Dit is de passie van | Jook

1-IMG_0946

gesponsord blogpost

In de rubriek Dit is mijn passie’ proberen we jou te laten zien hoe mensen elkaar inspireren, een ‘happy feeling’ geven. Simpelweg door te doen waar ze goed in zijn! In Midden Beemster woont Jook die haar baan in een instelling inruilde voor het ondernemerschap. Het werken met klei,  geïnspireerd door de zee, het strand en de natuur, daar ligt haar passie. Haar naam werd haar merknaam; de passie van Jook!

Toen Jook jaren geleden in een instelling voor verstandelijk beperkten werkte als werkplaatsleider en kok, hielp ze daar ook regelmatig in de pottenbakkerij. Het werk als werkplaats leider / kok was fysiek zwaar werk, uiteindelijk werd het te zwaar.

~ handgemaakt met liefde ~

In haar vrije tijd was ze al bezig met pottenbakken, ze maakte veel dingen en gaf het als kado op verjaardagen weg. Nieuwsgierig en gefascineerd door wat er allemaal mogelijk was met klei, volgde ze een cursus basistechnieken keramiek.

IMG_0334-001

Ze tikte een oven op de kop en experimenteerde thuis met verschillende soorten klei, glazuur en technieken. Met vallen en opstaan  lukte het haar het pottenbakken onder de knie te krijgen en keramiek te maken wat zij zelf mooi vond.

~ een feest op tafel ~

Ze volgde een paar korte cursussen om de trucjes van het glazuren onder de knie te krijgen, verder is ze op het gebied van keramiek grotendeels autodidact. Op deze manier was er ruimte voor het ontwikkelen van een geheel eigen stijl.

1-2014_03_25_0316

Elke beker en schaal kreeg haar naam: Jook. Haar werk werd al gauw opgemerkt en verkocht en toen ze besloot fulltime te gaan pottenbakken werd Jook haar merknaam. Elk artikel is een echte Jook; handgemaakt en uniek. Met kleuren en vormen geïnspireerd door de zee, het strand en de natuur.

Jook: “Het fijne is dat ik nu als pottenbakker mijn eigen tijd kan indelen en het zo zwaar kan maken als ik zelf wil…”

IMG_4804

Jook heeft niet alleen stoer, organisch gevormd servies, maar ook kralen, vazen, lepels en zelfs lampenkappen. De mogelijkheden van klein zijn onbeperkt. De enige beperking voor Jook is de grootte van de oven. De voormalige logeerkamer is nu haar atelier; de oven staat in het schuurtje.

2014_03_25_0296

Wat dat betreft heeft Jook nog wel wat wensjes; ooit wil ze een grotere werkruimte annex winkeltje met openslaande deuren- het liefst heel dichtbij het strand en de zee in een warm land – waar mensen kunnen aanschuiven voor een kop koffie.

~ niets is hetzelfde ~

 

1 004

 Fijne feestdagen, groet, Jook!

Itsajook is te vinden op internet: Itsajook.com (met webwinkel!) op Facebook en is te volgen op Twitter

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie