de theesommelier | de legende van Tie Guan Yin

Afbeelding4Elizabeth vertelt je wat je altijd al graag wilde weten over thee. Bij veel theesoorten hoort een mooie legende. Vandaag deelt ze me ons de legende van Tie Guan Yin…Publicatie7

De Wei legende

Afbeelding2In het hart van de provincie Fujian’s, in het Anxi gebied in China, stond een verwaarloosde tempel. Bij de tempel staat een standbeeld, een ijzeren beeld van Guanyin, de Bodhisattva (wezen welke streeft naar verlichting) van compassie. Elke dag, op weg naar zijn theeplantage, kwam een arme boer genaamd mr. Wei langs dit beeld. Hij maakte het schoon en deed zijn gebed, iedere dag opnieuw. Iedere dag keek hij naar het beeld en zag de tempel steeds meer verwaarlozen. Dit ging hem zo aan z´n hart dat hij dacht: “er moet iets gebeuren!” Maar wat kon hij doen, als arme boer? Hij had niet de middelen om de tempel te repareren. Het enige wat hij kon doen was een bezem meenemen van thuis samen met wat wierrook. Hij veegde de tempel schoon en stak de wierrook aan ter ere van Guanyin. “Het is het minste wat ik kan doen” dacht Wei en elke dag herhaalde hij dit uit liefde voor de tempel. Hij deed dit vele maanden achter elkaar.

Op een nacht, terwijl mr. Wei aan het slapen was, verscheen Guanyin in z’n droom. Zij vertelde hem dat er in de grot achter de tempel een schat op hem wachtte. Een schat om te planten en te delen met anderen, zodat ze een welvarend en gezond leven zouden krijgen. Het was aan mr. Wei deze schat te vinden en te delen met anderen. De volgende ochtend ging mr. Wei vol verwachting op zoek naar de schat. Het enige wat hij vond in de grot achter de tempel, was de scheut van een jonge theeplant. Mr. Wei dacht dat dit is wat Guanyin bedoeld moest hebben.

 

Hij plantte deze scheut in z’n plantage en verzorgde hem totdat het een mooie grote theeplant was geworden, waarvan de mooiste thee kon worden gemaakt. Mr. Wei deed wat Guanyin hem opgedragen had. Hij nam stekjes van deze bijzondere theeplant en deelde ze met anderen. De thee afkomstig van deze plant vernoemde hij naar Guanyin en verkocht hij onder de naam ‘Tie Guanyin, Iron Bodhisattva of Compassion’.

Nadat Mr. Wei al die stekjes thee had weggegeven, werd hij samen met al die mensen waarmee hij stekjes had gedeeld, welvarend. Er kwam niets dan goed op zijn pad. Na verloop van tijd had hij de middelen om de verwaarloosde tempel van GuanYin te repareren en het werd een baken voor de regio.

Mr. Wei liep nog steeds dagelijks zijn weg naar z’n theeplantage, maar nu bleef hij elke dag even stilstaan om te genieten van de prachtige tempel welke hem zoveel goeds gebracht had.

groet, Elizabeth

je vindt Elizabeth op www.teamarket.nl en op Facebook

De Theesommelier nog bewerken

 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

7 reacties op “de theesommelier | de legende van Tie Guan Yin

  1. Pinkback: Travis

  2. Pinkback: Arturo

  3. Pinkback: roland

  4. Pinkback: michael

  5. Pinkback: morris

Geef een reactie