In de Suite | binnenkijken bij de redactie deel #5 de keuken

foto 2Onze blogster Sandra woont met haar man en drie kinderen in een prachtig huis dat ze eigenhandig omtoverde tot een paleisje. In haar werkplaats aan huis ontwerpt en maakt ze woonaccessoires. Voor Huisjekijken blogt ze regelmatig over de klussen in haar huis, over leuke zelfmakers, geeft ze tips en recepten en vertelt ze over haar werk in de werkplaats. En wie haar huisje kent snapt waar haar blognaam In de Suite vandaan komt…

Wil je alle eerdere binnenkijkers van In de Suite terugkijken? Klik dan hier.

Toen Sandra vier jaar geleden met haar gezin in dit prachtige huis ging wonen bevond zich aan de rechterkant van het huis een kleine keuken. Zij en haar man Frank besloten van twee kamers één grote leefkeuken te maken…Sandra : “De eerste maanden ben ik vooral met de bovenverdieping van het huis bezig geweest. De bestaande kleine keuken was voldoende om zolang mee te leven maar behoorlijk gedateerd, wat hem ook wel weer knus maakte. Aan de rechtervoorkant van het huis bevond zich nog een studeerkamer die zolang als speelkamer diende. Maar de kinderen werden al wat groter en echt ‘gespeeld’ werd er niet meer veel. Dus besloten we de muur tussen de keuken en de studeerkamer eruit te laten halen en een grote leefkeuken te maken.

hier zie je een stukje van de oude keuken. Door de deur kijk je in de oude studeerkamer. Deze muur zal door de verbouwing verdwijnen...

hier zie je een stukje van de oude keuken. Door de deur kijk je in de oude studeerkamer. Deze muur zal door de verbouwing verdwijnen…

542196_483254778403278_406555220_n

speelkamer en de keuken in de kleuren van de vorige bewoners…

Het huis heeft nog de originele gipsen ornamentenplafonds die we graag intact wilden laten. Door het weghalen van de muur zouden scheuren kunnen ontstaan en zouden de gipsen randen weer mooi bijgewerkt moeten worden. Diverse aannemers zijn komen kijken maar konden niet beloven dat de plafonds weer in originele staat teruggebracht konden worden.

de muur wordt gestut, dwarsbalken worden geplaatst waarna de muur steen voor steen wordt afgebroken

de muur wordt gestut, dwarsbalken worden geplaatst waarna de muur steen voor steen wordt afgebroken

Nou wonen we hier vlak bij de Duitse grens waar gipsornamenten en stucen nog zeer specialistisch wordt bedreven. Onze blik richtte zich voor dat deel van de klus dus ook over de grens. De muur werd steen voor steen voorzichtig afgebroken…

428204_485295798199176_919159178_n

er ontstaat een grote ruimte met veel meer licht!

Het is een geweldige ruimte geworden met veel meer licht; aan de voorkant van (voorheen) de studeerkamer bevindt zich een groot raam waardoor je nu vanuit je keuken naar de straatkant kijkt. Het huis ligt nog behoorlijk wat meters van de stoep verwijderd, dus binnenkijken is lastig… maar gluren naar buiten vanaf je keukentafel is wel lekker!

De oude keuken heb ik afgebroken en deels opnieuw in de bijkeuken geplaatst. Deze zal ik je de volgende keer laten zien.

Bij de koop van het huis kregen we ook de eettafel; de vorige bewoners hadden de tafel op maat voor de eetkamer laten maken en omdat ze kleiner gingen wonen paste deze niet in hun nieuwe woning. Het was nog een hele klus om de tafel van bijna vier meter lang naar de keuken gesjouwd te krijgen! Dit moest ook gebeuren nadat de houten vloer was gelegd maar vóór de keuken werd geplaatst, daarna konden we hem niet meer draaien in die ruimte… Ja, je moet overal aan denken!

ik frees zelf de sleuven voor de leidingen. Gewoon in jurkje en op hakken. Talks like a man, walks like a woman...that's me!

ik frees zelf de sleuven voor de leidingen. Gewoon in jurkje en op hakken. Talks like a man, walks like a woman…that’s me!

De stijl die we kozen voor onze keuken werd landelijk stoer. Ik hou wel van brocante aankleding, van landelijk maar in zo’n grote ruimte vond ik wel dat de handgrepen van een flink formaat moesten zijn. Ook meteen handig om de handdoek overheen te hangen.

daar is de keuken!

daar is de keuken!

Eindelijk een mooie plek voor de buffetkast die mijn vader jaren geleden voor me maakte. Bij het huis ligt een grote tuin (1200m2) met voornamelijk oude fruitbomen. Ik vind het wel bij het huis passen om je eigen fruit in te maken. Ik schafte er speciaal een ouderwetse emaillen inmaakketel met 150 weckglazen voor aan. De lege glazen gezellig in de kelder, de inmaak en de jammetjes in de open buffetkast in de keuken.

20160201_140245

De vloer heb ik zelf gelegd. Nieuwe grenen planken, geverfd met muurverf die over was, beetje doorgeschuurd en afgelakt met Glitsa blanke lak. Langs de rand gesjabloneerd met een zelfgemaakt sjabloon. Wil je tips voor het verven van je houten vloer? Bekijk hier mijn blog op huisjekijken.com: vloer verven

SAMSUNG CAMERA PICTURESEen oud secretaire verfde ik wit (Abbondanza krijtverf pure white). Het staat opengeklapt in een hoekje naast het aanrecht, puur voor de sfeer. Het staat vol met nepgebak dat regelmatig wisselt. Het eierkastje en de gebakjes komen van In de Suite ;)

gezellige nepgebakjes op het secretaire

gezellige nepgebakjes op het secretaire

Het is een heerlijke ruimte geworden waar de tafel ook goed tot z’n recht komt. Ideaal als er eters komen, maar voor ons eigen gezin ook. Aan de ene kant van de tafel ligt huiswerk wat gewoon kan blijven liggen als we gaan eten! Plek zat!

de lampen zijn zwart gespoten met spuitlak van Action

de lampen zijn zwart gespoten met spuitlak van Action

De grote lampen waren oorspronkelijk aluminium. Ik maakte ze zwart met spuitlak van Action. Goedkoop, snel droog en makkelijk!

De krans op het oude kelderdeurtje kun je winnen! Hoe? Klik hier…

De kelder onder het huis is gesplitst in twee gedeelten door middel van een schattig klein deurtje. Omdat we niet heel vaak in de kelder komen, vond ik het zonde om het deurtje – dat toch niet zo goed paste –  in de kelder te laten dus haalde ik het naar boven. Ik schilderde het van donkergroen naar ossenbloedrood. Nu staat het in de keuken.

20160201_135927

20160201_135948

20160201_135812

De aankleding wisselt zéker wekelijks. In de Suite maakt oudhollandse woonaccessoires zoals grutters- en bestekbakken en eierkastjes. Alles wat ik maak staat maar heel even in mijn eigen keuken en wordt dan weer verkocht of weggegeven bij een verjaardag.

stoere handgrepen op de laden

stoere handgrepen op de laden

De aankleding van de keuken is vooral in wit en rood, maar ik hou ook enorm van roze! De koe van keramiek heeft mijn zoon Mees gemaakt voor mijn verjaardag. Het is de moeite waard om jarig te zijn he?

aankleding  vooral in wit en rood

aankleding vooral in wit en rood

De gruttersbakken van In de Suite zijn verkrijgbaar in de webwinkelstraat van Huisjekijken en kunnen aan jouw wensen worden aangepast.

gruttersbak in rood, twee vakken en een eierplankje

gruttersbak in rood, twee vakken en een eierplankje

Midden op het aanrecht heb ik een koffiehoekje. Ik lust zelf geen koffie maar het is natuurlijk geen straf om in deze gezelligheid voor iemand een lekker bakkie te maken… (met een koekje dat ik dan weer wél lust!). De ratan teabox uit de Huisjekijken collectie staat ook zo knus!

koffiehoekje ;)

koffiehoekje ;)

20160201_135855

bestekbak, ook voor andere decoraties leuk!

Op dit moment staat dit op mijn tafel. Deze bestekbak is geverfd in Blossom Pink (le Noir & Blanc) en afgewerkt met Painting the Past pearl wax. De nepgebakjes staan op de serveerschaal (ARV Bröllop) van Ikea. Achter de bestekbak staan twee hoge glazen potten met koekjes en een laag brocante cakevorm met mos en hyacinthen.

noir & blanc blossom pink en PTP pearl wax

noir & blanc blossom pink en PTP pearl wax

De kleur op de muren is Histor mat Lei. Achter het aanrecht heb ik geen tegeltjes maar het gedeelte tussen het aanrechtblad en het witte schap heb ik behandeld met transparante matte vernis die de muur beschermd. Ik kan de muur nu gewoon afsoppen.

20160201_140302

 

20160201_140346

Leuk dat jullie kwamen kijken In de Suite!

De volgende keer kijken we in de bijkeuken, met lekker veel zelfmakers.

Groetjes, Sandra

In de Suite vind je op Facebook en op de eigen website maar ook in de Huisjekijken Webwinkelstraat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie