Buiten | Appelmoes #homemade

Collage2c

Christel, trotse moeder van drie kids, passie voor fotograferen en koken, hou van buiten zijn, creatieve uitspattingen en genietmomentjes, liefhebber van verse muntthee, zelfgebakken koekjes en witte chocola.

Wie kent het liedje van Kinderen voor Kinderen niet? Kip, patat…. en APPELMOES!! Appelmoes is heerlijk en niet alleen bij kip en patat, vinden m’n drie kids in ieder geval. Ze eten appelmoes het liefst bij alles, echt alles!  En nee, dat mag natuurlijk niet altijd. Maar als ze het dan niet mogen, dan komen ze met allerlei smoesjes aan als  ‘m’n eten is zo heet en met appelmoes koelt het zo lekker af’, ja natuurlijk. Nee dus.

Naast appelmoes-liefhebbers zijn het, zoals ik al eens eerder schreef, echte fruitmonsters! Zeker de appels en bananen vliegen de fruitschaal uit, totdat we laatst een verstopt appeltje onder de berg sinaasappels en peren zagen liggen. Helemaal gerimpeld en zacht, echt niet lekker meer om zo te eten, maar zonde om weg te gooien. Dat bracht ons op ideeën! Waarom geen zelfgemaakte appelmoes maken? Aan één vergeten appeltje hadden we natuurlijk niet genoeg, dus hebben we ook nog even een uitstapje naar de supermarkt gemaakt.

Eenmaal weer thuis zijn de kids enorm fanatiek aan de slag gegaan. Appels schillen, tong uit de mond van inspanning, appels in stukjes snijden en net zo lang in de pan op het vuur kijken totdat het ‘moezig’ werd. Even voorproeven en daarna buiten gezet om af te koelen. Ideaal, appelmoes maken in de winter! Kan het snel op temperatuur komen buiten. ‘s Avonds aten we er zelf gedraaide gehaktballetjes bij met partjes aardappel met schil uit de oven. We hebben gesmuld!

Wat heb je nodig?

Een zak appels (bv Elstar)

Poedersuiker

Collage1c

En  nu?

Schil de appels en snijdt ze in stukjes (niet te groot en niet te klein, snap je?)

Doe een laag water in de pan, leg de stukjes appel hier in. Laat het lekker koken totdat de stukjes appel zacht zijn geworden.

Hang een zeef in een andere pan en giet de appelstukjes hier in af. Bewaar het kookvocht! Misschien heb je dat nog nodig.

Hang de zeef weer in de pan waar de appels in gekookt zijn en druk de stukjes appel door de zeef heen met een lepel.

Als alle stukjes door de zeef zijn gegaan (je zult een klein laagje prut over houden in de zeef, gooi dat lekker weg) roer je er wat poedersuiker door. Proef steeds even of het zoet/zuur genoeg is, ieder z’n smaak! Ik had op 1,5 kilo appels 4 eetlepels poedersuiker gebruikt.

Als je het lekker vindt, zou je ook nog kaneel kunnen toevoegen. En wil je liever compote, stop dan eerder met het zeven van de appelstukjes!

Bekijk de dikte. Is dit naar je zin? Zet de pan dan koud, of in de koelkast of in de winter lekker buiten. Is de dikte nog niet naar wens? Doe er kookvocht bij totdat je tevreden bent.

Geniet van je homemade appelmoes! Koop eventueel wat jampotjes (of gebruik gewoon lege appelmoespotten), vul deze met je eigen gemaakte appelmoes, hang er een gezellig kaartje aan en geef het weg. Leuk toch!

Wil je meer blogs van mij lezen? Neem dan een kijkje op BUITEN.

6c

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie