Dit is mijn passie | Gerrie

DIGITAL CAMERA

gesponsord blogpost

In de rubriek Dit is mijn passie’ proberen we jou te laten zien hoe mensen elkaar inspireren, een ‘happy feeling’ geven. Simpelweg door te doen waar ze goed in zijn! Gerrie Christians kwam een aantal jaar geleden in aanraking met wolvilten. Er ging een wereld voor haar open. Nu heeft ze zelfs een eigen atelier met viltkeuken aan huis en geeft ze workshops. Dit is de passie van Gerrie…

Mijn naam is Gerrie Christians. Als klein kind was is altijd al creatief bezig. Vooral stoffen, vezels en garens trokken mijn aandacht in allerlei technieken. Later interesseerde ik me vooral in zijdeschilderen, weven en spinnen van wol- en zijdevezels.

gerrie christians1

Vijf jaar geleden maakte ik kennis met het wolvilten (natvilten) en volgde enkele cursussen. Een nieuwe manier om vezels en zelfgemaakte garens te bewerken tot een ‘non-woven’ stof. Het vilten van wol is een ambachtelijk en betoverend proces. Door het gebruik van water en zeep, warmte en wrijving vervilt de wol en kunnen kleuren en materialen vervormen en worden gevormd tot een uniek werkstuk.

gerrie christians

De schubben van de wol haken door deze techniek in elkaar. Wol kan veel water opnemen, wordt hierdoor elastisch en rekt uit. Als de wol in deze toestand snel wordt afgekoeld en beweegt, dan blijven de schubben aan het vezeloppervlak in elkaar steken en ontstaat vilt. Er wordt azijn gebruikt bij het uitspoelen van de zeep om de kleur mooier uit te laten komen.

DIGITAL CAMERA

Inmiddels heb ik een atelier (een viltkeuken)  aangebouwd aan huis waar ik ook mijn kennis deel dmv workshops die ik geef. Meestal zijn dit cursussen van zes lessen waarin in kleine groepjes van maximaal 4-6 personen,  de basis uiteraard eerst wordt aangeleerd.

DIGITAL CAMERA

Een rechte lap maken, met kleuren door elkaar werken, maar ook een Iphone-hoesje maken of zelfs een hoedje maken behoort daarbij zeker tot de mogelijkheden. Beginners en gevorderden werken mét elkaar en inspireren elkaar.

DIGITAL CAMERA

In grote lijnen komt de techniek hier op neer: meestal wordt gebruik gemaakt van noppenfolie om het werk op te leggen. Daarover komt een gaas om ervoor te zorgen dat de wol niet aan de vingers blijft plakken. Plukken kleine wolvezels worden kruislings op de noppenfolie gelegd en afgedekt met het gaas. Dit wordt besprenkeld met het sop, waarna met de handpalm cirkelvormige bewegingen worden gemaakt en de druk langzaam wordt opgevoerd. Tussentijds wordt opnieuw besprenkeld en worden nieuwe wolvezelds toegevoegd. Door de beweging krimpt en vervilt de wol. Het werk wordt uitgespoeld met water, in vorm gebracht en gedroogd.

DIGITAL CAMERA

Het is iedere keer weer fascinerend om te ervaren hoe wolvezels zich gedragen als ze in contact komen met water en zeep en welke invloed jij kunt uitoefenen om tot een mooi eindresultaat te komen. Het werken met meerdere materialen is nóg fascinerender. Wol met zijde bijvoorbeeld geeft ook een heel boeiend resultaat. Wol krimpt als het in aanraking komt met water, zijde niet. Verwerk je zijde in je wol, dan zul je een schulprandje krijgen omdat de wol krom gaat trekken en de zijde niet. Van dit verschijnsel kun je gebruik maken als je bijvoorbeeld bloemen wil maken…

DIGITAL CAMERA

Spelen met kleuren is voor mij een feest, iedere keer weer opnieuw. Dit wil ik de cursisten ook graag laten ervaren.

DIGITAL CAMERA

Groet, Gerrie

Je kunt Gerrie en informatie over de workshops HIER vinden.

Op 16 december kun je in onze rubriek ‘Dit is mijn passie’ het verhaal vinden van Gerrie en haar man Chris over hun B&B/mini camping in Frankrijk waar ze met veel passie over kunnen vertellen!

afsluiter

GERELATEERDE ARTIKELEN

5 reacties op “Dit is mijn passie | Gerrie

  1. Pinkback: Robert

  2. Pinkback: Dit is de passie van | Chris & Gerrie | Huisjekijken

  3. Pinkback: Andre

  4. Pinkback: Ryan

  5. Pinkback: harry

Geef een reactie