Huisje Te koop kijken bij | #praktisch #energielabel aanvragen

Zelf je huis verkopen is tegenwoordig helemaal hip en lang niet zo moeilijk als je misschien denkt. Heb je tijd om mensen te ontvangen in je huis, om je huis goed in de picture te zetten op Social Media en op verkoopsites als Huislijn en Jaap, denk er dan eens over na of dit voor jou een reële optie is.

Niemand kent jouw huis zo goed als jij zelf, zeker als je er al jaren woont en misschien diverse moderniseringen of verbouwingen hebt toegepast. Jíj bent dé aangewezen persoon om aspirant kopers wegwijs te maken in hun droomhuis…

Naast goede foto’s maken van de ruimten, een goede tekst en je huis op diverse verkoopsites aanbieden, is het verplicht aan je huis een energielabel toe te kennen.

In 2015 is aan alle woningen zonder energielabel een voorlopig energielabel toegekend. Het voorlopig label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en woningtype. Het voorlopig energielabel heeft geen formele status. De woningeigenaar kan het voorlopig label omzetten in een definitief label via Energielabelvoorwoningen.nl. Dit kost enkele tientallen euro’s. Een erkend deskundige controleert de gegevens. Na goedkeurig van de erkend deskundige is het definitief energielabel rechtsgeldig en terug te vinden in de database EP-online.nl

Het invullen vergt nog wel even wat tijd; veel zaken zijn al voor je ingevuld, maar het is belangrijk deze even goed te controleren en waar nodig aan te vullen. Vaak is in de database nog niet bekend van welk glas je huis is voorzien of welke isolatie je zelf recentelijk nog hebt aangebracht. Deze zaken kun je allemaal invullen waardoor je label een nóg betere status krijgt. Zorg dat je aan het begin van het invullen alle benodigde papieren klaar hebt liggen. Het is namelijk niet alleen een kwestie van aankruisen of je dak is geïsoleerd; in stap drie moet je die verklaring bewijzen aan de hand van foto’s, de verkoopbrochure van de makelaar (die vervolgens ook weer aan diverse eisen moet voldoen) en/of aankoopnota’s en facturen van gedane werkzaamheden. Je kunt ze het beste inscannen zodat je ze tijdens het invullen alleen nog maar hoeft te downloaden.

Heb je alles naar waarheid ingevuld? Dan is alles klaar voor beoordeling en kies je zelf je deskundige. Deze klik je aan. Het bestelproces start en je doet je betaling aan de deskundige van je keuze. Ook staat bij elke te kiezen deskundige binnen hoeveel tijd je je definitieve label kunt verwachten. Je aanvraag wordt verstuurd. Als je alles goed hebt ingevuld en hebt kunnen onderbouwen, ontvang je je definitieve energielabel in je mailbox als Pdf-bestand. Dit zal door de aankopend makelaar of de kopers worden gevraagd bij de koop. Kun je dit niet overleggen dan riskeer je een boete van € 450.

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie