mokwarmers … de beschrijving

~ op verzoek: mini cursus kabelmotief breien ~

zodat jij zelf je eigen mokwarmers kunt maken!

6d7e72d14485671c29b48509e5d29513

Nou dames…daar gaan we:

De algemene beschrijving voor het breien van een kabelvlechtmotief:

Zet een aantal steken op dat deelbaar is door 9 en voeg aan het totaal aantal 3 steken toe.

1e naald:    * 3 steken av, 6 st re*, 3 st av

alle even naalden: brei de steken zoals ze zich voordoen, dwz rechts op de rechte en averechts op de averechte steken

3e naald: 3 steken av, zet 2 steken op een hulpnaald die je achter het werk plaatst, 2 st re breien, brei de 2 st van de hulpnaald rechts,  2 st re * 3 st av

5e naald: * 3 st av, 2 st re, zet 2 st op een hulpnaald die je vóór het werk plaatst, 2 st re breien, brei de 2 st van de hulpnaald rechts, 3 st av

7e naald: brei deze als de 3e naald.

Dit patroon kun je blijven herhalen om zo steeds gedraaide en gevlochten kabels te krijgen. Je kunt ook de vlecht/kabel ‘langer’ trekken door na de 7e naald niet meteen weer aan het patroon verder te gaan, maar gewoon een aantal naalden in tricotsteek te blijven breien (1 nld alle steken rechts, 1 nld alle steken averechts, enz) en daarna het patroon te hervatten.

Hoe pas je dit toe op je mok?

Nadat je een proeflapje hebt gemaakt (je moet tenslotte even kijken hoe dik je garen is, of je naalden goed matchen met je garen) kun je, aan de hand van de hoogte van je mok, bepalen hoeveel steken je op moet zetten. Op het voorbeeld op de foto is gekozen voor slechts 1 kabel, in het midden. Dat is makkelijk tellen. Je gaat uit van het bovenstaande kabelpatroon en de rest vul je aan de zijkanten op met (ook als op de foto) ribbels (iedere naald de steken naast je kabel, rechts breien).

Oei…mijn mok heeft een oor..!

Tja, afhakken is een optie. Je zou kunnen kiezen voor een mok zonder oor, maar je kunt het oor goed gebruiken; je mokwarmer blijft veel beter zitten met zo’n oor! Wat je kunt doen is het volgende: je breit gewoon een mooi recht lapje dat straks strak genoeg om je mok blijft zitten. ALs je lapje groot genoeg is kant je het netjes af. Daarna naai je het net boven én onder het oortje een stukje dicht, zo hou je een kleine opening over waar het oortje doorpast. Zo moet je mokwarmer blijven zitten. Je zou op die plek ook voor een knoopje kunnen kiezen, maar dan moet je er rekening mee houden dat je óf lusjes maakt, óf knoopsgaten inbreit.

Grote stappen, snel thuis…

Kies voor lekker stoer garen waar je dikke naalden voor kunt gebruiken. Dat is niet alleen heel erg stoer, maar dan ben je ook lekker snel klaar en kun je al je mokken van een eigen mokwarmer voorzien. Grote stappen, snel thuis ;)

Succes!

Het HuisjeKijken-Team wenst je veel succes. We zijn natuurlijk heel erg benieuwd naar jouw creaties. Stuur je foto’s gerust naar de redactie: huisjekijkenredactie@outlook.com of deel ze in onze Huisjekijken Fanpagina op Facebook!

header get inspired for a happy feeling

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

6 reacties op “Huisjekijken Extra | mokwarmers … de beschrijving

  1. Pinkback: carlos

  2. Pinkback: homer

  3. Pinkback: John

  4. Pinkback: Melvin

  5. Pinkback: Rodney

Geef een reactie