SUUS’ Culture | LENTEZON

Mijn naam is Suus, een 24-jarige Groningse die samen met haar passie en creativiteit voor schoonheid dagelijks in een omgetoverde boerderij in een pittoresk dorpje in Drenthe luxe gezichts- en lichaamsbehandelingen uitvoert. Ik ben dol op het in de watten leggen en omtoveren van dames die dat graag aan mij toevertrouwen. Klinkt als een heerlijke job toch?

Wat er nog mist? Een groter publiek trekken met mijn creatieve kijk op het gebied van skincare & make-up. Ik neem jullie iedere twee weken graag een paar minuten mee in mijn blogs over Badkamertje- & Huidje Kijken!

 


De eerste lentestralen zijn een feit! Mijn trouwe viervoeter Sam kan zijn geluk niet op, uren wandelen met zijn baasje. Genieten van een heerlijke cappuccino met mams op een terrasje tijdens een middagje shoppen. Of onder het genot van een koud wit wijntje de week doornemen met mijn grote liefde. Het lijkt alsof ik bij het voelen van de eerste zonnestralen direct fitter, vrolijker en gelukkiger word! Hebben jullie dat ook?
Toch maakt dat lentezonnetje meer kapot dan ons lief is. Juist nu we -zo vroeg in het seizoen- zo dol zijn op haar moeten we er rekening mee houden dat ze niet zo onschuldig is als ze voelt.

Ik wil jullie op tijd voorlichten over hoe je je huid het beste kunt beschermen tegen extreme huidveroudering door de zon, want daar is nog veel te weinig over bekend. Extreme huidveroudering? JA. Ik ben ervan overtuigd dat het beste “medicijn” tegen rimpels het dagelijks beschermen tegen de zon is. Waarom veroorzaakt nu nèt die lekkere warme zon waar we allemaal zo dol op zijn die rimpels waar we allemaal een hekel aan hebben? Ik ga proberen jullie ervan te overtuigen dat we ook veilig optimaal kunnen genieten van de lentezon!

Ik hou ervan om in jip & janneke taal te praten. Daarom aan de hand van een simpel voorbeeld een idee wat de zon met je huid doet. Ik vergelijk de huid in de zon altijd met een elastiekje in de zon. De huid bestaat uit allemaal elastine vezels die haar souplesse geven. Veel elastine vezels betekend een lekkere stevige huid. Leg in dit geval eens de hele dag een elastiekje in de zon. Aan het einde van de dag is de rek eruit. Oftewel ultraviolet licht is een beruchte ‘sloper’ van elastine vezels. Het licht breekt het elastine in vele kleine stukjes. Veel blootstelling aan zonlicht geeft dus een versnelde afbraak van elastine. Waarom geld uitgeven aan een gigantisch gekke & dure botox spuit terwijl we gewoonweg -indien we op tijd beginnen- zelf al een hoop kunnen vertragen?

Hoe moeten we ons dan precies beschermen tegen extreme huidveroudering door de zon?

Allereerst gaan we niet alleen na het opstaan smeren, één keer smeren op een dag is niet voldoende. Nee, ook niet tijdens gebruik van factor 30+ in de ochtend. Zelf gebruik ik altijd factor 15, dit vind ik meer dan voldoende en persoonlijk prettiger in gebruik. Echter smeer ik op een zonnige dag ziekelijk. Ik probeer iedere twee uur sowieso te smeren. De werking van een factor neemt snel af. Na een paar uur is de werking zelfs volledig verdwenen. Dat wil dus zeggen dat ik tijdens Sam zijn wandeling nog beschermd ben, maar wanneer mijn cappuccino schuim over mijn koffie geschonken word zou ik al flink kunnen verbranden. Laat staan wanneer manlief een wijntje voor me inschenkt! Hellup!

Ik noemde hem net al stiekem. Factor 50 beschermt zeker niet beter dan factor 30. Er is geen reden om te denken dat je veel langer veilig in de zon kunt blijven liggen. Hogere factoren geven maar een klein beetje meer bescherming. Ze zijn vaak onprettiger (stugger/minder smeerbaar) in gebruik en bevatten in de regel meer irriterende ingrediënten. Denk aan veel conserveringsmiddelen. Meer conserveringsmiddelen betekend ook meer kans op irritatie. Daarom raad ik de zeer hoge factoren eerder af. Bovendien geeft een minder hoge factor mij altijd het gevoel dat deze mijn poriën ook ietsjes minder verstopt.

Zuinig zijn met zonverzorging is ook niet de bedoeling. Royaal aanbrengen is een must! Een dun laagje is dunne bescherming. Voor je gezicht geldt ongeveer 2 mg per vierkante centimeter. Dat is iets meer dan een halve theelepel (!) voor je hele gezicht. Persoonlijk vind ik dat veel en deze regel moet ik mezelf daarom ook ieder jaar weer flink inpeperen. Doe ik mijn zuinige Groningse afkomst toch weer eer aan, want “ons ben zunig”.

Hoe we aan de buitenkant veilig moeten smeren is nu wel bekend lijkt mij? Maar wat ik ook leuk vind om nog even te vermelden is dat we van binnenuit ook nog een handje kunnen helpen! Ooit gehoord van anti-oxidanten? NEE? Dan pak ik Suus haar ”Jip & Janneke beautyboek” weer! Kennen we de klassieke game Pacman nog? Hij eet alle blokjes op. De blokjes zijn de schadelijke stoffen op onze huid (ook wel vrije radicalen genoemd). Antioxidanten (Pacman) vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen geven aan onze cellen.
Het eten van anti-oxidanten zorgt er ook voor dat je minder snel verbrand. Zal ik dan ter plekke maar heel snel een boodschappenlijstje opnoemen? Een onmisbare groente in de strijd tegen uv-stralen is tomaat. Als fruit kies je voor sinaasappel(schil), bosbessen of blauwe bessen. Vervolgens een handje vol amandelen als snack. Vette vis (tonijn, makreel of haring) op je bord tijdens het diner. Om tot slot af te sluiten met een warme mok groene thee en cake met onze geraspte sinaasappelschil erdoor.

De perfecte veilige combi deze lente is naar mijn mening dus gezond eten en flink smeren met de SPF! Geniet optimaal, maar zon verstandig!


Hebben jullie alles op een rijtje voordat de zon zich straks (hopelijk) dagelijks laat zien?
Als beauty junk verdiep ik me graag in de effecten van zon op de huid. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer factoren die een gezonde huid kunnen beïnvloeden. Vind je dit net zo interessant als ik? Lees dan DR. JETSKE’S HUIDBOEK. Een handleiding die je uitleg geeft over hoe je je huid nu het beste kunt verzorgen. Jetske is een vakidioot die met haar neus nèt even iets langer in de studieboeken heeft gezeten dan ik. Inmiddels arts en hoofd van de afdeling huidtherapie van een privékliniek. Haar HUIDBOEK is echt een aanrader voor de zondagmiddag!Benieuwd naar SUUS’ haar favoriete zonverzorging?
Ik deel ze vandaag met jullie op Instagram: VOLG @SUUSCULTURE

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie