de liefdes van Loes | lentegeluk deel 1

LoesIk woon aan de rand van de stad, tegenover het bos. Niet op de boerderij, misschien in de toekomst ooit wel maar die staat dan in Frankrijk… ik droom nog even verder. Met mijn blogs neem ik je wekelijks mee naar mijn liefdes en het landleven gevoel: over buitenleven, dieren, lekker eten, mijn moestuin en nog veel meer. Veel plezier!

>>>  Lentegeluk, kriebels, overal. Ik ben zo vrolijk en geniet volop van mijn tuin, moestuin en tijdens wandelingen met de hondjes in het zonnetje. Als ik alles nu zou opschrijven zou dit een eindeloos blog worden. Dus heb ik besloten mijn lentegeluk op de splitsen en vandaag het eerste stukje met je te delen. Maar weet… there is more to come!

Sneeuwklokjes
De sneeuwklokjes zijn bijna uitgebloeid, onze hele voortuin stond ermee vol. Een prachtig gezicht, een belofte dat de lente in aantocht is. Ik plukte de laatste sneeuwklokjes en zette ze binnen in een klein vaasje. Klein geluk!

sneeuwklokjes in vaasje

Mijn moestuin
Eindelijk is het moestuin seizoen aangebroken! Ik heb je beloofd dat ik verschillende manieren van zaaien ga uitproberen die ook geschikt zijn in een kleine tuin of op het balkon. Zo ga ik in kleine zakjes cherrytomaatjes en rucola kweken. In iets grotere zakken heb ik zaadjes van prei en ui gedaan. Deze groenten ga ik ook in de moestuin planten, leuk om te vergelijken.

Geen idee of de plantjes in de zakken goed gaan groeien maar ik ben zeer verheugd want het staat ook zo gezellig.

groenten kweken in zakken

Ook de aardappels ga ik in zakken kweken, in hele grote jute zakken. Maar eerst ga ik ze opkweken in een bak totdat de plantjes gegroeid zijn. Ik heb er veel over gelezen. Over ziektes bij aardappels, over dat ze het beste op te kweken zijn binnen op een warme plek, enzovoort. Maar eigenwijs als ik ben heb ik ze gewoon buiten gezet en in plaats van pootaardappels gewoon aardappels gebruikt die al uitlopers hadden.

Ik wil het gewoon eens uitproberen. Als het niet lukt, begin ik gewoon opnieuw en ga ik het volgens de regeltjes doen.

aardappels voorkweken

In de bak naast de aardappels zitten de moestuintjes van de appie. Het is een echte hype en ben benieuwd hoe ze het doen.

Op de vensterbank staan in een bak de zomergroenten die voorgekweekt worden. Ik had vorige jaren een slechte ervaring met opkweken omdat ik toen slappe plantjes kreeg. Maar voor zomergroenten als tomaat, komkommer en aubergines is het wel aan te raden.

opkweken zomergroenten

Lentebloemen, insecten en alpaca’s

We hebben al een paar heerlijke dagen gehad en de insecten en vogeltjes hebben het druk. Een prachtig gezicht. Terwijl ik genoot van een kopje koffie in de zon kwam deze vriend op bezoek bij mijn viooltjes.

lente

Mijn schoonmoeder, die prachtig landelijk woont, heeft hele leuke vriendelijke buren. Ik word altijd zo vrolijk van deze koddige alpaca’s.

alpaca's in Limburg

gehaktbrood‘s Avonds maar ook overdag kan het nog best fris aanvoelen. Vandaar dat ik afsluit met een makkelijk hartig gerecht dat perfect bij een lekkere borrel past na een dagje buiten geweest te zijn.

Recept: overheerlijk gehaktbrood met verrassing 

Ingrediënten gehaktbrood:
– 1 kg rundergehakt
–  3 sjalotjes fijngesneden
– 1 rode paprika fijngesneden
– 2 eieren
– 2 tl tomatenpuree
– 1 el kerriepoeder
– 1,5 el paprikapoeder
– 150 gr (1 pakje) paneermeel
– 100 gr krokant gebakken spekjes in blokjes of reepjes
– peper en zout

Overige ingrediënten:
– 4 hardgekookte eieren
– 1 ei om mee te bestrijken

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een pannetje water op met 4 eieren en laat 10 minuten koken. Bak de spekjes krokant en laat daarna uitlekken op keukenpapier. Alle ingrediënten voor het gehaktbrood gaan in een grote kom en deze meng je goed samen met je handen. Daarna gaat 2/3 van het mengsel in een ovenschaal, ik gebruik een oude Franse schaal voor paté. Maak een gleuf in het midden en plaats de 4 gepelde hardgekookte eieren. Daarna gaat de rest van het mengsel er overeen en bestrijk dit met een eitje.

gehaktbrood

Het brood gaat ongeveer 60 minuten in het midden van de oven. Houd het vanaf 45 minuten in de gaten. Soms duurt het iets korter, soms iets langer. Wil je mooie plakjes snijden van het gehaktbrood? Wacht dan tot het geheel goed is afgekoeld. Kun je net als ik niet wachten, dan brokkelt het een beetje. Maar wat maakt het uit, het is zo smakelijk!

gehaktbrood

Liefs van Loes

Wil je meer inspiratie voor lekker eten en je eigen moestuintje?
Kijk dan op Lekker van Loes.

Alle eerdere blogs van Loes zijn terug te vinden via deze link. Lekker makkelijk!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie