de liefdes van Loes | Retour à la base

back to basic Oooh, ik heb zoveel liefdes. Iedere week ga ik je daar deelgenoot van maken. Ik woon aan de rand van de stad, tegenover het bos. Nee, niet op de boerderij. Misschien in de toekomst ooit wel maar die staat dan in Frankrijk… ik droom nog even verder. En ondertussen hoor ik je al denken: ‘wat kun jij mij dan vertellen over landelijk leven?’.  Wekelijks neem ik je mee met mijn blogs naar mijn liefdes en landleven gevoel, veel plezier.

~dit is een bewerking van een eerdere publicatie uit Huisjekijken~

 

‘Retour à la base’ betekent in het Frans niets meer dan ‘Back to Basic’. Robbert en ik hebben het geluk dat we een paar keer per jaar naar het familiehuisje in Zuid-Frankrijk op vakantie kunnen. Niks fancy’s maar een eeuwenoud stenen huisje in een klein dorpje gelegen langs de rivier de Roubion, een uitloper van de Drôme. Even terug naar de basis, zonder internet, zonder tv en met tijd voor elkaar. In maart is het er fantastisch, bijna geen toerist te bekennen en overdag kan het al gemoedelijk warm zijn. We maken dan heerlijke wandelingen in de bergen en langs riviertjes in de Vercors, een prachtig beschermd natuurgebied.

La Drome France

Overdag gaat de koelbox mee, gevuld met wijn en kaas, of gaan we lekker lunchen op een terrasje. In het voorjaar koelt het ‘s avonds heel snel af en dan zitten we binnen voor de kachel en maak ik een stoofpotje.

La Drome France

Ik ben fan van een typisch Franse stoofschotel: Boeuf Bourguignon. Dat klinkt heel sjiek maar het is heel makkelijk te maken en overheerlijk! Ik ga je het recept geven, natuurlijk met een twist van Loes en geïnspireerd op een recept dat een paar jaar geleden in de foodies stond.

back to basic

Boeuf Bourguignon

Ingrediënten:

 • 1 kg boeuf bourguignon (mocht je slager dat niet zo verkopen vraag dan naar runderpoulet of runderrib)
 • 2 el boem
 • 3 uien
 • 2 el boter
 • 1 el olijfolie
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 el mosterd
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 runderbouillonblokje
 • 2 el azijn
 • 1/4 fles rode port
 • 100 gr zilveruitjes
 • zout en peper

Je start met het vlees kruiden met zout en peper en daarna insmeren met de bloem. Mocht je vlees nog niet in stukjes gesneden zijn, dan doe je dat uiteraard eerst. Het vlees bak je bruin in de olie en boter. Uien in halve ringen snijden en erbij doen. Even smoren en dan de paprikapoeder, mosterd, laurierblaadjes, bouillonblokje en azijn toevoegen. Dit alles lekker even 2 minuten meebakken en afblussen met de port. Daarna water toevoegen totdat alles onder water staat en 2,5 uur laten pruttelen.

Op het laatste snij je de zilveruitjes in tweeën en deze doe je pas op het bord eroverheen.

FullSizeRender

Serveertip:

Heerlijk om erbij te serveren zijn wortels en pompoen met olijfolie, zeezout en tijm uit de oven. Natuurlijk mag een Frans stokbrood niet ontbreken en eventueel kun je ook aardappelen, puree of friet erbij serveren.

Boeuf Bourguignon

Een goed glas Franse rode wijn hoort erbij!
Het leven kan in al zijn simpelheid zo heerlijk zijn.

Liefs van Loes

Loopt het water je uit de mond? Krijg je geen genoeg van Loes’ recepten? Loes gaf eerder al een aantal heeeeerlijke recepten weg in Huisjekijken. Klik hier om ze te bekijken.

Je kunt Loes ook volgen op haar eigen Facebooksite Lekker van Loes.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie