De theesommelier | de kunst van lekker thee zetten

theemutsElizabeth vertelt je wat je altijd al graag wilde weten over thee…Deze keer laat ze je zien dat thee zetten niet gewoon een kwestie is van een grote pot heet water waar je het theezakje ingooit. Lees verder en kijk hoe jij je gasten vanaf nu ook een heerlijk kopje thee presenteert…

Als het op het zetten van thee aankomt, moet ik bekennen dat het per persoon verschilt. Als men thee zet, dan maakt men meestal een enorme pot kokend water klaar, plenst daar een zakje thee in. Vervolgens wordt dan dat zakje een keer of tig op en neer gehaald totdat de thee donker(bruin)genoeg geworden is. Of men laat het zakje gewoon in de pot bengelen, totdat de pot leeg is. Een combinatie van deze twee komt ook erg vaak voor. In beide gevallen krijgt u iets wat in mijn ogen niks met thee te maken heeft, noch ernaar smaakt.

De thee moet de kans krijgen om zijn aroma rustig af te kunnen staan. Het aroma wordt niet verkregen als u het zakje snel op en neer haalt.

Wat de trektijd is, en hoeveel water u moet nemen is afhankelijk van de pot die u gebruikt en natuurlijk van uw persoonlijke smaak. Ook is het van belang welke thee u op dat moment gebruikt.

Thee-eiIn het geval van zakjes is het belangrijk om erop te letten hoeveel gram thee er in een zakje zit. Het verschilt nogal eens tussen sommige fabrikanten. In het geval van losse thee is het raadzaam om voor het afmeten van de thee altijd hetzelfde lepeltje/schepje te gebruiken.

 

Zet u thee in een theefiltertje of thee-ei of lepel, dan is het van belang te weten dat sommige losse theesoorten wel 400% in volume toenemen. Als het thee-ei te klein is, dan zal het aroma niet genoeg vrij komen.

En dan het water, realiseert u zich eens dat thee voor 99% uit water bestaat. Thee smaakt het lekkerst als u mineraalwater gebruikt, bijvoorbeeld Spa blauw. Ondanks dat onze waterkwaliteit in Nederland goed is, kan het aroma van de losse thee niet goed worden opgenomen door het kalk in het water. Zo gaat er veel smaak verloren. Gebruik daarom liever geen water zo uit de kraan.

theezakjes-22103255

Vul de theepot, voordat u het theewater opzet, helemaal met heet (evt. zelfs kokend)water: de pot blijft dan lekker lang warm, de thee blijft dan soms wel een uur lang op drinktemperatuur.

Doe de theeblaadjes in de theepot. Door de damp en de hitte van de voorverwarmde theepot, worden de blaadjes zachter, waardoor de thee veel beter (en vaak ook minder bitter) smaakt. Giet hierna het gekookte water in de theepot, en laat dit een paar minuten staan afhankelijke van de theesoort die u gebruikt.

Het is ook wel een beetje de kunst om voor uzelf uit te vinden hoe u de thee het lekkerst vindt.

Afbeelding1

Met vriendelijke groetjes Uw Theespecialist, Elizabeth

Elizabeth is te vinden op www.teamarket.nl

Logo teamarket

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie