BUITEN | Wentelteefjes #klakkaards #gewonnenbrood

Collagec

Christel, trotse moeder van drie kids, passie voor fotograferen en koken, hou van buiten zijn, creatieve uitspattingen en genietmomentjes, liefhebber van verse muntthee, zelfgebakken koekjes en witte chocola.

Even terug in de tijd met de geur en de smaak van wentelteefjes…

Gewoon, gewoon terug in de tijd. Terug, terug gaan in de tijd. Een geur, een smaak, even gewoon terug in de tijd.

Heb jij dat ook? Een smaak, een geur, iets dat je terug doet denken aan ‘toen’. Aan toen je nog klein was, aan toen je nog in een heel ander leven stond, aan toen je nog andere mensen om je heen had. En juist die smaak, die geur, DAT! Als je juist dat nu proeft of ruikt, juist NU, ben jij… dan ook even helemaal terug in de tijd??

Eens in de zoveel tijd maak ik wentelteefjes. En, zoals je al zult verwachten, die wentelteefjes doen mij denken aan ‘toen’. De geur van kaneel, van zoetigheid en die heerlijke roomboter waarin gebakken wordt. En dan die smaak, knapperig van buiten, zacht en zompig van binnen. Oei, genieten!

Een wentelteefje, klakkaards (Vlaanderen), verloren of gewonnen brood. De laatste benaming komt volgens wikipedia door de manier waarop het gemaakt werd. Vroeger gooide we geen eten weg, dus wat kon je dan beter doen met oud brood waar net de schimmel nog niet op stond. Juist ja, daar maakte je gewoon weer wat lekkers van!

Tegenwoordig worden wentelteefjes toch vooral gemaakt omdat het gewoon enorm lekker is.. Als je vers brood gebruikt, kun je het beste de sneetjes brood een uurtje op een bord leggen en tussendoor even omdraaien. Maar, het leukste is natuurlijk wel als je echt oud brood gebruikt, dit hoeft vanzelfsprekend geen casino wit brood te zijn. Als je nog een droge plak suikerbrood of bruin brood liggen kan dat ook goed gebruikt worden.

3c

 Wat heb je nodig?

10 sneetjes wit brood (of een ander soort brood)
250 ml melk
2 eieren
2 eetlepels suiker
1 eetlepel kaneel
roomboter (om in te bakken)

En nu?

Doe de melk, de eieren, suiker en kaneel in een mengkom en kluts het lekker door.
Dompel de sneetjes brood in het melkmengsel, zodat ze lekker doordrenkt zijn.
Leg de sneetjes op een stapel en giet het resterende mengsel over de opgestapelde sneetjes brood. Laat dit een paar minuten lekker in trekken.

Verwarm de boter in de pan. Bak de wentelteefjes één voor één ongeveer 3 minuutjes, waarbij je ze halverwege omdraait en ze aan beide kanten een mooie gebakken kleur krijgen.

5c

 De wentelteefjes zijn al vreselijk lekker om zo te eten, maar met een bolletje vanille ijs is het natuurlijk helemaal smikkelen. Geniet, geniet van dit ‘momentje-van-toen’.

Groetjes, Christel

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie