ellen pitlo | woensdag gehaktdag

grasmaaier blog woe gehaktdagNaast haar baan als zelfstandig ondernemer vult Ellen Pitlo haar dagen met het verzorgen van haar dieren. Jaren geleden kochten zij en haar man een vervallen boerderij die ze omtoverde tot een paleisje. Met drie paarden, een Griekse adoptiehond en een poes uit het asiel is er altijd wel wat te beleven in het leven van deze kleuradviseur. Haar blogs zullen dan ook een mengelmoes zijn van dieren en buitenleven met een uitstapje naar kleur…

Woensdag gehaktdag….Woensdag gehaktdag

Onze merrie Nanoek was nog steeds hoogdrachtig. Na een spannend weekend werd het uiteindelijk dinsdag 5 juni. Om tien over half zes ging mijn mobiele telefoon; de geboortemelder deed het dus. In een flits stonden we naast ons bed en renden naar buiten. Steven was als eerste bij de stal en vond het blijkbaar een goed moment voor een grap. Hij riep vol enthousiasme: ‘het veulen staat er al naast’. Ik vond de opmerking nogal misplaatst en wilde eigenlijk kwaad worden. Nadat ik hetzelfde traject had afgelegd, kon ik met eigen ogen zien dat ons nieuwbakken veulen inderdaad door de stal huppelde. Alleen haar oren waren nog nat.

veulen blog woe gehaktdag

Haar naam werd ‘Kleintje Pils’ 

Zelfs met een geboortemelder is het dus mogelijk het hele feestje te missen. Ons restte dan ook niets anders dan de ‘geboorte’ van de nageboorte live te aanschouwen, maar deze was in geen velden of wegen te bekennen en zat niet meer aan de merrie. Steven vond dat we de dierenarts moesten bellen en deed dat ook prompt. Gelukkig is dit een ochtendmens en was hij binnen twintig minuten ter plekke. Onze geborene was een merrie, waar we op gehoopt hadden, in de kleuren van een biertje dus haar naam werd Kleintje Pils. Nadat moeder en kind waren gecontroleerd en de kleine voor het eerst had gedronken, was het tijd voor koffie en beschuit met muisjes.

De nageboorte van ons veulen zat verstrikt in de machine

De eerste dag stond geheel in het teken van ons nieuwe familielid. We baanden ons met moeder en kind een weg naar het weiland en het lukt zelfs het duo, zonder kleerscheuren, weer veilig op stal te krijgen. Steven besloot de volgende dag, woensdag, weer gewoon aan het werk te gaan, wat na thuiskomst meestal wordt vervolgd door een grote ronde maaien. Hij noemt dit doorgaans zijn therapie. Even tot rust komen op de rode zitmaaier. Na een half uur hoorde ik de machine tot stilstand komen. Een weeïge lucht verspreide zich. Na inspectie bleek de complete nageboorte van ons veulen verstrikt te zijn geraakt in de machine.

grasmaaier blog woe gehaktdag

Blijkbaar had ik de rituele begrafenis niet zorgvuldig genoeg uitgevoerd. Wel weet ik inmiddels waar de uitdrukking woensdag gehaktdag vandaan komt!

Groetjes Ellen

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie