Voor jou gespot | Ook 2015 uitknallen, zo doe je dat ! Carbid schieten

melkbussenOnze redactie heeft weer de leuke weblink voor je Gespot, shop, lees en geniet voor A Happy Feeling in Voor jou Gespot ! 

Ook het jaar 2015 uitknallen, zo doe je dat !

Carbid schieten… een sport met een stukje geschiedenis. Carbid schieten is inmiddels een èchte hype. Vooral tijdens de decembermaand en oud & nieuw wordt deze sport massaal beoefend in het noorden, oosten en zuiden van Nederland. Verschillende carbid teams spannen de strijd met elkaar aan in een gevecht wie de hardste knal kan veroorzaken.

Op zo’n dagje knallen wordt er een flinke hoeveelheid carbid verschoten. Misschien vraag je je af wat carbid schieten met sport te maken heeft? Carbid schieten is niet eenvoudig, daar komt een behoorlijke dosis behendigheid bij kijken en daarom wordt het ook wel een behendigheidssport genoemd.

Carbid schieten: hoe doe je dat?

Voor carbid schieten heb je een melkbus, melkbus carbid en water nodig en iets om de bus mee af te sluiten. Om de melkbus te kunnen ontsteken moet er een gaatje in de bodem geboord worden, dit kan eventueel ook in beide zijkanten in plaats van in de bodem. Waar de gaten komen te zitten is afhankelijk van welke ontsteking er gebruikt wordt. Er wordt ongeveer 200 gram carbid op de bodem van de melkbus gelegd en daarna wordt het carbid vochtig gemaakt met een juiste hoeveelheid water, in dit geval 50-75ml. Als er teveel water gebruikt wordt, lukt het carbid schieten niet. Als dat gedaan is kan de deksel op zijn plaats geplaatst worden, de deksel moet wel goed vastzitten. Nu de melkbus goed dicht zit, komt er door het contact van carbid met water acetyleengas vrij. Als er nu een, in wasbenzine gedoopte, fakkel bij het gat in de bodem gehouden wordt, zal de melkbus ontsteken en een oorverdovende knal veroorzaken.

Melkbus voor carbidschieten

Carbid schieten: een kwestie van een goede timing

Carbidschieten : de explosie

Carbid schieten is toch minder eenvoudig dan men over het algemeen denkt. Naast het juiste materiaal, zoals een stevige melkbus, is er een goede timing voor nodig en de juiste hoeveelheden carbid en water. Klopt er in het totaalplaatje iets niet, dan loopt het carbid schieten uit op een mislukking. De timing  begint op het moment dat de melkbus afgesloten is. De melkbus kan niet direct ontstoken worden, eerst moet er een chemische reactie ontstaan tussen het carbid en het water. Het vrijkomen van acetyleengas heeft even de tijd nodig, ongeveer 45 – 60 seconden, dan kan de melkbus ontstoken worden. De timing sluit heel nauw, wordt er tekort gewacht dan is er te weinig acetyleengas vrijgekomen en is er te lang gewacht dan is er een overdosis aan acetyleengas ontstaan. In beide gevallen is de kans op een goede explosie van de melkbus nihil.

Carbid schieten: veiligheid boven alles

Stoer carbid kanon

Carbid schieten is een behendigheidssport die niet geheel ongevaarlijk is en daarom zijn er veiligheidsregels gemaakt. Zeker voor de leek op het gebied van carbid schieten is het aan te raden om eerst klein te beginnen. De startset carbid schieten is hier heel geschikt voor. Zo kan er precies uitgevonden worden hoeveel water en carbid er nodig is voor de ultieme ontploffing, maar kan ook de kracht achter de explosie gevoeld worden. Wordt er met een melkbus carbid geschoten dan is het altijd verstandig om eerst de melkbus te controleren op roest. Roest op de bodem kan wijzen op een zwakke plek, met het gevolg dat bij ontsteking de melkbus uit elkaar spat. Bij de melkbussen van Wezan.nl is dit gegarandeerd nooit het geval. Het is ook af te raden om een ijzeren of metalen hamer te gebruiken bij het bevestigen van de melkbusdeksel, omdat er vonken kunnen ontstaan, ook nu kan de melkbus exploderen. Ga nooit op de melkbus zitten tijdens het ontsteken, maar gebruik een lange fakkel en houdt na het ontsteken minstens een afstand van 10 meter. Er zit zo enorm veel kracht achter de explosie dat er een gigantische luchtverplaatsing ontstaat en de deksel van de melkbus tientallen meters ver weggeschoten wordt. Wil je met een gegarandeerd veilige bus schieten? Ga dan voor een stoer carbid kanon. De carbid kanonnen worden gemaakt van gasflessen. Deze bussen kunnen zoveel druk hebben dat ze niet uit elkaar kunnen klappen. Zo’n bus gaat een leven lang mee en knalt vele malen harder dan een standaard melkbus. Voor de ervaren carbid schieter is er zelfs een giga carbid kanon van maar liefst 90 liter verkrijgbaar!

Carbid bewaren

Carbid kan op een eenvoudige manier een aantal jaren bewaart worden. Het moet dan echter wel droog blijven. Doe het carbid in een dubbele, maar wel luchtdichte plasticzak en bewaar deze in een emmer, die volledig afgesloten kan worden. De emmer mag niet aan vocht blootgesteld worden, omdat te voorkomen kan er een vochtvreter aan de emmer toegevoegd worden. Volgend jaar kun je het carbid dan weer gebruiken om carbid te schieten.

Geschiedenis carbid schieten

Handvol melkbus carbid

Carbid schieten deed men vroeger om boze geesten voor het nieuwe jaar te verdrijven. De knallen die met carbid schieten veroorzaakt worden, zijn zo heftig dat deze in de wijde omtrek te horen zijn. Vroeger dacht men dat de geesten zo enorm schrokken van deze explosies dat ze op de vlucht sloegen om zich voorlopig niet meer te laten zien. Tegenwoordig zijn er nog steeds mensen die geloven dat je met carbid schieten geesten kan verjagen.
Maar carbid had nog meer doeleinden dan alleen ermee schieten, voor de WO II werd carbid gebruikt als fietsverlichting en de dorpssmeden gebruikten het om mee te lassen toen er nog geen flessen acetyleengas bestonden. Nu wordt carbid naast carbid schieten ook gebruikt voor het bestrijden van mollen, woelratten en woelmuizen.

Meer weten van dit leuke bedrijf klik hier naar onze eerdere blogpost!

Let op ook met leuke winacties !

 

 

OVER Huisjekijken
Huisjekijken

De missie van Huisjekijken is elkaar inspireren op het gebied van woon- en lifestyle. Wij geven onze leden, door middel van deze internetsite en diverse social media, de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen. Get Inspired For A Happy Feeling!

Bekijk alle artikelen van

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie