De theesommelier | kamillethee

Elizabeth vertelt wat je altijd al wilde weten over theetheemuts. Kamille is een kruid tegen vele kwaaltjes…Publicatie5

Veel drinken is natuurlijk altijd goed voor je gezondheid, maar perioden dat je weerstand wel wat omhoog zou mogen zou je het beste kamille thee kunnen drinken. Uit een recent onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van het London’s Imperial College, bleek dat mensen die gedurende twee weken lang iedere dag vijf kopjes(of twee bekers) kamillethee dronken, hogere niveaus polyfenolen in het bloed hadden. Polyfenolen werken anti-bacterieel en zijn weerstandverhogend. Dit hogere niveau bleef zelfs tot twee weken erna nog meetbaar.

Een kruid tegen vele kwaaltjes.

De heilzame eigenschappen van kamille waren al in de oudheid bekend. De oude Egyptenaren droegen kamille op aan de zon en vereerden dit kruid boven alle andere vanwege zijn geneeskrachtige kwaliteiten en Griekse artsen schreven kamille toen voor bij koorts en vrouwenziekten. Maar ook vandaag is kamille nog altijd populair en nuttig.

Kamille werkt rustgevend, kalmerend, krampwerend, ontstekingsremmend en anti-allergisch en verzachtend. Van oudsher wordt het gebruikt om vrouwenklachten te bestrijden, vandaar ook de Latijnse naam ‘Matricaria’ (van matrix, baarmoeder). Het kruid kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden.

Afbeelding3

Specifieke therapeutische werking

Huidproblemen, ontstoken wonden, zweren, eczeem, dyspepsie (gestoorde spijsvertering), maag- en darmzweren, blaasontsteking, menstruatiestoornissen (onregelmatig, uitblijvend).

Gebruik Kamille ook in- of uitwendig bij: brandwonden, vrieswonden, blaren, eczeem, reuma, oorpijn, acne / jeugdpuistjes, ontstekingen, wondjes, insectensteken, zweertjes, weinig eetlust, hoofdpijn, huidproblemen, menstruatieklachten, artritis, verstuikingen, spierpijn, jicht, zenuwpijn, steenpuisten, allergieën, migraine, nervositeit, stress, overgangsklachten, prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst, stress, tandpijn en spijsverteringsstoornissen.

De Kamillebloem is geneeskrachtig, helend, verwarmend, kalmerend en verzachtend, maar nooit opwekkend. Ook is het goed voor kinderen die pijn hebben, angstig of prikkelbaar zijn. Kamille kan daarom gebruikt worden als thee tegen buikpijn, in gorgeldrank en als mondspoeling. De bloemen hebben een aangename geur en oefenen een reinigende en kalmerende invloed uit op het maagdarmstelsel, in feite op alle organen die met slijmvliezen bekleed zijn. Kamille is een van de veiligste kruiden en is goed voor onrustige kinderen. De bloemen kunnen gebruikt worden tegen emotionele spanningen en bij meditatie. Kamille wordt gebruikt in inhalaties voor astma.

Cosmetisch

Kamille is een zwak bleekmiddel. Uitwendig gebruikt maakt Kamille lichtbruine haren lichter en geeft aan blonde haren een gouden weerschijn, de thee kan worden gebruikt als haarspoeling. In de cosmetica wordt de Kamille gebruikt om zijn ontstekingsremmende, kalmerende en verzachtende werking. (Bron: natuurlijkerwijs.com)

Met vriendelijke groetjes Uw Theespecialist, Elizabeth

www.teamarket.nl  en op Facebook!

De Theesommelier nog bewerken

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie