De theesommelier | Stevia

Elizabeth vertelt je wat je altijd al wilde weten over thee. En omdat ze als theespecialist ook te maken heeft met het zoeten van thee, wil ze deze keer graag iets vertellen over de natuurlijke zoetmaker Stevia.

Zoeten van thee kan natuurlijk met honing, maar ook het zoete stevia is zeer in opmars. Ikzelf ben er behoorlijk enthousiast over. Temeer ook omdat ik chemische samenstellingen, denk aan aspartaam, niet in mijn lichaam kan verdragen. Een fijne bijkomstigheid is dat stevia géén calorieën en koolhydraten bevat. Dit is een uitkomst voor “suiker junkies” en voor mensen met overgewicht.

Afbeelding2

 

Professor J.M.C. Geuns van de Universiteit Leuven (B) houdt zich bezig met onderzoek naar de (positieve) eigenschappen van stevia. Hij heeft de resultaten van zijn onderzoeken beschreven in zijn boek ‘Stevia en Steviolglycosiden’. Geuns heeft tijdens zijn onderzoeken onder andere vastgesteld dat stevia veilig te gebruiken is door diabetici en dat in sommige gevallen diabetes type 2 hiermee te behandelen is. Stevia zou namelijk de alvleesklier stimuleren tot productie van insuline en verlaagt daarmee de bloedsuikerspiegel naar normale waarden. Andere uitkomsten van zijn onderzoek naar stevia zijn:

 • Verbetert de activiteit van de alvleesklier
 • Zorgt voor een betere bloedsuikerbalans
 • Verbetert het evenwicht in de energiehuishouding
 • Verbetert het vermogen van het lichaam om vet te verbranden
 • Verheldert het denken
 • Ondersteunt bij overgewicht
 • Veilig bij Candida
 • Voorkomt tandcariës
 • Verlaagt de bloeddruk
 • Verlaagt het cholesterol
 • Stevia zou het ideale alternatief zijn voor suiker en kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en natriumcyclamaat.

 

imagesStevia is de gangbare naam voor het zoet smakende extract van de bladeren van de plant Stevia Rebaudiana. De bladeren van de plant bevatten tot wel tien verschillende soorten glycosiden (een soort suikers uit planten) met als voornaamste; stevioside en rebaudioside. Stevioside is tot wel 300 keer zoeter dan witte suiker en is volledig calorieloos. Het plantje, ook wel honingkruid genoemd, komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en word door de lokale Guarini-indianen al honderden jaren gebruikt als zoetmaker.

Hoeveel steviol is veilig om dagelijks binnen te krijgen?

De World Health Organisation (WHO) concludeerde in 2009 op basis van onderzoek dat de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voor steviol 0-0,4mg per kilogram lichaamsgewicht is. Ondanks dat dit zelfde rapport een schatting maakt dat de Amerikaanse zoetekauw wel tot veertien keer deze norm overschrijdt, zijn op de lange termijn nog steeds geen schadelijke effecten waargenomen en is er tot op heden nog geen enkel klinisch onderzoek dat daarop duidt.

Afbeelding4Let op waar je Stevia koopt!

Er zijn steeds meer winkels die stevia gaan verkopen, vaak tegen aantrekkelijke prijzen. Pure Stevia is een prijzig product en wanneer je het ergens voor een habbekrats in een schap ziet staan in de supermarkt, dan is de kans groot dat er goedkope vulmiddelen in de verpakking zit. Bijvoorbeeld Maltodextrine. Je kan op de verpakking dan zien dat er bijvoorbeeld 2% stevia in zit. Dit is zéér misleidend. De vulstoffen in dit soort verpakking in de supermarkt laten alsnog de bloedsuikerspiegel schommelen. En belangrijker nog is dat de vulmiddelen wel calorieën bevatten. Wilt u Stevia gebruiken? Ga dan naar een natuurwinkel of via internet op zoek naar de pure vorm.

 groet, Elizabeth

Je vindt Elizabeth op www.teamarket.nl  en op Facebook

De Theesommelier nog bewerken

GERELATEERDE ARTIKELEN

4 reacties op “De theesommelier | Stevia

 1. Pinkback: Cameron

 2. Pinkback: Lynn

 3. Pinkback: willard

 4. Pinkback: Blogger weekoverzicht | alle leuke blogs die je niet mocht missen in week 26! | Huisjekijken

Geef een reactie