In de Suite | binnenkijken bij de redactie deel 3; de woonkamer ensuite

foto 2Onze blogster Sandra woont met haar man en drie kinderen in een prachtig huis dat ze eigenhandig omtoverde tot een paleisje. In haar werkplaats aan huis ontwerpt en maakt ze woonaccessoires. Voor Huisjekijken blogt ze regelmatig over de klussen in haar huis, over leuke zelfmakers, geeft ze tips en recepten en vertelt ze over haar werk in de werkplaats. En wie haar huisje kent snapt waar haar blognaam In de Suite vandaan komt…

Onlangs liet Sandra de metamorfose van de hal zien en enkele weken geleden de grote-meiden-kamer van dochter Fleur.

Vandaag krijgen we een kijkje in de metamorfose van de woonkamer ensuite…

Vandaag op verzoek de herhalingDSC05117December 2011 | We verhuisden in de Kerstvakantie. Met veel hulp van vrienden en familie was de verhuisklus in slechts 1 dag gepiept. Natuurlijk stond alles al in dozen klaar, maar wat heb je in de loop der jaren een troep verzameld. Zeker met drie kinderen! Vroeg in de morgen begonnen we te sjouwen in de avond had iedereen zijn eigen bed op een plek staan en stond er een gezellige kerstboom in de erker (thanks to my sis!).

DSC04779

In mijn blog over de metamorfose van de hal kon je al zien hoe de kleuren van het huis aan de binnenkant waren; donkergele muren, donkergele plafonds, lichtblauwe deurlijsten, rode vensterbanken…  En hoewel dat misschien ooit best in de mode is geweest, vond ik het toch echt tijd worden alles lekker licht en fris te verven. Maar dan zal er toch eerst geschuurd moeten worden.

En toch…ondanks de vreselijke kleuren en hier en daar nog een stapel verhuisdozen in een hoek, had het huis sfeer. Zelfs toen het leeg stond. Het is een heerlijke karakteristieke woning. De rest van de kerstvakantie gebruikten we om de meest noodzakelijke spullen uit te pakken en een plek te geven en een speelzolder voor de kinderen in orde te maken. Pas toen mijn man na de vakantie weer aan het werk ging en de kinderen naar school, zette ik de steigers op en begon kamer voor kamer aan de metamorfose van het hele huis…

DSC04739

De woonkamer is dmv prachtige ensuitedeuren opgedeeld in een eetkamer en een zitkamer. Dit zijn nog de originele deuren uit 1896. De deuren worden aan de zitkamerkant omringd door een boekenkast. De plafonds zijn 3.40 mtr hoog, dus we kunnen er heel wat boeken in kwijt, maar ik vind het ook heerlijk om er wat leuke dingen in te decoreren.

DSC04743Bij de koop van het huis zag ik al helemaal voor me dat alles lekker strak in de witte verf zat… je moet ‘er doorheen’ kunnen kijken. Dat was in dit huis een hele kunst!

DSC04742Omdat de plafonds zo hoog zijn kon ik er met een normale ladder niet bij. Ik heb na de kerstvakantie de kamers weer stuk voor stuk leeggeruimd en steigers opgebouwd. Dat werkt een stuk prettiger. Voor krassen op de vloer was ik niet bang; de vloer werd nog vervangen. Ik heb de bestaande houten vloer eruit gehaald, de vloer van nieuwe isolatie voorzien, een nieuwe ondervloer gelegd en vervolgens weer oude planken gelegd die ik wit verfde.

DSC04741In beide kamers staat nog de originele zwart marmeren schouw met daarin kolenkacheltjes. Helaas hebben kolenkacheltjes niet het vermogen zo’n grote ruimte te verwarmen. Deze kacheltjes hadden ook een te klein stookgat om houtblokken in te stoppen. Verder waren de achterwanden van de kachelruimten erg slecht afgewerkt met slecht stucwerk. Ik koos voor twee identieke houtkacheltjes waardoor ik twee nieuwe kachelaansluitingen moest maken. De achterwanden werkte ik af met ouderwetse Portugese tegeltjes.

20151016_125400

De muren waartegen zich in beide kamers de schouw bevindt, heb ik geverfd in de kleur Histor Lei mat. De originele ornamentenplafonds zijn helder wit geverfd. Dit heb ik wel drie keer moeten doen om het donkergeel weg te krijgen. Bovendien waren alle plafonds en muren enorm vies.

20151016_125309De overige muren zijn geverfd in de lichte kleur Histor Noot. De vloer heb ik in de grondverf gezet (wit, acryl) en afgewerkt met Sikkens acryl wit. Ik koos voor acryl omdat dit én snel droogt waardoor je sneller een tweede laag kunt opzetten én niet snel vergeeld. Een lak op terpentinebasis stinkt en zal onder invloed van zonlicht vergelen op de plekken die niet aan zonlicht worden blootgesteld. Een groot nadeel vind ik. Wil je ook je vloer verven, bekijk dan even dit Huisjekijken artikel.

20151016_125323Nieuw huis, nieuwe meubels. En omdat ik van een witte, brocante, hier en daar ietsje shabby stijl hou, koos ik voor een bank met een makkelijk wasbare hoes. En voor mijn idee kom je dan toch echt bij de makkelijke zitmeubelen van Ikea. De witte hoes wordt regelmatig gewassen en dan tijdelijk vervangen door beige of antraciet. Ik hou van roze accenten en lekker veel plaids, kussen, dekentjes met hier en daar antraciet of roze…

20151016_125218

De twee grote rechthoekige salontafels die ik vlak na de verhuizing nog in de kamer had staan, zijn tijdelijk naar de zolder verhuisd. We hebben nu een heerlijk zacht lichtbeige tapijt op de witte vloer liggen en alleen nog drie kleine bijzettafeltjes die mijn vader ooit voor me maakte. Ik heb ze met Dasty behandeld en wit geverfd. Hoe? Dat kun je in dit blog lezen.

20151016_125112In de eetkamer heb ik een tapijt op de vloer liggen dat nog van mijn oma is geweest. Het heeft jaren op zolder gelegen, maar ik vind de combinatie van een wit interieur met een oud Perzisch tapijt erg gezellig.

Tegen de wand in de eetkamer heb ik twee sidetables in wit. Ik heb ze aan de wand bevestigd want ze zijn gemaakt van mijn oud keukentafeltje uit het vorige huis. Dat heb ik doormidden gezaagd en wit gemaakt.

20151101_141050

20151101_141121Maar, zoals je op de foto’s kunt zien, zijn er nog steeds dingen die afgemaakt moeten worden. In de eetkamer moeten de plinten nog bevestigd worden. Ik wilde eerst wachten tot de houten vloer goed was uitgewerkt. Dat zal inmiddels wel gebeurd zijn, en ja, dan blijven de uitgestelde klussen vaak liggen. Ik vind het veel lekkerder om met veranderen en inrichten bezig te zijn. Zo moeten in de erker ook de kozijnen nog wit geschilderd worden…

20151016_125400

20151016_125416De vazen maakte mijn vader. Veel andere accessoires zijn door mezelf gemaakt een ook verkrijgbaar in de Huisjekijken Webwinkelstraat of via In de Suite.

20151016_125152

20151016_125205

DSC05116De volgende keer nemen we een kijkje in de slaapkamer van Pim. Met een wandschildering van het watervliegtuig van Kuifje…

Groet, Sandra

 

 

 

 

 

 

 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie