Je houten vloer verven? Onze redactie deed het ook…

c815a084d691c8aa55e37c49b3981bd0Ben jij die houtkleur van je vloer helemaal zat? Geef hem een kleurtje… Onze redactie probeerde het ook, en dat was prima te doen! Hier onze ervaringen…

67cff1da66a966d722eab4cfb53f9a55

Je houten vloer kun je prima verven. Het is even een klusje maar het resultaat is vaak verbluffend en je interieur frist er van op en oogt meteen helemaal anders. En de klus hoeft in principe niet eens zo duur te zijn dan je zou verwachten. Misschien denk je meteen aan het huren van grote parketopschuurmachines en zie jij je al met grote professionele boenmachines je pas geverfde trap opzeulen…allemaal niet nodig.

Je kunt je mooie visgraatparket natuurlijk door een professioneel bedrijf laten opknappen. Een mooie dure parketvloer ligt ook niet echt voor de hand als je het hebt over echt in een kleurtje verven. Een oude houten vloer komt eerder in aanmerking. Misschien heb je net een ander huis gekocht en zijn de houten vloeren niet helemaal naar je zin. Dan kan dit een leuke oplossing zijn.

2322237277370953YJCiyCEAc

Zorg ervoor dat je je bestaande vloer goed schuurt, oude lagen was, vernis en vuil moeten verwijderd worden. Dat kan natuurlijk met een professionele schuurmachine als het over een enorm groot oppervlak gaat. Maar heb je hier geen ervaring mee, pas er dan een beetje mee op; hier moet je mee oefenen, voor je het weet rent de machine met jouw door de ruimte! En heb je op sommige plaatsen meer geschuurd dan nodig is. Ikzelf gebruikte een vlakschuurmachine. Da’s even op de knietjes met goede bescherming, maar prima te doen.

DSC04920

links zie je een stuk geschuurde vloer, rechts is al een gedeelte in de nieuwe transparante lak gezet

Daarna ga je de vloer goed stofvrij maken en ook vetvrij. Goed stofzuigen dus en evt vochtig afdoen met St.Marc. Goed laten drogen. En dan komt het leuke werk! Verven. Maar welke verf gebruik je? Ik heb zelf op de bovenverdieping alleen de houten vloeren geschuurd en van een nieuwe beschermlaag voorzien. Dan volstaat een doorzichtige stoot- en krasvaste lak zoals Glitsa parketlak. Je kunt dan kiezen uit matte, eiglans of hoogglans verf. Ik koos voor de slaapkamers voor eiglans. Gewoon opgebracht met een rollertje. Twee keer gedaan. Het is op waterbasis dus lekker snel droog en weer op sokken te betreden. Het moet evengoed wel goed uitharden hoor…

255157135107693289og3ptInHc

ook een voorbeeld van een witte gelakte vloer. Bron: pinterest

Voor de woonkamer koos ik een witte watergedragen matte lak. Na het stofvrij maken heb ik de lak er na de grondlak, twee keer met een roller op aangebracht. Watergedragen (=acryl)verf ruikt over het algemeen bijna niet, is supersnel droog en verkleurt veel minder snel dan verf op alkydbasis (= terpentinebasis).

Wil je een figuur op je vloer schilderen zorg dan dat je goed afplakt; goed materiaal is het halve werk. Ook sjablonen zijn verkrijgbaar voor randjes bijvoorbeeld in je hal, langs de trap.

c815a084d691c8aa55e37c49b3981bd0

Voor de keuken gebruikte ik de muurverf die ik over had. Dit is een latex, dus ook een gewone matte watergedragen verf. Ik vind het mooi in de keuken als daar een slijteffect in de vloer komt. Deze heb ik zelf al hier en daar aangebracht door slijtplekken met de schuurmachine te maken. Daarna bracht ik nog een vernislaag aan zodat de vloer niet te ruw aanvoelt, ik deze gewoon licht vochtig kan dweilen en evt etensrestjes die op de grond vallen geen vlekken maken. Hiervoor gebruikte ik de vernis die ik ook op de bovenverdieping gebruikte.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Voor de rand van de keukenvloer maakte ik zelf een sjabloon. Om het een wat ouder en doorleefder uiterlijk te geven, veegde ik er met een doekje waaraan ik wat van de vloerkleur aanbracht, over het witte figuur. Beetje doorschuren hier en daar. Voilà.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Al met al, een klus die best zelf te doen is. En met een verf op waterbasis droogt alles snel en hangt er niet zo’n vreselijke geur in huis. Dat maakt het nóg aantrekkelijker om te beginnen. Toch?

Natuurlijk zijn jouw eigen ervaringen en foto’s van harte welkom: inspire for a happy feeling! Stuur je tips en foto’s aan de redactie:

huisjekijkenredactie@outlook.com

Sandra | Huisjekijken redactie

 

 

 

 

 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie