Ninneke’s Corner Culinair | Gratin dauphinois

MWSnap150Ik ben Jeannine, gelukkig getrouwd, en mama van één zoon, en oma van een kleinzoon. Ik ben ook nog (stief)mama van 4 kinderen, en (stief) oma van 4 kleinkinderen en woonachtig in België. Ik hoop jullie lezers aangenaam te verrassen met mijncolumns waar ik het ga hebben over interieur en eten, dagelijkse belevenissen, handige tips creatief om te springen met zelf mooie decoratie te maken en afwisselend met al eens een komisch getint verhaal over de capriolen van de olijke bende eekhoorns… Vandaag weer een Ninneke’s Corner Culinair!

 

Dit recept is weer uit te printen. Klik daarvoor op de afbeelding rechts. Je komt dan in het printmenu. Dit recept bestaat uit twee receptenkaarten.

Winterfood=stevige kost=komt een ovenschotel aan te pas

Gratin dauphinois

20160107-Column aardappel gratinschotel 020

Heerlijke petatjes

 

Een echte klassieker deze aardappel gratin;Maar ooooooh zoooo lekker.Vind het een topper blijven in de aardappel gerechten.Onze kinderen vroeger er vaak naar.Die viel bijzonder goed in smaak.De vraag naar:wanneer maak je nog eens zo petatjes met knoflook,viel hier dikwijls.Kan met een verscheidenheid aan groenten vergezeld worden.Met verschillende vleessoorten,of je nu gebraad,worst,hamburger,steak of koteletten erbij bereid.Het smaakt allemaal.

20160107-Column aardappel gratinschotel 023

Met broccoli,groene boontjes en gebraad.

Wat heb je nodig

1.500 gr a 2 kg vastkokende aardappelen

750 ml volle melk

750 ml room

4 teentjes knoflook

2 a  3 sjalotjes

wat verse bieslook

2 kippen bouillon tabletten

wat maizena

 witte peper – zwarte peper

paprikapoeder

Bereiding: Schil de aardappelen;Snij in plakjes van 5 mm.Kook deze bijna gaar.Giet af en zet opzij.Doe bijna alle melk in een grote kookpot.Hou wat apart om het bindmiddel in op te lossen.Voeg de room bij de melk.Pel de sjalotten en snipper deze fijn.Doe deze bij in de pot.Pers de knoflook erboven uit.Kruid met de peper en paprikapoeder.Doe de kippenbouillonblokjes erbij.Doe er nog wat fijn geknipte bieslook bij.Los wat maizena op in de overige melk.Zet dan de pot met melk-room op het vuur en laat tot kookpunt komen.Los het bindmiddel erin op.Tot een smeuïge saus op de gewenste dikte.Vet een grote ovenschotel in met boter.Breng een laagje saus aan op de bodem;Bedek met laag aardappeltjes.Doe er weer saus overheen,dan weer aardappelen.Doe zo voort in laagjes.Zorg ervoor dat de bovenste laag de saus is.Zet nadien in voorverwarmde oven op 185 °,ongeveer een 30 a 45 minuten;Serveer met groenten en vlees naar voorkeur.

20160107-Column aardappel gratinschotel 019

hmmm

 

Lieve groet Jeannine alias Ninneke.

Je kan me ook vinden op facebook:Ninneke’s corner

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie