Ellen Pitlo | een veulen fokken

grazend paard blog veulen fokkenNaast haar baan als zelfstandig ondernemer vult Ellen Pitlo haar dagen met het verzorgen van haar dieren. Jaren geleden kochten zij en haar man een vervallen boerderij die ze omtoverde tot een paleisje. Met drie paarden, een Griekse adoptiehond en een poes uit het asiel is er altijd wel wat te beleven in het leven van deze kleuradviseur. Haar blogs zullen dan ook een mengelmoes zijn van dieren en buitenleven met een uitstapje naar kleur…

We hebben altijd al eens een veulen willen fokken…

Een veulen fokken

We hebben altijd al eens een veulen willen fokken. Nadat onze merrie Nanoek kreupel (maar niet onvruchtbaar) was verklaard besloten we in overleg met de dierenarts de gok te wagen. De keuze voor een degelijke vader was een lastiger verhaal. Het Gelders paardenras is vergelijkbaar met een aflopende zaak dus de keuze is beperkt. Uiteindelijk vonden we toch een hengst die leuk presteerde in de dressuur en voor goede nakomelingen zorgde. Omdat hij ook nog eens resideerde in een nabij gelegen dorp, hakten we de knoop door. We begonnen de cyclus van de merrie te bestuderen. Dit bleek een moeizamere opgave dan gedacht, dus belden we met de hengstenhouder. Hij adviseerde ons te komen schouwen bij de stand-in hengst, op zijn station.

oog paard blog veulen fokken

Onze merrie blèrde iets te enthousiast terug

Toen we arriveerden stond de invaller al vrolijk te schreeuwen waarna onze merrie iets te enthousiast terug blèrde. Nadat we Nanoek van de trailer hadden gehaald ontvouwde zich een spartaans spektakel. Met de schrik in de benen kwamen we tot de conclusie dat ons meegebrachte touw veel te kort. Als we een eventueel volgende visite wilden overleven hadden we de volgende keer zeker een langer exemplaar nodig. Ondanks alle voortekenen bleek onze merrie er toch geen zin in te hebben, dus we keerden onverrichter zake naar huis.

Ons volgende bezoekje verliep voortvarender. Ze was veel toeschietelijker en kon dan ook worden geïnsemineerd. De toekomstige vader was intussen in geen velden of wegen te bekennen en we hebben hem uiteindelijk alleen in actie gezien op een concours.

grazend paard blog veulen fokken

Tot onze stomme verbazing was ze drachtig

Na achttien dagen volgde de eerste scan en tot onze stomme verbazing was ze drachtig. Al snel volgde een tweede onderzoek waar we het hartje van ons nieuwbakken paardje al konden zien kloppen. Ik zag zelfs al een compleet veulen in het vruchtje zwemmen, waar de dierenarts toch even schamper om moest lachen. Opgetogen vertrokken we richting huis om tien lange maanden te wachten tot het grote moment daar zou zijn. Toen ik een aantal weken later vol trots op onze aanstaande moeder door het bos reed werd ik begroet door een meneer die vriendelijk ‘goedemiddag samen’ zei. Uitgelaten riep ik terug dat we toch echt met zijn drieën waren. Waarop de man mij verbaasd aankeek, zijn schouders ophaalde en vervolgens hoofdschuddend verder liep.

Groetjes Ellen

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie