De theesommelier | Chai

theemutsElizabeth vertelt je wat je altijd al graag wilde weten over thee…

We gaan terug naar meer dan 5000 jaar geleden voor de roots van de Chai Tea Latte. Chai is ontstaan in India, Nepal, Tibet en Pakistan. Het woord Chai is een algemene woord dat thee in die regio’s betekent. De Chai Tea werd veelal gebruikt bij de natuurgeneeskunde ayurveda, die de basis vormt onder het hindoeïsme.

Nog steeds wordt Chai vaak gedronken uit gezondheidsoverweging.

Afbeelding1

Rond het jaar 2000 is de Chai Tea populair geworden in onder andere Australie, waarna het al snel geïmporteerd was richting de VS en later ook Europa. Onze lieve vrienden bij Starbucks hebben hier ook bij geholpen, want ze waren een van de eersten die de kruidige drank verkochten (als “Spiced black tea blended with steamed milk”).

Afbeelding2

 

Wat de ingrediënten betreft heeft iedere regio in India zijn eigen Chai-recptuur. Maar de meest gebruikte ingrediënten zijn toch wel de basis van zwarte thee, melk en water, Daarnaast worden er allerlei specerijen toegevoegd zoals: kardemom, kaneel, gember, steranijs, zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat, saffraan en venkel. Tegenwoordig worden er ook extra smaakjes toegevoegd zoals vanille, chocolade, cacao, hazelnoten en zelfs drop (!).

Afbeelding3

 

Een paar jaar geleden was het misschien nog onbekend, tegenwoordig is het inmiddels overal te krijgen. Koffietentjes, horeca gelegenheden en zelfs supermarkten verkopen zakjes Chai Tea Latte, die je enkel met melk en water hoeft te mengen. En ook handig om te weten, er zit vrijwel geen cafeïne in, de hoeveelheid is te vergelijken met die van groene thee. Je kunt het, behalve mengen met water en dus zo als thee drinken, ook aan je zwarte thee toevoegen en zelf een mix maken. (Bron: culy.nl)Afbeelding4

Chai smaakt heerlijk met een scheutje warme melk in de thee en gezoet met honing. Vooral in de herfst en winter periode is Chai een heerlijke verwarmende drank. Terwijl in de zomer deze thee koud heerlijk smaakt met crushed ijs!

groet, Elizabeth

Je vindt Elizabeth op www.teamarket.nl

 

 

 

 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Een reactie op “De theesommelier | Chai

  1. Pinkback: Maandoverzicht Blogmagazine| September 2015 | Huisjekijken

Geef een reactie