Ellen Pitlo | hooien

hooi 2Naast haar baan als zelfstandig ondernemer vult Ellen Pitlo haar dagen met het verzorgen van haar dieren. Jaren geleden kochten zij en haar man een vervallen boerderij die ze omtoverde tot een paleisje. Met drie paarden, een Griekse adoptiehond en een poes uit het asiel is er altijd wel wat te beleven in het leven van deze kleuradviseur. Haar blogs zullen dan ook een mengelmoes zijn van dieren en buitenleven met een uitstapje naar kleur…

Hooien

Elke zomer wordt er bij ons gehooid, hiervoor reserveren wij, als de zwijnen ons niet voor zijn, een stuk weiland. Behalve dat het hooi goed voer is voor de paarden, ziet het terrein er na een maaibeurt ook weer tiptop uit. Een populaire boer uit de buurt meldt zich jaarlijks als hij de tijd rijp acht. En roept er direct achteraan dat wij als laatste aan de beurt zijn. Varkens en mollen leven zich namelijk fanatiek uit op ons terrein en zodoende zit er vaak zand in het gras, wat erg slecht is voor de messen van de machine. Nou hoesten onze viervoeters ook nog wel eens, dus geven wij het hooi maar nat. Met veel water spoel je het zand er wel weer uit.

hooi 1

Als de enorme tractoren het terrein op komen, krijg ik steevast de kriebels in mijn buik, heerlijk het landleven! Na een aantal dagen maaien, harken, schudden en keren worden de baaltjes geperst. Hierna kan het feest pas echt beginnen, het binnenhalen van de oogst. Meestal dreigt onweer of regen en is haast geboden. Als er niet genoeg hulptroepen beschikbaar zijn, besluiten wij grootmoedig zelf bij te springen. De professionals werken met een soort haak waarmee ze kundig de pakketjes van de wagen klauwen en ze vervolgens geroutineerd in de hooiberg stapelen. Wij dragen, als surrogaat, een paar handschoenen. Als we dan ook nog een paar wijntjes achter de kiezen hebben, lopen we eigenlijk slechts ordinair in de weg. Wij proberen halsstarrig het tempo van de mannen bij te houden, maar kunnen niet op tegen hun kracht en kunde en zijn eerlijkheidshalve blij als de klus is geklaard, zodat we een drankje kunnen serveren om het resterende hooi weer weg te spoelen.

hooi 2

Afgelopen jaar ging het festijn niet door. De wilde varkens hadden een puinhoop van ons te oogsten veld gemaakt, zodat er niets meer te maaien viel. Na dit debacle besloten we een hek om ons terrein te plaatsen, waarna het land opnieuw kon worden ingezaaid. De resterende tijd gebruikten we om onze conditie op te peppen, zodat we de volgende keer misschien wel partij kunnen zijn voor onze hooihelden.

groetjes, Ellen

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Een reactie op “Ellen Pitlo | hooien

Geef een reactie