Ellen Pitlo | Het (huis)dier van 2015

www.nu.nlNaast haar baan als zelfstandig ondernemer vult Ellen Pitlo haar dagen met het verzorgen van haar dieren. Jaren geleden kochten zij en haar man een vervallen boerderij die ze omtoverde tot een paleisje. Met drie paarden, een Griekse adoptiehond en een poes uit het asiel is er altijd wel wat te beleven in het leven van deze kleuradviseur. Haar blogs zullen dan ook een mengelmoes zijn van dieren en buitenleven met een uitstapje naar kleur…

Als jij nog in de veronderstelling bent dat de kat, hond of misschien wel de kanariepiet het huisdier van 2015 is geworden, dan heb je het mis.

 

Je hoort er pas bij, als je je waagt aan een minivarken, die je vervolgens gewoon in je huis laat wonen. Misschien denk je nu wel, waarom ook niet, hangbuikzwijntjes zijn intelligent en leren sneller dan iedere hond omdat ze alles doen voor een lekker hapje? Mijn advies is, bezint, eer ge begint, want na ruim tien jaar buiten wonen weet ik inmiddels dat met varkens niet te spotten valt.

Had er een atoomoorlog gewoed, of waren er ufo’s geland?

Omdat de afgelopen jaren stuk voor stuk goede eikeljaren waren, is de populatie wilde varkens, die rondom onze boerderij vertoeft, tot een record aantal gestegen. En het kon dan ook niet uitblijven dat ze ons op een dag zouden vereren met een bezoekje. Ondanks die wetenschap kon ik mijn ogen toch niet geloven, toen ik op een ochtend naar buiten liep. In eerste instantie vroeg ik mij verbijsterd af, hoe de paarden het weiland zo hadden kunnen toetakelen. Het leek wel of er een atoomoorlog had gewoed of waren er meerdere ufo’s geland? Bij nadere inspectie moest ik de paarden onschuldig verklaren en concluderen dat dit het werk was van een kudde wilde zwijnen. Nadat ik van de schrik was bekomen, had ik de rest van de dag nodig om de plaggen terug leggen, in een poging de boel enigszins te reorganiseren.

wilde zwijnen Het probleem nam met de dag toe en niet alleen bij ons. In de krant stonden berichten dat ze auto-ongelukken veroorzaakten, gewassen verwoestten en in een naburig dorp nog net geen boodschappen deden bij Albert Heijn. Vroeger kon ik onbevangen in het bos wandelen, maar toen ik op een dag oog in oog stond met een groepje vervaarlijk ogende zwijnen, speerde ik datzelfde bos weer uit. Jammer dat niemand mijn tijd klokte, want ik weet zeker dat ik Nelli Cooman had kunnen verslaan.

Ik zag ze nog net niet over de grond rollen van het lachen

Met mijn oude paard durfde ik nog net een buitenrit te maken, alhoewel ik steeds vaker uit alle hoeken en gaten geknor hoorde. Mijn jongste merrie kreeg huisarrest omdat ik niet van haar zwijnbestendigheid overtuigd was.
Paniekerig belde ik de jager, die daarna geregeld in een hoogzit op ons terrein plaatsnam. Steeds als hij er zat, was er geen varken te bekennen, maar meteen nadat hij zijn hielen had gelicht, piepten ze uit hun schuilplaats en zag ik ze nog net niet over de grond rollen van het lachen. Ik vraag me dan ook nog steeds met verwondering af wie de uitdrukking ‘zo dom als het achtereind van een varken’ heeft bedacht? Gelukkig is een deel van ons terrein inmiddels afgezet met een zwijnen hek, zodat ze hier niet meer kunnen huishouden. Ondanks dat mijn conclusie is dat varkens intelligente, vriendelijke, wroetende, gevoelige en soms ook irritante kuddedieren met galgenhumor zijn. Is het een feit dat ze slechts met veel geduld kunnen worden opgevoed. Ik adviseer je dan ook met klem, laat deze hype aan je voorbij gaan. Niet in de laatste plaats, omdat een varken buiten hoort, ook al kan ik daar niet altijd om lachen.

Groetjes Ellen

OVER Ellen Pitlo
Ellen Pitlo

Naast haar baan als zelfstandig ondernemer vult Ellen Pitlo haar dagen met het verzorgen van haar dieren. Jaren geleden kochten zij en haar man een vervallen boerderij die ze omtoverde tot een paleisje. Met drie paarden, een Griekse adoptiehond en een poes uit het asiel is er altijd wel wat te beleven in het leven van deze kleuradviseur. Haar blogs zullen dan ook een mengelmoes zijn van dieren en buitenleven met een uitstapje naar kleur…

Bekijk alle artikelen van

GERELATEERDE ARTIKELEN

Een reactie op “Ellen Pitlo | Het (huis)dier van 2015

Geef een reactie