In de Suite | fotobehang in de hal (en veel zelfmakers!)

Onze blogster Sandra woont met haar man en drie kinderen in een prachtig huis dat ze eigenhandig omtoverde tot een paleisje. In haar werkplaats aan huis ontwerpt en maakt ze woonaccessoires. Voor Huisjekijken blogt ze regelmatig over de klussen in haar huis, over leuke zelfmakers, geeft ze tips en recepten en vertelt ze over haar werk in de werkplaats. En wie haar huisje kent snapt waar haar blognaam In de Suite vandaan komt…

pizap.com14008574351233Voor de lange gang die het huis in tweeën splitst liet ik van een fotocollage behang maken…

portiek

portiek

Het huis heeft dan wel een hoog ‘Pipi Langkous-gehalte’, toen wij het huis kochten, was ik blij dat ik de kwast ter hand kon nemen en het huis van alle gele muren en plafonds kon ontdoen. In deze column neem ik je mee door de metamorfose van de hal en het trappenhuis (en lekker veel zelfmakers!)

 

Het huis heeft in het midden een prachtig portiek met een granieten vloer, die is doorgetrokken naar de hal. Het portiek met zijn gezellige voordeur leent zich uitstekend voor wisselende decoraties. Ik brand er altijd wel een kaarsje en er staat een nostalgisch laarzenrek of een gezellig bankje.  De electrische voordeurbel werd vervangen door een ouderwetse trekbel (een systeem dat nog een heel gepuzzel was…).

…de lengte van de hal is extra benadrukt door de kapstok met 48 haakjes en het groot fotocollage met een lengte van 3,5 meter…

…oud huis, oude poetsmiddelen! Een oude granieten vloer vraagt om groene zeep…

tegen de wand hangen nog de originele tegeltjes...

tegen de wand hangen nog de originele tegeltjes…

Tegen de wand hangen nog de originele tegeltjes;  iets wat ik nu absoluut niet zou uitkiezen, maar eraf halen zou zonde zijn. De originele gipsen ornamentenplafonds in het hele huis zijn 3.50 mtr hoog en waren door de vorige eigenaren, net als alle muren donkergeel geverfd. Ik heb ze weer mooi gewit. In de hal wilden we vooral ook de lengte benadrukken. Dit heb ik gedaan door op het smalste gedeelte dat langs de trap naar het toilet gaat, over de hele lengte een kapstok te maken. Boven de kapstok met 24 (dubbele!) haakjes heb ik een fotocollage op behang laten drukken met een totale afmeting van drieënhalve meter en negentig centimeter hoog. De omlijsting heb ik gemaakt van zwart geschilderde polystyreen sierlijsten.  De muur aan die kant is geschilderd in zwart (mat). Daardoor is het collage niet té aanwezig maar vormt dit een mooie eenheid. Het plafond is wit en de andere muren zijn ook licht. Zo vormt alles een mooi geheel met de granieten vloer, de zwarte rand in de tegels en de trap, die ik ook in zwart en wit verfde.

Op de foto’s is goed te zien hoe alles veranderde van geel en lichtblauw naar zwart en wit.

 

Het trappenhuis is echt een juweeltje! Tenminste…dat is het geworden. Van beneden uit de hal kijk je boven door een boog naar de trap die je naar de zolder leidt. De boog heb ik taupe gemaakt en het muurtje erachter  zachtroze. De trap naar de zolder werd wit.

Vanuit het trapplateau kun je twee kanten op: één kant leidt naar de zoldertrap en de badkamer, de andere kant heeft een klein trapje naar de overloop met de vier slaapkamers en een klein kamertje dat vroeger het ‘kamertje van de meid’ was. Da’s nu onze inloopkast.

een verloren hoekje onder de trap werd een muur vol nostalgie…

Het hoekje onder de zoldertrap lijkt een verloren hoekje te zijn, maar ik heb er oude porseleinen bordjes opgehangen met oude foto’s van onze ouders, groot- en overgrootouders in zwart/wit. Op het kastje staat een boek over het leven van mijn vader. Hij schreef de inhoud, ik maakte er met mijn moeder en zus een boek van na zijn overlijden. Mijn eigen babyvestje kreeg een plek op een hangertje dat ik op een blokje plaatste. Nostalgie!

zelfmaker: bordjes met oude foto's!

zelfmaker: bordjes met oude foto’s!

De vloer van de overloop werd net als de vloeren van de slaapkamers, flink geschuurd en opnieuw in de blanke lak gezet. De muren liet ik licht. Twee grote lampen van Ikea geven sprookjesachtig licht. Er is genoeg ruimte voor een sfeerhoekje hier en daar…

 Je ziet, het is een heerlijk huis. Het is steeds meer ons ‘thuis’, al had de ‘meid’ van mij best mogen blijven wonen… ;)

Groet, Sandra

Sandra ontwerpt en maakt oudhollandse woonaccessoires waarvan je er een aantal in de Huisjekijken Webwinkelstraat online kunt vinden. Verder kun je haar volgen op Facebook en op haar website.
 
 DIY:

Er zijn een aantal zelfmakers in deze column die je in een handomdraai maakt:

 • bordjeswand met oude foto’s: ik heb hier de foto’s gewoon afgedrukt, op maat geknipt en met plaksel op de bordjes geplakt. Let op dat je geen plaksel gebruikt die de inkt uit de foto’s trekt, dat kan lelijke vlekken geven. De bordjes zijn aan de achterkant voorzien van een speciaal plakkertje met haakje, voor bordjes.
 • sokkeltje voor babyvestje: boor een gaatje in een mooi houten blok met een gelijke dikte als een ijzeren pin die je hebt. Boor ook een gaatje in een houten (kinder)kleerhangertje. Bevestig dat aan elkaar. Voor een brocante effect evt wit verven een doorschuren.
 • fotocollagebehang: er zijn diverse websites die deze service aanbieden (hier: Repro.nl) Zij geven aan in welke resolutie je de foto(collage) moet aanleveren. Meet goed op hoe groot je collage moet worden en of je dit inclusief of exclusief een lijst wil hebben (plak je de lijst op of over de fotocollage?). Ik heb het behang niet rechtstreeks op de wand geplakt maar eerst dun MDF op maat tegen de muur gemaakt. Dit geeft een strakker effect. De lijsten in verstek zagen en eerst verven, daarna met afbreeknaaldjes erop zetten.
 • sleutelkastje van theedoos: (hier: theedoos van Leenbakker en knopje van Xenos) boor een gaatje voor het knopje en gaatjes in de achterkant voor bevestiging tegen bv je muur.

 

 

OVER Sandra van den Brandt
Sandra van den Brandt

Hoi, ik ben Sandra. Getrouwd, drie kinderen en pas verhuisd naar ons droomhuis. Ik geniet van klussen, lekker eten en eigengemaakte limoncello ;) Onder de naam De Barones zal ik regelmatig columns schrijven over wonen, DIY en klussen.

Bekijk alle artikelen van

GERELATEERDE ARTIKELEN

6 reacties op “In de Suite | fotobehang in de hal (en veel zelfmakers!)

 1. Ik word helemaal blij als ik naar de foto’s van je huis kijk. Zelf woon ik ook in een rijtjeshuis en helemaal landelijk ingericht ook, maar jouw huis lijkt sterk op het huis van mijn dromen ! Proficiat hoor en geniet van veel geluk op jullie plekje!

  Lieve groet, Anneke

 2. Pinkback: Huisjekijken Bij In de Suite | Tienerkamer met huiswerkplanner | Huisjekijken

 3. Pinkback: maandoverzicht blogmagazine | oktober 2015 | Huisjekijken

 4. Pinkback: In de Suite | binnenkijken bij de redactie deel 3; de woonkamer ensuite | Huisjekijken

 5. Pinkback: In de Suite binnenkijken bij de redactie deel 4 | kinderkamer met muurschildering en #DIY kastje! | Huisjekijken

Geef een reactie