Ninneke’s Corner | De wereld op je tafel

 

Katoenen stof,jute stof,vilt en lint

Katoenen stof,jute stof,vilt en lint

Ik ben Jeannine, gelukkig getrouwd, en mama van één zoon, en oma van een kleinzoon. Ik ben ook nog (stief)mama van 4 kinderen, en (stief) oma van 4 kleinkinderen en woonachtig in België. Ik hoop jullie lezers aangenaam te verrassen met mijn blogs waar ik het ga hebben over interieur en eten, dagelijkse belevenissen, handige tips creatief om te springen met zelf mooie decoratie te maken en afwisselend met al eens een komisch getint verhaal over de capriolen van de olijke bende eekhoorns…

Ken je die uitspraak de wereld op zijn kop,Wel vandaag zet ik de wereld op tafel

De wereld op je tafel.

Column de wereld op tafel gebracht A (19)

De wereld op tafel gebracht

Nee,ik breng geen wereldkeuken op tafel.Geen oosterse geheime kruiden mengeling.Maar toch breng ik de wereld op tafel.al is mijn wereld nogal vlak en niet rond.Toch breng ik deze in kaart,of beter gezegd in tafelloper en bijhorende servetten.Bij een bezoek aan de stoffen winkel,merkte ik tussen al die balen een uiterst mooie leuke stof op.Stevige katoen,met wereldbol print.Daar wist ik meteen wel raad mee.Op weg naar de kassa de wereld dragend,zag ik ook nog jute.Vond ik  bijzonder deze 2 stoffen te combineren.Nog lint en vilt,kwam erbij.Kon ik mijn idee gaan uitwerken.Ik maakte eerst servetten.Gewoon 50 cm op 50 cm. Dan een tafelloper.Wel goed breed 60 cm.De lengte bepaal je naargelang de breedte van je tafel.Maar zie dat je ongeveer een 20 cm a 25 cm,overhangend hebt.En op de tafelloper heb ik bestek zakjes voorzien.Die heb ik dan gemaakt met de jute stof.Voor afwerking af gebiesd,met lint.In een tint die terug komt in de katoenen stof.Het resultaat is zeer aardig.Ben er toch blij mee , met mijn originele tafelloper en servetten.Het staat enig op tafel.Je kan er veel serviesgoed mee combineren.Als de kleur maar ergens terug te vinden valt in de tafelloper.En dat zijn tal van kleurtjes.Leuk om mee te spelen,allerlei serviesgoed,onder elkaar.Of je houd het bij één kleur,zoals ik als voorbeeld aangeef.Naar de zomer toe,brengt dot wel een heerlijk vakantiegevoel naar boven.Verre reizen plannen onder het diner.Of als originele setting op je barbecue die je geeft.

Column de wereld op tafel gebracht A (10)

Om tijdens het dineren reizen te plannen

Column de wereld op tafel gebracht A (11)

Leuk met de bestek zakjes

Column de wereld op tafel gebracht A (12)

Origineel

Column de wereld op tafel gebracht A (13)

Mooi contrast met de jute

Column de wereld op tafel gebracht A (14)

Leuk gedekt

Column de wereld op tafel gebracht A (17)

Zomers vakantie gevoel

Column de wereld op tafel gebracht A (19)

Gezellig tafelen

Column de wereld op tafel gebracht A (21)

Zelf maken

Column de wereld op tafel gebracht A (26)

Dinner for two

Werkwijze: eerst maak je servetten 50 cm op 50 cm. Dan tafelloper of meerdere , minstens 60 cm breed,de lengte hangt af van hoe breed je tafel is.Dat meet je even op,maak dan de loper op gewenste maat.Voor de bestek zakjes.Snij je telkens een stuk vilt van 15 cm op 17 cm.Vervolgens een stuk jute van 38 cm op 19 cm.Stik dan telkens een stuk vilt op de jute.Meer naar de onderkant toe van de strook jute.Zorg dat je onder en langs de zijkant 2 cm jute hebt.Zie foto in bijlage.Dan vouw je de jute over de vilt heen.Flap de jute stof naar binnen.Steek vast met kop spelden. Je hebt nu een rechthoek verkregen.Stik rondom vast.Stik dan het lint  langs de boord,aan één zijde.Dat zijnde van de 15 cm die je zou moeten hebben.De kortste kant dus van de rechthoek.Leg even opzij.Meet nu het midden af van je tafelloper;markeer met kleermakers krijt.Meet ook het midden af van de breedte van je tafel.Markeer met krijt.Is je tafel 90 cm breed dan is je midden punt dus 45 cm.Leg nu de tafelloper op tafel.Zorg dat het midden overeenstemt met het midden van de tafel.Leg de bestek zakjes op de loper.Rechts onder ,1 cm van de zij boord af.Een 3 cm van de kant van de tafel af.Speld vast.Zet even een servies erop,steek bestek in de zakjes.Bekijk of het voor jou goed is.Is de plaatsing goed.Meet dan op hoeveel je van de onderkant van de loper zit.In mijn geval was dat 27 Cm.Meet of beide zakjes op dezelfde lengte van de boord zitten.Zowel van de onder boord,als zij boord.Dat zou toch moeten zijn.Stik dan de zakjes vast.Let er op,dat je enkel de zijkanten en onderkant op de loper vast stikt.Vervolgens stik je nog 2 verticale lijnen over het zakje.Zo bekom je 3 gleuven.Als je alles goed gevolgd hebt.Dan zou je moeten opmeten op 5 en 10 cm.Want het zakje zou 15 cm breed zijn.Teken het af met kleermakers krijt.Stik dan van de bovenkant van het zakje naar de onderkant van het zakje.Heb je die 2 verticale lijnen gestikt,dan ben je helemaal klaar.Nog even alle draden weg knippen.Klaar voor gebruik.

 

 

Ik hoop dat het allemaal wat duidelijk is.Hoe je te werk gaat.Maar eigenlijk spreekt het voor zich.Het vraagt gewoon een beetje handigheid.Het is ook zo gepiept.In plaats van tafelloper kun je ook placemats maken.Of de stof net andersom gebruiken.De jute als basis.De tafelloper in jute,de bestek zakjes in katoen met leuke print.De servetten echter moet je dan wel in katoen doen.Jute servetten dat is niet zo goed natuurlijk.

Lieve groet Jeannine alias Ninneke.

Je kan me ook vinden op facebook:Ninneke’s corner.

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie