De theesommelier| Culturele theetradities

Russiche samovar teaThee is niet zomaar een drank. Thee staat voor goede smaak, vriendschap en gastvrijheid. Thee biedt troost en is een excuus om bij elkaar te komen. Thee geniet overal ter wereld aanzien en is in vele culturen een vast onderdeel van het dagelijks leven.

Elk land heeft zijn eigen manier om thee te zetten en te serveren. Het karakter van de thee varieert, afhankelijk van het klimaat, het tijdstip en de gewoonten ter plekke.

Afternoon tea:

Bij de ‘afternoon-tea’ serveren de Engelsen warme scones, versgeslagen room en jam, maar ook prachtige sandwiches en heerlijke cakes zoals chocolade- en mokkacake.

Geschiedenis Afternoon tea

High tea is geen synoniem voor afternoon tea. High tea ontstond aan het einde van de achttiende eeuw gedurende de Industriële Revolutie. Arbeiders kwamen aan het einde van een lange werkdag uitgeput thuis. Hun maaltijd bestond uit vleessoorten, brood, boter, ingelegd zuur, kaas en hoe kan het anders, thee. Dus geen delicate hapjes die bij de rijken op tafel stonden. Omdat het eten werd genuttigd aan een eettafel, dit in tegenstelling tot de lage theetafels van de afternoon tea, kreeg het de naam high tea

.high tea

 

Japan:

Het japanse theeritueel komt voort uit de zenreligie. Zenpriesters gebruikten de theeceremonie om de geest tot rust te brengen. De ceremonie is gebaseerd op vijf principes: hygiëne, harmonie, nederigheid, eerbied en kalmte. Elke ceremonie is een unieke ervaring. De fijngemalen groene thee, Matcha genoemd, wordt gedronken uit porseleinen kommen. Het poeder wordt vermengd met water van 85 graden celsius. Met een chasen(opklopper) wordt het tot een schuimige vloeistop geklopt die wordt aangeboden aan de gast en driemaal wordt rondgedraaid voordat de thee in drie slokken wordt opgedronken.

Chinese thee:

In heel veel steden in China speelt het theehuis een belangrijke rol. Het is een soort herberg, een lokaal waar je elkaar ontmoet. Het zijn drukbezochte gelegenheden die zijn voortgekomen uit simpele hutjes met een dak van rijststro. In grote plaatsen als Hong Kong en Beijing zijn sommige theehuizen uitgegroeid tot gerenommeerde ontmoetingsplaatsen waar je ontbijt en luncht, waar je gezien wilt worden. In China zet men thee per kop door de blaadjes te laten trekken in een guywan (bedekte kop en schotel). De blaadjes worden in de kop gelegd. Dan wordt er iets afgekoeld water opgegoten en wordt het deksel erop gelegd zodat de thee kan trekken. De thee wordt met kleine slokjes gedronken met het deksel er nog op om de blaadjes tegen te houden.

Chinese thee

 Marokko:

In Marokko is muntthee zeer geliefd. Verse munt wordt in kokend water gelegd en dan geserveerd met suiker tegen de bittere smaak. Als basis wordt groene thee gebruikt, dit om een zachtere, vollere smaak te verkrijgen. Marokkaanse muntthee wordt gezet in zilveren theepotten en opgediend in fraaie glazen. Bij het inschenken haalt men in één beweging de theepot van heel hoog naar laag in het glas.

Munt thee uit Marokko

Zuid-Amerika:

In Zuid-Amerika is de Mate, een mengsel van jonge bladeren en spruiten, geliefd. In een een calabaze, een uitgeholde kalebas, wordt de thee gezet en opgediend. De Mate wordt gedronken met een metalen of houten pijpje, de bombilla, dat de drab tegenhoudt.

Calabaze mate thee

Russische traditie:

Groene en zwarte thee zijn in Rusland zeer in trek. Om de sterke, bittere smaak te verminderen leggen de Russen eerst wat vruchtenjam op hun tong, om zo het zoet en het bitter zich te laten vermengen.

Russiche samovar tea

Tibetaanse thee:

In Tibet maakt men gebruik van theetegels. Deze tegel lijkt op een koek van thee, waar in reliëf afbeeldingen zijn aangebracht. Van deze tegel wordt een stukje afgebroken. Aan dit stukje voegt men water toe en met wat andere ingrediënten maakt men er een brij van.
Egyptische stijl:

In Egypte, Pakistan en Saoedi-Arabië drinkt men het liefst sterke en mierzoete zwarte thee uit India of Sri Lanka.

Turkse traditie:

Turken drinken in hun koffiehuizen meer thee dan koffie. Er staat altijd een pot thee op het vuur. De turkse traditie is dat alle toekomstige bruiden zich in de kunst van het theezetten, de demilikacay, moeten bekwamen.

Tropische landen:
Een teaparty in de tropen omstreeks vijf uur is op dit moment zeer populair. Thee vormt de basis natuurlijk, bij voorkeur als gekoelde drank. De bijbehorende zoet en hartige lekkernijen worden gemaakt van banaan, kokosnoot, pompoen. Als het goed zomert misstaat zo’n tropische teaparty in Nederland niet.
Bron: www.koffieenthee.nl en De Thee is klaar

 

Met vriendelijke groetjes,

Uw Theespecialist,

Elizabeth

 

Neem ook is een kijkje op mijn Facebook pagina

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie