de liefdes van Loes – Vive la France

LoesIk woon aan de rand van de stad, tegenover het bos. Niet op de boerderij, misschien in de toekomst ooit wel maar die staat dan in Frankrijk… ik droom nog even verder. Met mijn blogs neem ik je wekelijks mee naar mijn liefdes en het landleven gevoel: over buitenleven, dieren, lekker eten, mijn moestuin en nog veel meer. Veel plezier!

>>> In deze fotoblog een reportage van het Frankrijk waar ik van hou. Het platteland, pittoreske dorpjes, de bergen en lekker eten. Een amuse voor de liefhebbers van la douce France met nog een vakantie in het vooruitzicht. Natuurlijk met ook dit keer een heerlijk recept: een stoofschotel van kip met donker bier. Al eerder schreef ik over Frankrijk in het blog Retour à la base, inclusief een recept voor Boeuf Bourgignon.

Alle foto’s in deze reportage zijn gemaakt in de Drôme (Rhône-Alpes). Ga er maar even lekker voor zitten. Misschien waan je je voor even wel echt in Frankrijk. De foto’s heb ik trouwens allemaal met mijn Iphone gemaakt. Enjoy!

La Drome (Rhone-Alpes, France)La Drome (Rhone-Alpes, France)La Drome (Rhone-Alpes, France)La Drome (Rhone-Alpes, France)La Drome (Rhone-Alpes, France)La Drome (Rhone-Alpes, France)

Stoofschotel van kip in donker bier
met jonge knoflook, pure chocolade en pruimen

Ingrediënten:
– 1 biologische kip in 8 stukken gesneden, inclusief bot
– 2 flesjes donker bier
– 1 bol jonge knoflook (of 3 teentjes gewone knoflook), fijngesneden
– 4 sjalotjes, fijngesneden
– 12 half gedroogde pruimen, gehalveerd
– 4 blokjes pure chocolade (minimaal 70% cacao)
– scheut balsamicoazijn
– 2 takjes rozemarijn
– 5 takjes tijm
– 2 laurierblaadjes
– 1 blokje kippenbouillon
– 2 glaasjes water
– 2 plakjes honingkoek (of ontbijtkoek)

stoofschotel van kip in donker bier

Tips:
Lust je graag meer groenten in de stoofschotel dan kun je venkel en wortels toevoegen.
Heerlijk als bijgerecht zijn chips uit de oven van zoete aardappels met tijm.

stoofschotel van kip in donker bier

Werkwijze:
Snij met een scherp mes de kip in 8 gelijke delen: 2 pootjes, 2 vleugeltjes, 4 borststukken (inclusief bot, dit geeft smaak!) en braad dit aan in een pan met olie. Breng de kip direct even op smaakt met zout en peper. Als alle stukjes gelijkmatig bruin zijn voeg je de knoflook en sjalotjes toe en deze bak je even mee. Vervolgens gaat er een scheut balsamicoazijn en het bier bij, samen met 1 of 2 glaasjes water (net genoeg zodat alles mooi onder water staat). Dan gaan alle kruiden erbij en het bouillonblokje en dit laat je lekker even een uurtje stoven op laag vuur.

Na een uurtje voeg je de chocolade en de pruimen toe en laat je het geheel nog eens een uurtje stoven. Wanneer de schotel bijna klaar is kun je op het laatst de honingkoek toevoegen.

Voordat je de schotel gaat serveren kun je de laurier, rozemarijn en takjes van de tijm verwijderen, evenals de botjes die reeds hebben losgelaten.

Bon appétit!

stoofschotel van kip in donker bier

Liefs van Loes

Wil je meer inspiratie voor lekker eten?
Kijk dan op Lekker van Loes.

Alle eerdere blogs van Loes zijn terug te vinden via deze link. Lekker makkelijk!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie