Kei Gemakkelijk…afdruk maken op hout

Je geniet het meest van de spullen die je zelf hebt gemaakt. Inspiratie haal je van internet, het ontbreekt je alleen aan tijd. Stop met zoeken; de leukste dingen hebben wij al voor jou gevonden, gebundeld én uitgewerkt in een handig stappenplan. Dát is kei gemakkelijk!

SAMSUNG CAMERA PICTURESDe leukste tekstborden en foto-afdrukken maak jij voortaan zelf! Het vergt wel enige oefening maar het resultaat is heel leuk en het enige dat je nodig hebt is:

 • een houten plank(je) waar je werkstuk op moet worden afgedrukt. Al op maat en geschuurd
 • een printer met gewoon printpapier; liefst moet je printer in spiegelbeeld kunnen afdrukken
 • een kwastje voor het aanbrengen van lijm
 • ModPodge (wij van de redactie gebruiken CreaPodge van Action; stuk goedkoper en kan ook prima!)
 • evt lichte verf of Gesso om je plankje voor te behandelen
 • evt blanke acryllak (parketlak) om je werkstuk na te behandelen
 • een dagje geduld

Zoekresultaten van DIYstap 1 (foto 1) zorg dat je plankje op maat en geschuurd is. Het kan elk soort hout zijn maar houdt er rekening mee dat als je eikenhout gebruikt er looizuur vrij kan komen als je er met water en dus acrylverf op gaat werken; dit gaat na een tijdje roze/rood uitslaan. De afdruk wordt het mooist en duidelijkst als je eerst je plankje voorbehandeld met een (lichte) primer. Dit kan gewoon een restje latex muurverf, acrylverf of Gesso zijn. Goed laten drogen. Ondertussen kun je een foto of plaatje uitzoeken en evt inscannen in je pc. Print dit in spiegelbeeld uit, zeker als het gaat om tekst!!

 

stap 2 (foto 2) als je plankje met verf droog genoeg is en je hebt je afbeelding klaar, smeer dan je hele plankje in met ModPodge. Dat mag royaal.

 

stap 3 (foto 3) zorg dat je de lijm heel erg goed verdeelt met een kwastje

 

stap 4 (foto 4) leg je afdruk die je hebt geprint op normaal printpapier met de printkant op het hout in de lijm en druk heel stevig aan; overal even vast maar kijk uit dat je niet door je papier heen gaat… Laat dit 24 uur drogen.

Zoekresultaten van DIY1

stap 5 (foto 5) veeg met een redelijk nat lapje het papier van het plankje; de inkt is staat nu als het goed is in het hout. Als er nog te veel wit blijft zitten, laat je dat nog een paar uurtjes drogen en herhaal je deze stap later nog een keer.

Als alles eraf is en gedroogd kun je je werk aflakken met parketlak of andere doorzichtige lak op waterbasis.

Niet gelukt? Dit is een proces dat een beetje oefening vergt; het lukt gemakkelijker als je plankje eerst geverfd is; op onbehandeld hout is het moeilijker de afdruk te zien, maar ook dát gaat je ooit lukken! Daarbij moet je beseffen dat het geen kwaliteit zal worden als een gewone foto. Het is juist leuk dat het een verweerd effect krijgt. Blijf proberen…

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 Natuurlijk zijn we benieuwd naar de resultaten en naar jullie tips!

 

 

 

 

 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

10 reacties op “Kei Gemakkelijk…afdruk maken op hout

 1. ModPodge was eerder altijd bij Pipoos verkrijgbaar, daar zou je kunnen proberen. Online wordt hij ook aangeboden, zoek even via Google. De prijzen liggen voor een pot van 236ml ronde € 8,50(excl verzendkosten). Wij gebruikten CreaPodge van Action , potje van 100ml voor slechts € 0,79 en werkt hetzelfde. Suk6 en laat even de resultaten zien :)

 2. Ja José dat klopt. De CreaPodge van Action lijkt ook veel op witte kinderljim maar is toch nét ietsje anders. Je kunt echter kinderlijm gebruiken, die wordt dan vaak verdund gebruikt, met water. Het is alleen wat lastiger uitproberen welke verhouding goed werkt. En het voordeel van CreaPodge en ModPodge is dat je daar ook je werk mee kunt afwerken. Kinderlijm droogt soms wit op. Maar experimenteren kan altijd!

 3. Mijn ervaring is dat de print van een laserprinter het beste werkt en ik vind persoonlijk ook echte mod podge (ook verkrijgbaar bij Xenos) het fijnste werken. Als afwerklaag kun je er ook weer gewoon mod podge overheen smeren.

 4. Pinkback: Ideeen | Pearltrees

 5. hallo

  ik heb vraag ben bezig om foto plaats op hout zal goed komen .aderen vraag .ik wil foto hout staan naar buiten zeten maar moet nog op smeer spullen tegen buiten kan dan .

 6. Pinkback: Kei Gemakkelijk | tafelkandelaar | Huisjekijken

Geef een reactie