De theesommelier | Orange Pekoe

Afbeelding6Elizabeth vertelt je wat je altijd al graag wilde weten over thee en vandaag is dat over Orange Pekoe, waarbij de naam doet vermoeden dat het gaat om thee met sinaasappelsmaak. Zou het waar zijn?

Pekoe is afgeleid van het Chinese ‘Pek Ho’, dat wit haar betekent. Dit verwijst naar de witte haartjes of dons op de achterkant van de vroeg geplukte jongste en smalste blaadjes. De Chinese Pekoe theeën zijn onderverdeeld in verschillende klassen, al naar gelang de blaadjes. Twee, één of geen één. Samen met de bijbehorende bladknop worden ze geplukt. Topkwaliteit Pekoe bestaat alleen uit bladknopjes.

orange pekoe

Men denkt vaak dat Orange Pekoe een theesoort is met een sinaasappelsmaak. Het woord ‘Orange’ verwijst daar echt niet naar, maar er zijn wel enkele theorieën ontstaan over de oorsprong van de naam. Een populaire verklaring is, dat het maken heeft met het Nederlandse Koninklijke huis Oranje-Nassau, aangezien de Hollandse zeevaarders een machtige positie bezaten in de theehandel. Een andere verklaring is dat het verwijst naar de Chinese praktijk van het aromatiseren van thee met sinaasappelbloesems. Het is echter veel meer gebruikelijk om gebruik te maken van jasmijnbloemen. De meest waarschijnlijke verklaring is dat het verwijst naar de oranjegele kleuring van de gedroogde bloemknopjes. Een kleur die erg in het oog springt tussen de rest van de gedroogde blaadjes.

Wanneer je Orange Pekoe thee koopt dan kun je er vanuit gaan dat het de blaadjes van de bovenkant van de theeplant zijn. Want hoe hoger de blaadjes van de plant zijn, hoe beter de kwaliteit van de thee is.

Afbeelding5

De laatste fase in het bewerkingsproces is het sorteren van de gedroogde blaadjes naar het uiterlijk en type. Deze stap is zeer belangrijk omdat de bladgrootte de sterkte, smaak, kleur en geur bij het zetten bepaalt. Hoe groter het blad, des te langer de thee moet trekken. Om de balans van de thee te behouden is het dus van belang dat alle theeblaadjes even groot zijn. Thee kan worden ingedeeld in vier verschillende bladtypen: bladthee, gebroken thee, fannings en dust. Bladthee is de beste kwaliteit thee. Deze blaadjes zijn ongekwetst en houden daarom de aroma’s het beste vast. Gebroken thee is van mindere kwaliteit, omdat de aroma’s in de blaadjes door het breken deels vervlogen kunnen zijn. Daarna komen de fannings (stukjes): dit zijn kleine stukjes thee (1 tot 1.5 mm) en worden uitsluitend voor theebuiltjes gebruikt. Ten slotte blijft dust (stof) over. Dit zijn de allerkleinste stukjes thee, die ook enkel in theebuiltjes worden verwerkt. Fannings en dust zijn zeer geschikt om snel een kop thee te zetten. Deze vier bladtypen kunnen vervolgens weer worden onderscheiden naar verschillende theeklassen waar ik een andere keer verder op in zal gaan.

groet, Elizabeth

je vindt Elizabeth op www.teamarket.nl en op Facebook

De Theesommelier nog bewerken

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie