Ninneke’s Corner Culinair |Luikse gehaktballen

column-luikkse-balletjes-006-2Ik ben Jeannine, gelukkig getrouwd, en mama van één zoon, en oma van een kleinzoon. Ik ben ook nog (plus)mama van 4 kinderen, en (plus) oma van 4 kleinkinderen en woonachtig in België. Ik hoop jullie lezers aangenaam te verrassen met mijn columns waar ik het ga hebben over interieur en eten, dagelijkse belevenissen, handige tips creatief om te springen met zelf mooie decoratie te maken en afwisselend met al eens een komisch getint verhaal over de capriolen van de olijke bende eekhoorns… Vandaag weer een Ninneke’s Corner Culinair!

Er gaan vandaag wat ballen aan het rollen.

Luikse gehaktballen

column-luikkse-balletjes-004

Lekker

We gaan vandaag koken met appel-peren stroop(Luikse stroop)Een typisch Luiks gerecht met de Luikse stroop dus.Maar kan je die niet vinden neem dan maar andere appel stroop of liever nog de gemengde stroop van appelen en peren.We gaan gehaktballetjes maken in een saus op basis van ui,de stroop en bouillon.Het smaakt heerlijk met verse frietjes erbij gebakken.

Wat heb je nodig:

850 gr gemengd gehakt(varken-rund)

4 witte sneetjes brood  van de korst ontdaan(van klein brood)

7,5 cl melk

bussel verse peterselie

1 ei

4 uien

anderhalve eetlepel natuur azijn

2 flinke scheppen appel-peren stroop

6 dl bouillon(kip of rund)

wat maizena om de saus eventueel aan te dikken

zwarte peper  en zout

wat boter en olie

column-luikkse-balletjes-006-2

Hmmm aanvallen

Bereiding:Spoel de peterselie en laat goed uitlekken.Pel en snij al één ui heel fijn.Stoof dit wat glazig aan in wat boter in een pan.Zet even opzij om af te koelen.Doe het brood en melk in grote mengkom,mix even met de staafmixer.Doe het gehakt erbij,het ei,en de de gestoofde ui.Knip de peterselie heel fijn.Hou enkele takjes bij (eventueel)voor over het gerecht te strooien.Doe de peterselie ook bij het gehakt.Kruid met zwarte peper en een weinig zout.Heb je het graag iets pittiger dan doe je er nog wat cayennepeper en paprikapoeder bij.Meng alles zeer goed.Maak redelijk grote gehaktballen.(een 6 cm ongeveer)Doe in een grote braad pot/pan wat boter en olie.Bak hierin de balletjes goed langs alle kanten rondom aan.Neem ze uit de pot.Zet het vuur even af.Pel en snipper nu de overige drie uien fijn.Zet het vuur terug aan,zet de pot terug op het vuur waar je het vlees hebt ingebakken.Voeg er nog wat boter bij en stoof hierin de ui zacht.Doe dan de natuurazijn erbij.Laat nog enkele telen mee goed opwarmen.Leg de gehaktballen op de uien.giet de bouillon erbij.Zet deksel op de pot.Laat een 20 a 25 minuten op zacht vuur sudderen.Haal de gehaktballen uit de pan weer even terzijde.Neem met schuimspaan ook een deel van de ui uit de pot.Doe de stroop bij in de pot en laat opkoken.Kruid met peper en zout.Mix de saus met de staafmixer heel fijn.Bind eventueel met maizena,als je de saus dikker verkiest.Doe de gehaktballen in de saus en de stukjes ui dat je er uit had geschept.Dien op met verse frietjes.

Lieve groeten Jeannine alias Ninneke.

Je kan me ook vinden op facebook:Ninneke’s corner

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie