Hennie kookt over | Scharrelkip

20151119_113325Koken is emotie dus kook ik vaak over…van enthousiasme, van plezier, verdriet, geluk! Mijn blog gaat over eten en alles wat aan voedsel is gerelateerd. Recepten zal ik niet veel met jullie delen, maar tips des te meer.

Vandaag neem ik jullie mee op avontuur naar Marrakech!

Iedereen lust wel een lekker mals kippenboutje, maar welke kip kun je nog eten zonder schuldgevoel. De reclame van Wakker Dier, waar de opgefokte plofkippen met kale plekken voor de camera door  hun pootjes zakken, staat  mij nog helder voor de geest. Zo’n droevig diertje hoef ik niet op mijn bord dus koop ik scharrelkip of biologische kip. Iets duurder maar het vlees krimpt niet in de pan en is echt een stuk lekkerder.De allerbeste scharrelkip heb ik in November vorig jaar gegeten in Marrakech al vond ik dat ondanks zijn zonnig leventje onder de Marokkaanse hemel een heel….heel…heel zielig kippetje.

IMG_3117

Mijn vriendin Erna en ik hadden een kookworkshop geboekt in een Riad (klein hotel) in de souks van Marrakech. Onze lerares/gastvrouw Saaida vroeg ons een gerecht te kiezen om te koken. We kozen voor een tagine (Marokkaanse stoofpot) van kip met olijven en citroen.

Met een grote boodschappentas in de hand volgden wij Saaida diep de souk in…

Daar waar geen tourist meer te vinden is kwamen wij uiteindelijk oog in oog te staan met ons kakelverse avondmaal. In en betegelde hal waren wat bedrijfjes en winkeltjes gevestigd. Kippenwinkeltjes waar de verkoper te midden van zijn vrolijk scharrelende hennetjes in een ren zijn waren aan stond te prijzen. Kippenslachtbedrijfjes waar de vrolijke beul witte rubber laarzen droeg vol bloedspatten, maar ook een kruidenwinkeltje dat eruitzag als een apotheek.

20151119_114745

Saaida zocht ons kippetje uit. Erna en ik keken de andere kant op toen het slachtoffer ter ere van de Hollandse toeristen geofferd werd.

De kip slaakte een gil en werd vakkundig geplukt en in stukken gezaagd door de beul.

Dit alles in zo’n razend tempo dat de kip wellicht zonder dat zij het doorhad nu rustig verder scharrelt in de kippenhemel. Met de nog warme kip in een plastic tasje zochten we heerlijke kruiden uit, ingemaakte citroenen en olijven. Net buiten de souk kochten we verse groenten, fruit en brood.

20151119_113325

Eenmaal terug in de Riad was er geen tijd om even de bekomen van de schrik en alle belevenissen te overdenken. Hup, de kipdelen in een afwasteiltje en lekker aan de slag. Let op…dit is een tip die de moeite waard is om toe te passen! Saaida sneed een citroen in vier stukken en overdekte de kip met zout. De citroenen kneep ze uit en gooide die bij de kip. Ze wreef het vlees in met het zout en de citroen, trok de vellen eraf (dat gaat namelijk heel makkelijk met zout en citroen) en masseerde de kip.

De kip wordt door deze behandeling heel mals.

In het verleden stond ik altijd te sukkelen als ik de kippenvellen moest verwijderen voor een gerecht. Op zo’n gladde slijmerige kippenpoot heb je namelijk geen grip. Nu weet ik wel beter en heb altijd voldoende zout en citroenen in huis. Het zuur van de citroenen zorgt overigens dat de kip mals wordt. Ook toe te passen op het droogste stukje kip namelijk de kipfilet. Na de behandeling de kip goed wassen met koud water en droogdeppen met keukenpapier. Om kip te marineren gebruik je bij voorkeur wijn. Ook een zuur, dus ben je verzekerd van een mals stukje vlees en het is nog lekker ook. De kip verdween samen met groenten, kruiden en ingemaakte citroenen in de tagine.

20151119_124039

In de tussentijd maakten wij het dessert. Sinasappel met kaneel. Heel simpel maar o zo lekker. Tijdens het overheerlijke eten overdachten Erna en ik onze avontuurlijke dag en kwamen tot de conclusie dat de Marokkaanse kip het nog niet zo slecht heeft getroffen. Maar blij waren we wel dat we aan het begin van de dag in al onze onnozelheid niet hadden gekozen voor (scharrel) lamsvlees met pruimen.

20151119_143625

 Groetjes, Hennie

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie