de liefdes van Loes | Kiss the cook

LoesIk woon aan de rand van de stad, tegenover het bos. Niet op de boerderij, misschien in de toekomst ooit wel maar die staat dan in Frankrijk… ik droom nog even verder. Met mijn blogs neem ik je wekelijks mee naar mijn liefdes en het landleven gevoel: over buitenleven, dieren, lekker eten, mijn moestuin en nog veel meer. Veel plezier!

>>>  Ik heb mijn week niet. Mijn gezondheid laat te wensen over en een lieve tante overleed deze week. Als dan ook het weer niet meewerkt trek ik mij het liefst terug op de bank onder een dekentje. Maar daar kom ik heel graag onder vandaan wanneer mijn allerliefste de keuken in gaat voor dit heerlijke gerecht. Troostvoer, met liefde gemaakt. En omdat ik dit iedereen gun die zijn dag niet heeft, ga ik het recept van Robbert met je delen.

Marokkaanse gehaktballetjes uit de tajine
met in tomatensaus gepocheerde eitjes

gehaktballetjes uit de tajine

Benodigdheden:
tajine of een stoofpan/ hapjespan met deksel

Ingrediënten gehaktballetjes, 6 personen:
– 
750 gram biologisch gehakt (half-om-half of rundergehakt)
– 1 ei
– 1 ui fijngesnipperd
– 1 teentje knoflook fijngesnipperd
– 1 tl komijn
– 1/2 tl kaneel
– 1 tl paprikapoeder
– 1/2 tl saffraan
– 1/2 bosje verse koriander
– 1 el ketchup
– 2 el paneermeel
– peper en zout

Ingrediënten saus, 6 personen:
- 2 blikken gepelde tomaten
– 3 grote trostomaten fijngesneden
– 1 groene paprika fijngesneden
– 2 uien fijngesnipperd
– 2 teentjes knoflook fijngesnipperd
– stukje verse gember fijngesneden
– 1 verse rode peper zonder pitjes
– 6 eieren
– 4 tl ras el hanout
– 1 tl komijn
– 1 tl paprikapoeder
– 1/2 tl kaneel
– 1/2 tl saffraan
– 1 tl gemberpoeder
– 1 blokje runderbouillon

Robbert kookt

Je start met het maken van de gehaktballen. Alle ingrediënten gaan in een kom en goed kneden. Maak er mooie gehaktballetjes van. Niet te klein en niet te groot. Van 750 gram maak je ongeveer 12 balletjes, 2 per persoon. Deze bak je eerst even lekker bruin in goede olijfolie en haal je daarna uit de pan/tajine.

marokkaanse gehaktballetjes

Fruit dan eerst de knoflook, ui, gember, rode peper even aan in de tajine op laag vuur, in het vocht van de gehaktballen met een beetje extra olijfolie. Daarna lekker alle kruiden erbij zodat deze even kunnen mee roosteren en extra smaak kunnen afgeven. Hierna mag je het vuur iets hoger zetten en de tomaten, vers en uit blik, erbij voegen samen met het bouillonblokje. Even lekker laten sudderen en dan de paprika toevoegen en de gehaktballen. Dit alles laat je rustig even stoven met de deksel erop op laag vuur voor ongeveer 15 minuten.

En dan de finishing touch. Strooi er nog een half bosje verse gesneden koriander bij en maak kleine kuiltjes waarin je de eieren voorzichtig openbreekt. De eitjes worden gepocheerd in de saus. Weer de deksel erop en op laag vuur in ongeveer 6 minuten de eitjes laten stollen.

Kijk eens wat een plaatje!

tajine

Serveer dit met een heerlijke frisse salade, dikke volle yoghurt, verse koriander, citroenschijfjes en vers Turks brood.

tajine

Natuurlijk geef ik je ook het recept van de fantastische en simpele salade die heel lekker verfrissend is bij dit gerecht.

Ingrediënten Marokkaanse salsa salade, 6 personen:
– 
5 trostomaten
– 1 groene paprika
– 1 gele paprika
– 2 bosuitjes
– 1 zakje verse dille
– 1/2 zakje verse bladpeterselie
– 3 el olijfolie
– 1 el rode wijnazijn
– 2 el komijn
– zeezout en versgemalen peper

marokkaanse salsa

Dus, zit het even tegen, lekker en goed eten helpt.
And don’t forget to kiss the cook. Enjoy!

Liefs van Loes

Wil je meer inspiratie voor lekker eten?
Kijk dan op Lekker van Loes.

Alle eerdere blogs van Loes zijn terug te vinden via deze link. Lekker makkelijk!

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie