In de Suite | Jamsessie

pizap.com13739743340694

De tijd van inmaken én zelf jam maken komt er weer aan…

Voorwaarde bij de koop van een ander huis was onder andere dat er wél weer genoeg tuin bij zou zijn, maar niet meer alleen siertuin. Het liefst zoveel mogelijk gras en bomen om een hangmat tussen te hangen. Nou, bomen en gras genoeg! En de hangmat…díe is er gekomen!

wecken is weer helemaal hip!

En als je dan tóch bomen in je tuin hebt, dan kun je er maar beter vruchten van kunnen plukken, toch? We zijn gezegend met een aantal kastanje- en notenbomen, een pruimenboom en maar liefst drie kersenbomen. De pruimenboom gaf in ons eerste jaar maar liefst een kleine vijfentachtig kilo heerlijke kleine gele pruimpjes! Op marktplaats kochten we een oude emaillen inmaakketel met weckglazen en ik verdiepte me in de inmaak…

Afgelopen jaar hadden we wéér enorm veel pruimen en hadden we voor ‘t eerst ook heel veel kersen. Heerlijk: kersen ‘uit het vuistje’  maar er werden ook zo’n dertig literglazen gevuld en er werd heerlijke jam van gemaakt. Ik heb nooit geweten dat jam maken zo makkelijk was. En het ruikt dan zo heerlijk in je keuken! Ik kon er geen genoeg van krijgen; overal waar ik fruit kon krijgen nam ik het mee en maakte potten met jam.  Ik maakte stofjes met de afbeelding van het huis en de datum en inhoud van de potjes (uiteraard in ‘t Limburgs dialect) en voorzag bij iedere gelegenheid vrienden en familie van allerlei soorten jam…

…Eigen jam: altijd een leuk kadootje bij de hand! Voorzie je potjes jam van een stofje met bijvoorbeeld de afbeelding van je huis en een tekst door middel van transferpapier…

de buffetkast met heerlijkheden uit eigen tuin

de buffetkast in de keuken, met heerlijkheden uit eigen tuin

Het bleef echter niet bij jam en ingemaakte kersen en pruimen. Ik heb nu standaard citroenschillen in alcohol staan om mijn limoncellovoorraad in de diepvries aan te vullen, er staat olijfolie met basilicum en knoflook waar ik ‘oud’ stokbrood mee bestrijk om er heerlijke bruschetta’s van te maken. Ik zet in het seizoen peren in wijn; da’s lekker bij ijs! En ik heb ook altijd een voorraadje komkommer ingemaakt staan, zoetzuur met dille.  Mijn visite krijgt een eigengemaakt ‘likeurtje uit de Suite’  bij de koffie….En het staat allemaal zo gezellig  in de buffetkast in de keuken!

DIY: basilicum-knoflookolie maak je zo:

hak een bosje basilicum fijn en snij 6-8 teentjes knoflook in plakjes. Verdeel dit over 6 weckpotjes van 150ml. Schenk er olijfolie over (extra vierge). Goed afsluiten en op een warme zonnige plek in de keuken zetten. Laat 1 dag op smaak komen. Ook lekker met een schaaltje zeezout als dip op brood, of over gegrild vlees of kip.

…als je altijd een voorraadje basilicum-knoflookolie bij de hand hebt, kun je je ‘oud’ stokbrood  afbakken tot heerlijke bruschetta’s…

De kast wordt leger en leger, de voorraad raakt op. Het wordt langzaam tijd dat we weer kunnen plukken en inmaken!

Heerlijk: de tijd komt er weer aan dat we lekker in de hangmat onder de kersen kunnen genieten van zelfgemaakte limoncello, mmm!

 

groetjes, Sandra | In de Suite

In de Suite is te vinden op Facebook . De woonaccessoires die door In de Suite worden ontworpen een gemaakt, zijn ook te vinden in de Huisjekijken Webwinkelstraat.

OVER Sandra van den Brandt
Sandra van den Brandt

Hoi, ik ben Sandra. Getrouwd, drie kinderen en pas verhuisd naar ons droomhuis. Ik geniet van klussen, lekker eten en eigengemaakte limoncello ;) Onder de naam De Barones zal ik regelmatig columns schrijven over wonen, DIY en klussen.

Bekijk alle artikelen van

GERELATEERDE ARTIKELEN

Een reactie op “In de Suite | Jamsessie

Geef een reactie