Ninneke’s Corner | Boter speculaas

Ik ben Jeannine, gelukkig getrouwd, en mama van één zoon, en oma van een kleinzoon. Ik ben ook nog (stief)mama van 4 kinderen, en (stief) oma van 4 klein kinderen en woonachtig in België. Ik hoop jullie lezers aangenaam te verrassen met mijn columns waar ik het ga hebben over interieur en eten, dagelijkse belevenissen, handige tips creatief om te springen met zelf mooie decoratie te maken en afwisselend met al eens een komisch getint verhaal over de capriolen van de olijke bende eekhoorns…

Nog een paar dagen en dan is het pakjesavond. Tijd om lekker speculaas te bakken…

column paprika soep en speculaas eenvoudig herfststuk 073 watermerk !!!!!!!!!!!!!

Zalig gewoon

Wat ik van mijn kindertijd herinner is niet enkel de vreugde van het speelgoed dat ik kreeg van de Sint ook de banketbakker speculaas daar was ik gek op,bij ons op school kwam de Sint  ook steeds de kinderen  vereren met een bezoek,hij had dan voor iedere student een hele grote speculaas bij dan kon ik niet meer wachten tot de schoolbel ging,het sein dat we naar huis mochten,wachten tot thuis dat kon ik zelfs niet meer opbrengen,eens de school verlaten toverde ik mijn speculaasvent boven zette er gretig mijn tanden in vooral de rand die wat donkerder was gebakken hmm,ik kan je verklappen die speculaas kende geen lang leven die was op 2 dagen op.Nu is het weer zover  de Sint bereid zich voor zijn ronde te doen,we kunnen hem daar wel best mee helpen vind ik om speculaas te bakken,hij zal het vast druk genoeg hebben of je bakt hem nu eens speciaal  om te Sint en zijn Zwarte Pieten te verwelkomen op de avond dat hij langs zal komen,gaat hij vast aardig en lekker vinden dat je attent vol hem een bakje koffie schenkt met zelfgebakken speculaas.Deze speculaas smaakt echt zoals van bij de bakker,je blijft grabbelen in de pot zoveel is zeker.

column paprika soep en speculaas eenvoudig herfststuk 063 watermerk

Bungelend aan een tas koffie

Nu hoef je natuurlijk niet perse te wachten tot de Sint gaat komen deze speculaas kan voor elke gelegenheden,gewoon omdat je net als ik er tuk op bent,voor visite,voor feestdagen,steek dan met vormpjes uit naargelang de gelegenheid,een hartje voor iemand waar je veel om geeft,enkele aan een touwtje gebundeld aan een tas koffie ziet er vrolijk uitnodigend uit,vergeet dan niet eerst een gaatje te voorzien in de koekjes,haal een touwtje door de gaatjes leg er een knoop in en hang het over de steel van het lepeltje dat ik de koffiemok staat,je hebt in speciaalzaken ook speculaasvormen Sint en Piet wat nu wel actueel is dan maar je kan ook gewoon rondjes bakken.

column paprika soep en speculaas eenvoudig herfststuk 067 watermerk

Voor iemand die je nauw aan het hart ligt

Verwelkomend mannetje

Wat heb je nodig

250 gr roomboter(kamer temperatuur)

2 eieren

500 gr donkere kandijsuiker

mespunt natrium bicarbonaat

koffielepel speculaaskruiden

snuifje vanillepoeder

650 gr patisserie bloem

column paprika soep en speculaas eenvoudig herfststuk 073 watermerk !!!!!!!!!!!!!

Lekkerrrrrrrrrr

Bereiding

Doe de boter in een grote mengkom,met de donkere kandijsuiker,de eieren en meng goed( de mixer met deeghaken) doe er de speculaaskruiden,natrium bicarbonaat(maagzout) het snuifje vanille poeder bij en meng weer goed,doe dan de bloem erbij goed mengend,kneed het deeg vervolgens nog eens goed na  met de hand,verdeel het deeg dan in 3 en vorm eerst er een bol van rol dan uit tot je een worst hebt,draai in aluminiumfolie leg enkele uren in de koelkast,of maak het deeg een dag op voorhand,wil je gewoon ronde koekjes bakken snij dan plakjes van de worst deeg van ongeveer 4 mm dik,bak af in een voorverwarmde oven van 185 ° plus minus tien minuten, op een met bakpapier bekleedde bakplaat wil je vormpjes uitsteken,rol dan het deeg uit tot steek de vormpjes uit en bakken maar,je kan nadien ook met suiker glazuur nog wat accentueren oogjes aanbrengen of zo, je kan ook bij het deeg wat amandel essence toevoegen en-of wat geschaafde amandelen op de koekjes doen.Zo nu kunnen jullie ook aan het bakken slaan,veel plezier.

Lieve groeten Jeannine alias Ninneke

Je kan me ook steeds vinden voor nog meer inspiratie op facebook: Ninneke’s corner

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie