Tuintjekijken bij | Marjorie

lavendel bewerkt augustus 2012 2Deze week gaan wij tuintjekijken in Appelscha, Friesland. Onze eigen redactrice Marjorie maakte voor jullie een reportage van haar paradijsje. Kijk mee hoe ze groenten kweekt in teiltjes en ontdek de verborgen hoekjes waar deze geboren Amsterdamse dagelijks met volle teugen van geniet…

Na een aantal jaren in Leeuwarden te hebben gewoond, wilden mijn man Gerard en ik graag een huis met een grotere tuin. Deze vonden wij in het prachtige Appelscha. Vijf minuten lopen van het bos en met een heerlijk diepe tuin op het zuiden.
Voorjaar collage

Toen wij hier net woonden, hebben wij eigenlijk niet veel meer gedaan dan planten verzetten. De tuin stond aardig vol en omdat wij in december het huis betrokken en de meeste vaste planten zich al weer in de grond hadden teruggetrokken, was het vooral het eerste jaar een verrassing wat er allemaal te voorschijn zou komen.

Hoge boom in tuin bewerkt

Mensen begrijpen vaak niet dat wij de hoge conifeer laten staan, maar in het voorjaar zitten er zoveel vogeltjes in te broeden. Het is dan net een vogelflat.

Langzamerhand hebben wij er onze eigen draai aan gegeven en door het verzetten van veel struiken de tuin wat meer ‘lucht’ gegeven. Onze stijl kenmerkt zich door een natuurlijk karakter van de tuin. Wij houden ervan dat de tuin een beetje ‘haar gang’ mag gaan. Niet te gek natuurlijk, maar het hoeft ook allemaal niet zo strak. Een bijkomstig voordeel is dat je ook een wat luie tuinman mag zijn en een onkruidje hier of daar geen ramp is.

Druif en kruiden bewerkt

Een natuurlijk ingerichte tuin trekt ook veel dieren aan. Veel vogels en vlinders maar zelfs de eekhoorns komen hier regelmatig op bezoek. Voor mij, als geboren Amsterdamse blijft dat een belevenis. Zoveel natuur in je achtertuin. Geweldig!

Eekhoorn in de tuin bewerkt 2

Vorig jaar hebben we onze houten vlonder vervangen door grind. Vooral na een regenbui werd de vlonder namelijk spekglad. Als je niet uitkeek, gleed je zo de vijver in ;-)

zitgedeelte bij vijver vorig jaar juni bewerkt

Zodra het weer wat langer licht blijft en de temperatuur laat het toe, zitten we vaak bij ons tuinhuisje. Deze heeft een klein afdakje dus zelfs met een zomers buitje zitten we lekker droog.

vijver en schuur bewerkt 2

Al moet je er natuurlijk wel op tijd bij zijn…

Liano op bank bewerkt

Omdat er in de tuin weinig plaats is voor een moestuintje, plant ik veel in teilen en potten en dat gaat prima.

Moestuin bewerkt

Vooral de bietjes uit eigen teil zijn heerlijk.

moestuin in teilen 2

De aardbeienplanten stammen af van een plant afkomstig van een oud oom van Gerard. De aardbeienplanten worden daarom nog steeds ‘de aardbeien van Oom Albert’ genoemd. Zomer collage

Een van de reden dat wij toentertijd voor dit huis hebben gekozen, heeft met de grote vijver te maken. Ik wilde altijd al een vijver en toen ik deze zag was ik gelijk verliefd. Nog steeds geniet ik hier iedere dag van. Vijver collage

Ook de vijver is volledig natuurlijk, wat betekent dat er geen filter of pomp aanwezig is maar dat de vijver met zuurstofplanten helder wordt gehouden.

Favoriete plekje vijver bewerkt

Mijn favoriete plekje in de tuin. Vooral ‘s morgens zit je hier heerlijk bij de vijver.

De karpers zijn onze ‘verrassingsvissen’ want de eerste drie jaar wisten wij helemaal niet dat er vis in de vijver zat. Je begrijpt onze verbazing toen wij opeens zo’n joekel van twintig centimeter onder een lelieblad vandaan zagen komen.

Dieren in vijver collage

Ieder voorjaar, zodra ik het zachte gebrom van de bruine kikker hoor weet ik het zeker. Het wordt lente. Voor mij dan ook de schone taak om het moerasgedeelte van de vijver bladvrij te maken zodat de bruine kikker daar haar kikkerdril kan afzetten. Na een aantal weken, wanneer de kikkervisjes groot genoeg zijn, laat ik het waterniveau stijgen zodat zij over de rand heen kunnen zwemmen de grote vijver in.

kikkerdril in vijver 2 bewerkt 2

Teil als vijver bewerkt

Voor wie geen plaats heeft voor een vijver, een teil met wat stenen en een aquariumpompje geeft ook al een heel leuk effect.

Vlak bij de achterdeur staat mijn klimroos, die het gek genoeg pas goed ging doen toen ik het advies om haar ieder jaar te snoeien naast mij neerlegde. Ze ruikt heerlijk en is mij zo dierbaar dat ze met iedere verhuizing mee gaat.

Roos  bewerkt

Nou, dit was mijn kleine paradijsje. Ik hoop dat jullie genoten hebben van de foto’s en een klein beetje de sfeer hebben kunnen proeven van onze natuurlijke tuin. Fijne zomer en geniet ervan!

Groetjes,violtjes in teil bewerkt 2

Marjorie

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie