de liefdes van Loes | een moestuin voor iedereen

Oogst wortels

Oooh, ik heb zoveel liefdes. Iedere week ga ik je daar deelgenoot van maken. Ik woon aan de rand van de stad, tegenover het bos. Nee, niet op de boerderij. Misschien in de toekomst ooit wel maar die staat dan in Frankrijk… ik droom nog even verder. En ondertussen hoor ik je al denken: ‘wat kun jij mij dan vertellen over landelijk leven?’.  Wekelijks neem ik je mee met mijn blogs naar mijn liefdes en landleven gevoel, veel plezier.

 

 

Mijn moestuintje, gewoon een stukje grond in de achtertuin. Niets is lekkerder dan eten uit je eigen tuintje! Ik ben geen moestuin-expert, ik leer vooral door het gewoon te doen en het is echt niet moeilijk. Heb je geen tuin? No worries, ik ga een aantal makkelijke, simpele en goedkope ideeën met je delen die je ook heel goed op een balkon of een terras kunt toepassen. Een moestuintje is voor iedereen, ook al weet je helemaal niets van groenten of kruiden verbouwen. Drie jaar geleden begon ik helemaal groen. Ik vind het helemaal niet leuk om alles uit boeken of van internet te halen om zo de perfecte moestuin te hebben.

Ik wil vooral lekker buiten bezig zijn en mij keer op keer verbazen over hoe alles groeit en bloeit.

Soms wil een plantje niet groeien, dan probeer ik het jaar erna iets anders en zo blijft het ook leuk. Maar wat geniet ik ervan als weer iets nieuws gelukt is.

Ieder jaar wijzer

Het eerste jaar wilde ik gewoon beginnen. Mijn lieve man aangegeven waar ik mijn tuintje graag wilde hebben en hij heeft een dag staan scheppen. Het tuintje was geboren. Ik kon niet wachten. Gewoon de zaadjes in de grond en zien wat ervan komt.

En eerlijk is eerlijk, geloof het of niet, dat werkte. De oogst was enorm. Ik was helemaal in mijn nopjes.

Oogst

Het jaar daarna ging ik met dezelfde moed verder. Niet wetende dat je niet twee jaar na elkaar de groenten op de dezelfde plek kunt verbouwen. Een deel van de oogst was daardoor iets minder. Sommige plantjes bleven klein of gaven niet zoveel groenten als het jaar ervoor. Dus maakte ik een tekening van de groentetuin om aan te geven waar dat jaar de groenten stonden.

tekening moestuin

Het jaar daarop deed ik dat ook weer. En ik kan iedereen aanraden om die tekening te maken en te bewaren. Ik heb vorig jaar voor het eerst ook vaste planten zoals asperges en rabarber geplant maar daar ik heb nog geen resultaat van gezien. Hopelijk dit jaar, je weet het nooit!

Ook kweekte ik toen voor het eerst de zaadjes op in bakken voor het raam. Het resultaat viel mij tegen want de plantjes waren erg slap en ze hebben het niet allemaal gered toen ik ze eenmaal in de tuin had gezet.

opkweken groenten

Mijn ervaring is dat de plantjes veel sterker zijn als je ze gewoon buiten in de moestuin laat groeien. Er zijn ook mensen die alleen de zomergroenten opkweken. Zoals Jelle bijvoorbeeld van De Makkelijke Moestuin. Hij heeft goede ervaringen met het opkweken van tomaten, courgette, pompoen en komkommer. Dat ga ikzelf dit jaar proberen.

Kruidenbad

Ieder jaar start ik nieuwe experimenten. Vorig jaar heb ik een emaillen ligbad in de tuin gezet en gevuld met aarde. Een absolute topper voor sla en kruiden. Omdat het hoger staat, staat het ook warmer. Vooral voor de zachte kruiden zoals koriander en peterselie is dat heel belangrijk. Maar ook sla gedijd heel goed in het bad. De slablaadjes zijn zo teer en staan in het bad een stuk meer beschermd tegen slakken en ander ongedierte. De rozemarijn is tot een gigantische struik uitgegroeid die deze winter overleefd heeft.

kruidenbad

Groente kweken in zakken

Dit jaar ga ik een aantal groentes in kleine en grote zakken kweken. Denk aan aardappels. Daar kun je speciale zakken voor kopen maar die ga ik binnenkort zelf maken, heel simpel en goedkoop. Ook heb ik kleine jute zakjes gekocht voor de cherrytomaatjes en de rucola, heel benieuwd hoe dat zal gaan. Dit alles is vanaf maart te volgen op mijn blog want daarover ga ik je op de hoogte houden en adviseren. Het is goedkoop, neemt niet veel plaats in en vereist geen moestuin. Voor iedereen!

Groenten oogsten in zak

Natuurlijke manier voor het bestrijden van slakken

Een ander experiment dat ik dit jaar ga uitvoeren heeft te maken met de bestrijding van slakken. Slakken zijn funest voor de groentetuin, ze eten alles stuk. Ik gebruik nooit bestrijdingsmiddelen, dat is voor mij immers de reden om mijn eigen groenten te verbouwen. Ik ben al gestart met het opsparen van koffieprut. Het is een natuurlijke bodemverbeteraar en het zou helpen tegen de slakken.

Wat ook zou helpen is knoflook. Niet alleen tegen slakken maar ook tegen bladluis. Je snijd dan 1 knoflookbol in kleine stukjes en overgiet het met heet water. Een dag laten intrekken en dan de planten besproeien met het middel. Als dit werkt, ben je de eerste die het hoort!

Voorbereidingen

Het is nog te vroeg om nu al starten met zaaien. Dus dit is de juiste tijd om je voorbereidingen te treffen. Ik heb mijn man weer aan het werk gezet. Hij bouwt een hekje om de moestuin heen zodat de hondjes, poezen en de kippetjes mijn groenten niet vertrappen of opeten.

Alles wat nog aanwezig was in het tuintje wordt opgeruimd. Ik oogstte zowaar nog 5 spruitjes.

voorbereidingen moestuin

Ook heb ik weer wat nieuwe aarde met mest en turf gekocht zodat de grond weer nieuwe voedingstoffen krijgt en wordt het tuintje aangeharkt.
Dan rest alleen nog wachten tot de dagen langer worden… ik verheug mij nu al!

Je kunt mijn moestuintje ook volgen op Lekker van Loes.

Liefs van Loes

 

 

 

 

 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Een reactie op “de liefdes van Loes | een moestuin voor iedereen

Geef een reactie